CONNECT:  
             

NMF: Ένα υδραγωγείο για την  επιδερμίδα

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

NMF Υπάρχει ένας  θαυμαστός αλλά ευαίσθητος μηχανισμός που διατηρεί την υγρασία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, ανεξάρτητα από το …δελτίο καιρού , την προστατεύει και τη βοηθά να αναγεννηθεί. Λέγεται  Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας και, για τους φίλους, NMF….

Όταν γεννιόμαστε, το δέρμα μας είναι ήδη εξοπλισμένο με ένα σύστημα που του επιτρέπει να παραμένει ενυδατωμένο και προστατευμένο. Μεγαλώνοντας και με τις διαρκείς επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον , το σύστημα αυτό φθείρεται και τα κύτταρα της επιδερμίδας χάνουν την ικανότητά τους να συγκρατούν το ποσοστό του νερού (10-15%) που τους είναι απαραίτητο . Έτσι, όταν ….η στάθμη του νερού, πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας 10% η επιδερμίδα γίνεται ξηρή, τραχιά και θαμπή. Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός εκείνος που συγκρατεί το νερό στα κύτταρα και εμποδίζει την αφυδάτωση;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας (η κερατίνη) με τις 20 περίπου στρώσεις κυττάρων της, συνθέτει ένα συμπαγή, στέρεο και σχεδόν αδιαπέραστο «μανδύα» που συγκρατεί το νερό στο δέρμα και το προστατεύει εμποδίζοντας την είσοδο βλαβερών ουσιών . Τα κερατινοκύτταρα που την αποτελούν, γεννιούνται στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και σε διάστημα ενός περίπου μήνα, ανεβαίνουν στην επιφάνεια, από όπου, σταδιακά, ξεκολλούν το ένα από το άλλο και πέφτουν -χάνουμε περίπου 50 εκατομμύρια κερατινοκύτταρα την ημέρα ή 4 κιλά το χρόνο! Παρόλο που η κερατίνη στιβάδα, βιολογικά θεωρείται νεκρή, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι βιοχημικά είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία στην καρδιά των νεκρών κυττάρων της, του Φυσικού Ενυδατικού Παράγοντα, ενός μηχανισμού από τον οποίο εξαρτάται η υγεία και η ομορφιά της επιδερμίδας μας.

Ένας παράγοντας που είναι… πολλοί

Ο όρος Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας (Natural Moisturizing Factor ή NMF) εμφανίστηκε στη βιβλιογραφία για πρώτη φορά το 1959 για να περιγράψει όχι μια αλλά ένα δίκτυο ουσιών - ουρία, γαλακτικό οξύ, καρβοξυλικό οξύ πυρρολιδόνης, αμινοξέα, σάκχαρα και ανόργανα ιόντα -που εξασφαλίζουν την ενυδατική ισορροπία της επιδερμίδας. Ο NMF βρίσκεται μόνο στην κερατίνη στιβάδα, μέσα στα κερατινοκύτταρα -αποτελεί το 20-30% του ξηρού βάρους τους. Τα συστατικά του είναι υγροσκοπικά, δηλαδή έλκουν και συγκρατούν το νερό από την ατμόσφαιρα , επιτρέποντας στην επιδερμίδα να παραμένει ενυδατωμένη, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.Συγχρόνως, με τη συνεργασία των λιπιδίων που συντίθενται κι αυτά από τα κύτταρα, σχηματίζει τον υδρολιπιδικό μανδύα που καλύπτει την επιδερμίδα και τη μετατρέπει σε φυσικό φραγμό, μια πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του οργανισμού όχι μόνο από την απώλεια υγρασίας αλλά και από τις επιθέσεις των αλλεργιογόνων.

