Από δική μας ευθύνη, τις περισσότερες φορές, η ισορροπία στα αποθέματα νερού στο δέρμα μας διαταράσσεται. Η αφυδάτωση απειλεί την καλή όψη και υφή του κι, αν δεν επέμβουμε έγκαιρα, τη νεανική του φρεσκάδα.

post item

Σε φυσιολογικές συνθήκες έχει αποδειχτεί πως σε κάθε υγιή άνθρωπο στην ενήλικη ζωή το νερό αποτελεί το 60% του σωματικού βάρους στους άνδρες και το 55% στις γυναίκες, καθώς οι γυναίκες έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή κάθε ζωντανού κυττάρου. Είναι αυτό που μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα, διατηρεί τον όγκο του αίματος και προσδίδει ελαστικότητα στους ιστούς. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση θερμοκρασίας του σώματος. Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα υγρασίας στο οργανισμό μειώνονται, το δέρμα μας επίσης αντιδρά και το δείχνει. Η αφυδάτωση, όπως ονομάζεται το παραπάνω φαινόμενο, δεν είναι τίποτα άλλο από την απώλεια της κανονικής ποσότητας νερού ή υγρασίας. Πρόκειται για μια επίκτητη κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε κάθε τύπο δέρματος - ακόμη και στα λιπαρά- και σε κάθε ηλικία. Στην πραγματικότητα, προκαλεί διαταραχή - πρόσκαιρη στην αρχή που πρέπει όμως να επανορθώσουμε έγκαιρα - του φραγμού της κεράτινης στιβάδας, εξαιτίας της καταστροφής των στοιχείων που συνθέτουν το Φυσικό Ενυδατικό Παράγοντα (NMF) που προκαλεί τις σημαντικές απώλειες νερού στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Τι οδηγεί στην αφυδάτωση.

· Οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, ο αέρας, τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους.

· Η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

· Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού.

· Το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ.

· Η διατροφή φτωχή σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.

· Τα επιθετικά scrub και οι συχνές εντατικές αγωγές με ισχυρά συστατικά όπως η ρετινόλη και τα οξέα φρούτων.

· Η χρήση προϊόντων καθαρισμού με «σκληρά» συστατικά.

· Η βιολογική γήρανση. Με το πέρασμα του χρόνου η παραγωγή σμήγματος μειώνεται, το δέρμα χάνει το φυσικό του λιπαντικό και ο υδρολιπιδικός μανδύας εξασθενεί, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική μείωση των επιπέδων υγρασίας λόγω της μεγάλης εξάτμισης νερού προς το περιβάλλον.

Τι αλλάζει στην επιδερμίδα.

· Έχουμε, ανά διαστήματα, έντονη αίσθηση «τραβήγματος».

· Δείχνει θαμπή και άτονη λόγω της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια.

· Έχει συχνά τραχιά υφή.

· Ενίοτε ξεφλουδίζει.

· Λεπτές γραμμές διαγράφονται στην εξωτερική γωνία των ματιών ή στα χείλη, λόγω των έντονων μυϊκών συσπάσεων της επιδερμίδας.

· Σταδιακά κι όσο η αφυδάτωση παραμένει παρατηρούμε απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.

Πως επανορθώνουμε .

· Επιλέγουμε προϊόντα καθαρισμού με ήπια συστατικά που απομακρύνουν ρύπους, σκόνη και μακιγιάζ χωρίς να αποδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό.

· Για τους ίδιους λόγους αναζητούμε ήπιες απολεπιστικές συνθέσεις και δεν τις εφαρμόζουμε πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Ιδανικά μετά από κάθε απολέπιση απλώνουμε σε ….μεγάλες δόσεις την ενυδατική μας κρέμα για να επαναφέρουμε την υγρασία στο δέρμα.

· Αποφεύγουμε τη συχνή και παρατεταμένη επαφή με το ζεστό νερό.

· Για να διατηρήσουμε τα αποθέματα νερού στο δέρμα στα φυσιολογικά τους επίπεδα και να επανορθώσουμε την έντονη αφυδάτωση αναζητούμε προϊόντα που βασίζονται σε υδρόφιλους παράγοντες, οι οποίοι ελκύουν το νερό από το περιβάλλον και το διοχετεύουν στο δέρμα όπου κι όποτε το έχει ανάγκη.


<- Επιστροφή
Loading