CONNECT:  
             

UV-Rays Anatomy

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 26 Απριλίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Θεωρείτε υπερβολική τη χρήση αντηλιακής κρέμας όλο το χρόνο; Μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει στην επιδερμίδα, κάθε φορά που ο ήλιος τη βρίσκει απροστάτευτη .

Η αόρατη υπεριώδης ακτινοβολία (UVA-UVB), το ορατό φως και η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) είναι τα τρία είδη ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνουν στην επιφάνεια της γης - οι επικίνδυνες ακτίνες UVC σταματούν στη στιβάδα του όζοντος. Σύμφωνα με τους ειδικούς το δέρμα ανάλογα με τον φωτότυπο διαθέτει μια φυσική αντοχή απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό είναι το «ηλιακό κεφάλαιο», το γνωστό capital soleil των Γάλλων. Για μια σκουρόχρωμη επιδερμίδα, υπολογίζεται σε 150.000 ώρες έκθεσης στον ήλιο ενώ για τις ανοιχτόχρωμες, τα «αποθέματα» δεν ξεπερνούν τις 50.000 ώρες.Το κεφάλαιο αυτό μειώνεται σταδιακά, κάθε φορά που εκθέτουμε την επιδερμίδα στον ήλιο. Υπολογίζεται όμως ότι στα 18 πρώτα χρόνια της ζωής μας έχουμε ήδη «καταναλώσει» το μισό, ιδίως εμείς που ζούμε σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας τις περισσότερες από τις 365 μέρες του χρόνου….
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον με ακρίβεια τι συμβαίνει στην επιδερμίδα όταν εκτίθεται στον ήλιο:
1.-Οι ακτίνες UV πυροδοτούν τη διαδικασία σχηματισμού ελευθέρων ριζών, βλαπτικών για τα κύτταρα του δέρματος. Έτσι, μέσα σε 20 μόλις λεπτά, κάτω από δυνατό ήλιο, ο οργανισμός μιας ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας ενεργοποιεί τη διαδικασία «επούλωσης» του στέλνοντας αμυντικά κύτταρα και περισσότερο αίμα στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή, ερυθρότητα ή έγκαυμα.
2.-Οι δομικές αλλαγές-βλάβες- που συμβαίνουν στο DNA των δερματικών κυττάρων , παρατηρούνται, δευτερόλεπτα μετά την έκθεση της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία. Παρ’ ότι οι περισσότερες από αυτές επιδιορθώνονται άμεσα, ορισμένες γίνονται μόνιμες αλλοιώσεις. Η συστηματική -όλο το χρόνο-και σωστή χρήση αντιηλιακών προϊόντων με φίλτρα προστασίας ευρέως φάσματος, μας προστατεύει κατά 99% από αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο.
3.-Τα κύτταρα που έχουν υποστεί φθορές από τις ακτίνες UV είναι δυσλειτουργικά. Παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα, να μειώνονται ο τόνος και η ελαστικότητα της επιδερμίδας και να σχηματίζονται ρυτίδες. Σύμφωνα με μελέτες, η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για το 75-80% των ορατών σημαδιών γήρανσης.
4.-Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι για τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών ευθύνεται εξίσου, αν όχι περισσότερο, και η θερμότητα που εκλύεται από την υπέρυθρη ακτινοβολία (IR)
5.- -Η έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς αντιηλιακή προστασία, έχει ως συνέπεια την μείωση μιας «ειδικής» ομάδας αμυντικών κυττάρων τα οποία ανιχνεύουν και εξουδετερώνουν τα προκαρκινικά κύτταρα.

 

Σχετικά θέματα
5 ναι & 5 όχι ... για να προλάβουμε τις ρυτίδες
2014-01-17
5 ναι & 5 όχι ... για να προλάβουμε τις ρυτίδες
 
Stop bullying your skin!
2017-02-03
Stop bullying your skin!
 
Παλιές, κακές συνήθειες…
2014-02-02
Παλιές, κακές συνήθειες…
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;