Όταν τα κύτταρα δεν παράγουν αρκετή ποσότητα από τις ουσίες που συνθέτουν τον ΝMF ή όταν αυτές καταστρέφονται εξαιτίας εξωγενών παραγόντων , η επιδερμίδα αφυδατώνεται, γίνεται ξηρή και ευαίσθητη, παρουσιάζονται ερεθισμοί και αλλεργίες και ανοίγει ο δρόμος στην πρόωρη γήρανση και στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ο NMF και τα καλλυντικά μας

Ο Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας μπορεί να καταστραφεί από τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων, σκληρών απορρυπαντικών αλλά και από το νερό καθώς οι ουσίες που τον αποτελούν είναι υδατοδιαλυτές . Αυτό σημαίνει ότι με την παρατεταμένη επαφή των κερατινοκυττάρων με το νερό-όταν καθαρίζουμε την επιδερμίδα ή κάνουμε μπάνιο-, «ξεπλένονται» μαζί του και χάνονται, αφήνοντας πιο ξηρή την επιδερμίδα. Την απώλεια αυτή καλούνται να αναπληρώσουν οι ενυδατικές φόρμουλες (κρέμες ή serums) προηγμένης τεχνολογίας με βιομιμητική δράση. Τα συστατικά που περιέχουν , μιμούνται τις ουσίες που υπάρχουν στον NMF και «ξεγελούν» την επιδερμίδα –τα αναγνωρίζει σαν δικά της και επιτρέπει τη διείσδυσή τους.

Φιλαγγρίνη , μια πρωτεΐνη –κλειδί στην ενυδάτωση
Για πολλά χρόνια οι χημικοί κοσμητολόγοι μελετούσαν τον NMF, την προέλευση και τον μηχανισμό του χάρη στον οποίο η επιδερμίδα παραμένει φυσικά ενυδατωμένη. Υπέθεταν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια χημική ουσία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να αποτρέψει την αφυδάτωση του δέρματος. Τελικά, η ταυτότητα και η πολύπλοκη λειτουργία της μυστηριώδους αυτής ουσίας αποκαλύφθηκε …
Τα κερατινοκύτταρα, όσο βρίσκονται ακόμα στη βασική στιβάδα, το ζωντανό τμήμα της επιδερμίδας, παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται προφιλαγγρίνη η οποία διασπάται σε φιλαγγρίνη καθώς αυτά ωριμάζουν και ανεβαίνουν προς την κερατίνη στιβάδα. Φτάνοντας στη επιφάνεια, η φιλαγγρίνη διασπάται ξανά με τη βοήθεια ενζύμων, και τα υποπροϊόντα της , μαζί με άλλα υγροσκοπικά συστατικά, συνθέτουν τον Φυσικό Ενυδατικό Παράγοντα (NMF).

 

Σχετικά θέματα
Ενυδάτωση: αποτελεσματική μόνο με τα κατάλληλα συστατικά
2015-02-03
Ενυδάτωση: αποτελεσματική μόνο με τα κατάλληλα συστατικά
 
3 τρόποι για τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας
2015-10-05
3 τρόποι για τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
sun

 

2020-07-02
Φωτογήρανση: εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις

Αν θεωρούμε υπερβολική την καθημερινή χρήση αντηλιακού , τα ίχνη φωτογήρανσης που εμφανίζονται απειλητικά,...  

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

 

2019-11-14
​Κουβεντιάζοντας για το δέρμα, μετά τα 40

Πριν λίγες μέρες σας ρωτήσαμε για τις αλλαγές που παρατηρείτε να συμβαίνουν στο δέρμα σας, για τις...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

CBD

 

2020-01-15
​CBD: Οφέλη για την επιδερμίδα...με το νόμο

Μπορεί το trend να μην έχει φτάσει ακόμα στη χώρα μας, όμως τη χρονιά που πέρασε, το CBD, μια από...  

silicones

 

2019-09-04
Σιλικόνες: λατρεύουμε να τις μισούμε…

Δαιμονοποιήθηκαν από τους υπέρμαχους των φυσικών συστατικών και η κακή τους φήμη συναγωνίζεται άνετα...  

clean beauty

 

2019-10-16
​Η «καθαρή ομορφιά» είναι ...in

Δεν είναι μόνο φυτικά, δεν είναι μόνο «οικολογικά», δεν είναι μόνο φιλικά προς την επιδερμίδα. Τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;