Ξηρότητα και ευαισθησία. Σημάδι ότι η επιδερμίδα μας έχει ανάγκη όχι μόνο εντατικής ενυδάτωσης αλλά και θρέψης; Πώς θα τη βοηθήσουμε να αναπληρώσει τις ελλείψεις της;

post item

Πώς τρέφεται η επιδερμίδα; Μιλάμε συχνά για κρέμες θρέψης. Στην πραγματικότητα όμως, τα οφέλη που μας προσφέρουν δεν είναι αυτά που λέει το όνομά τους. Κι αυτό γιατί το δέρμα μας τρέφεται εκ των έσω, μέσω ενός δικτύου μικροσκοπικών αγγείων που διατρέχουν τις κατώτερες στιβάδες του και μεταφέρουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα κλπ. , συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία των κυττάρων του. Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που θα του εξασφαλίσει τα…προς το ζην. Ο ρόλος των προϊόντων θρέψης είναι άλλος και συνδέεται άμεσα με τα λιπίδια της επιδερμίδας.

Τι ρόλο παίζουν τα λιπίδια; Όπως γνωρίζουμε, η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας ονομάζεται κεράτινη και είναι αυτή που μας προστατεύει από την απώλεια υγρασίας και την επίδραση εξωτερικών παραγόντων. Τα λιπίδια, ένα μείγμα λιπαρών ουσιών οι οποίες αποτελούν συστατικό του υδρολιπιδικού φιλμ της κεράτινης στιβάδας –σε ποσοστό περίπου 10%- συμβάλλουν στην ελαστικότητα και στην καλύτερη άμυνα της επιδερμίδας. Κυρίως όμως τα λιπίδια έχουν το ρόλο του τσιμέντου, «γεμίζουν» δηλαδή τα κενά ανάμεσα στα κύτταρα εμποδίζοντας έτσι την απώλεια της φυσικής τους υγρασίας.

Πότε εμφανίζεται ξηρότητα; Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, η ρύπανση και το στρες, όπως επίσης, το σαπούνι και τα επιθετικά προϊόντα καθαρισμού απογυμνώνουν την κεράτινη στιβάδα από τη φυσική της ασπίδα και η παραγωγή φυσικών λιπιδίων -κυρίως ceramides (κεραμίδια), χοληστερόλη και λιπαρά οξέα- μειώνεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονης ξηρότητας και ευαισθησίας της επιδερμίδας. Μειωμένη παραγωγή λιπιδίων παρατηρείται επίσης στην ώριμη επιδερμίδα, ιδιαίτερα στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Τι προσφέρουν οι κρέμες θρέψης; Οι κρέμες θρέψης αντιμετωπίζουν την περιστασιακή ξηρότητα και αναπλάθουν την επιδερμίδα αναπληρώνοντας την έλλειψη λιπιδίων που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ενθαρρύνοντας τους μηχανισμούς των κυττάρων να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα λιπιδίων. Στην ουσία είναι ενισχυμένες ενυδατικές συνθέσεις εμπλουτισμένες με μαλακτικά συστατικά, ceramides, βιταμίνες, έλαια και προηγμένης τεχνολογίας λιπίδια- που επανορθώνουν, ενισχύουν και αναπλάθουν τον αποδυναμωμένο προστατευτικό φραγμό, της επιδερμίδας, εμποδίζοντας την περαιτέρω απώλεια υγρασίας και συγχρόνως ενεργοποιούν τη φυσιολογική διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων της. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει μάλιστα κατορθώσει να δημιουργήσει θρεπτικές αλλά όχι λιπαρές συνθέσεις που προσφέρουν αίσθηση άνεσης και καλλυντική ευχαρίστηση, χωρίς να βαραίνουν την επιδερμίδα.

Οι επιδερμίδες χρειάζονται θρέψη το χειμώνα; Όχι απαραίτητα, χρειάζονται όμως προστασία. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο οργανισμός μας, για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία συστέλλει τα αγγεία και επιβραδύνει την ροή του αίματος με αποτέλεσμα να φτάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας, η παραγωγή λιπιδίων να μειώνεται και να παρατηρούνται έτσι σημάδια ξηρότητας στην επιφάνειά της. Για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της εσωτερικής «χειμέριας νάρκης» αλλά και την αφυδάτωση, θα πρέπει να «ντύσουμε» εξωτερικά την επιδερμίδα. Επιλέγοντας μια ενυδατική κρέμα με πλουσιότερη σύνθεση θα ενισχύσουμε τη φυσική ασπίδα προστασίας της, θα της προσφέρουμε άνεση και θα τη βοηθήσουμε να αντέξει περισσότερο στο χρόνο.

L.GR.MKT.01.2019.1215


<- Επιστροφή
Loading