Δεν θέλει και πολύ ο ήλιος να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση, ερεθισμό ή ακόμα και ήπια εγκαύματα στην επιδερμίδα μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να κινηθούμε γρήγορα και με σωστές κινήσεις έτσι ώστε να «επιστρέψουμε» το νερό που της στερήσαμε μένοντας για ώρες στην παραλία…

post item

Γνωρίζουμε πλέον καλά, ότι ο ήλιος έχει δύο πρόσωπα και πως, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα μας. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που στη θέα μιας απέραντης αμμουδιάς, δίπλα στο κύμα, οι αντιστάσεις μας …κάμπτονται και αφηνόμαστε για ώρες στην απόλαυση της ζεστασιάς του. Αποτέλεσμα; Ακόμα και αν έχουμε φροντίσει να φοράμε το αντηλιακό μας, στο τέλος της μέρας, η ξηρή και τραχιά όψη της επιδερμίδας μας μαρτυρά τη δοκιμασία στην οποία την υποβάλλαμε.

Τι συμβαίνει; Το νερό είναι το βασικό χημικό συστατικό του σώματός μας. Από αυτό εξαρτάται κάθε κύτταρο, κάθε ιστός κάθε όργανό του- και βέβαια το δέρμα. Όσο λοιπόν εμείς ξεχνιόμαστε για ώρες κάτω από τον ήλιο, τα αποθέματα νερού στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, την κερατίνη - σε φυσιολογικές συνθήκες περιέχει 10-20% υγρασία- μειώνονται δραματικά και πολύ γρήγορα, και η εικόνα που παρουσιάζει έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αφυδάτωσης: ξηρότητα, τραχιά αίσθηση όταν την αγγίζουμε, μικρά «σπασίματα» και πολύ συχνά ξεφλούδισμα. Αν μπορούσαμε μάλιστα να δούμε κάτω από αυτήν θα βλέπαμε κι άλλα σημάδια φθοράς, ιδιαίτερα στις ίνες της ελαστίνης- τα «ελατήρια» που βοηθούν το δέρμα να παραμένει λείο, ελαστικό και νεανικό.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Αν απαντούσαμε αυθόρμητα θα λέγαμε, «να επιστρέψουμε στην επιδερμίδα το νερό που της στέρησε ο ήλιος»…. Μόνο που αυτό, ούτε είναι όσο απλό ακούγεται -το δέρμα δεν «πίνει» νερό- ούτε είναι αρκετό για να επανορθώσει τη φθορά.

  1. Για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την έντονη αφυδάτωση και να επαναφέρουμε την ισορροπία στην κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας , αλλά και για να καταπραΰνουμε τον ερεθισμό σε περίπτωση ήπιου εγκαύματος, έχουμε ανάγκη από την κατανάλωση άφθονου νερού και από συνθέσεις after sun που να περιέχουν:
  2. Υγροσκοπικούς παράγοντες, όπως είναι η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ, η ουρία κλπ., οι οποίοι ελκύουν το νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και το διοχετεύουν στο δέρμα και συγχρόνως σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας αποτρέποντας τη διαδερμική απώλεια υγρασίας.
  3. Βιταμίνες, όπως η προβιταμίνη Β5, που ενυδατώνουν άμεσα και ενισχύουν τη φυσική διαδικασία ανάπλασης του δέρματος.
  4. Μαλακτικούς παράγοντες που ανακουφίζουν την ερεθισμένη από τον ήλιο επιδερμίδα και επαναφέρουν την απαλότητα και την ελαστικότητά της

Skingurus tips:

  • Πίνετε άφθονο νερό. Δεν θα ξεδιψάσει άμεσα την αφυδατωμένη επιδερμίδα αλλά θα τη βοηθήσει έμμεσα να αποκαταστήσει την απαραίτητη υγρασία στα κύτταρά της.
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε σε χώρους με συνεχή λειτουργία του air condition. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα θα «στεγνώσει» ακόμα περισσότερο.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

L.GR.MKT.07.2018.0867


<- Επιστροφή
Loading