CONNECT:  
             

Διάσημη, όχι μόνο για το… χρώμα της

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Marigold Τις τελευταίες μέρες, όλος ο κόσμος έμαθε τη λέξη “marigold” χάρη στην απόχρωση του κομψού φορέματος της Μισέλ Ομπάμα, της Πρώτης Κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως το marigold, το αγριολούλουδο με το όμορφο χρώμα- ο γνωστός μας κατιφές-, στη γλώσσα της ομορφιάς δεν είναι άλλο από την ευεργετική καλέντουλα!

Τι είναι: Η Καλέντουλα η φαρμακευτική (Calendula officinalis) είναι ένα άγριο καλλωπιστικό φυτό που ευδοκιμεί σε όλη την Ευρωπαϊκή ύπαιθρο σχεδόν όλο το χρόνο και κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae καιείναι ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη «kalendae» (καλένδαι) που σημαίνει πρώτη μέρα του μήνα, ίσως γιατί ανθίζει τις πρώτες μέρες των περισσότερων μηνών του χρόνου. Κατάγεται από την Αίγυπτο και σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα λουλούδια της χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Μέση Ανατολή και Ινδία για την καταπραϋντική και επουλωτική τους δράση αλλά και ως χρωστική για υφάσματα ή σαν συστατικό της μαγειρικής. Στη δυτική θεραπευτική, η καλέντουλα χρησιμοποιείται ήδη από τον 12ο αιώνα, σαν αντισπασμωδικό για το στομάχι, αλλά και για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας, του πονόδοντου, του εκζέματος, των εγκαυμάτων, του δαγκώματος των φιδιών και του σκορβούτου. Πολύτιμη είναι και η δράση της στις φλεγμονές από τραυματισμούς –ανάλογη της δράσης που έχει η άρνικα στους μώλωπες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Παρισινή εξέγερση του 1848 οι γιατροί χρησιμοποίησαν καλέντουλα σε τραυματίες με θραύσματα στα οστά από σφαίρες και απέφυγαν τον ακρωτηριασμό. Τα πέταλα, η γύρη και οι στήμονες από τα άνθη της είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τριτερπενοειδή (εστέρες), αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή (πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α), αιθέρια έλαια, βιταμίνη C, ασβέστιο, σαπωνίνες, λιπαρά οξέα και σημαντικές ποσότητες πυριτίου.. Έρευνες των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι οι πολυσακχαρίτες υψηλού μοριακού βάρους που περιέχει, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Τι κάνει: Η καλέντουλα χρησιμοποιείται στη σύγχρονη φαρμακολογία σαν αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδης και αντι-ιική ουσία. Στα καλλυντικά, τη βρίσκουμε -συνήθως σε μορφή ελαίου- σε πολλές ενυδατικές και αντιρυτιδικές συνθέσεις, σε προϊόντα τα μάτια και τα χείλη, για το σώμα και τα μαλλιά. Τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες που περιέχει εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις φλεγμονές, επανορθώνουν τις φθορές της επιδερμίδας και την καταπραΰνουν από τους ερεθισμούς. Το πυρίτιο συμβάλλει στην ανάπτυξη των µαλλιών, των νυχιών και των δοντιών ενώ οι πηκτίνες που περιέχονται στα φύλλα της, είναι ένας ισχυρός ενυδατικός παράγοντας που προσφέρει ελαστικότητα στην επιδερμίδα και βοηθά στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Η καλέντουλα διαθέτει τέλος αξιόλογη αντιγηραντική δράση καθώς, όπως αποδείχθηκε, τονώνει τον μεταβολισμό των γλυκοπρωτεϊνών και του κολλαγόνου.

Risk Factor:

Η καλέντουλα θεωρείται απόλυτα ασφαλές συστατικό για καλλυντική χρήση. Για το λόγο αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται σε συνθέσεις για ευαίσθητες επιδερμίδες αλλά και για τη φροντίδα του βρεφικού δέρματος.

Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;