CONNECT:  
             

Τι είναι η πρόωρη γήρανση

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

download Επίσημα ο χρόνος αντίστροφης μέτρησης για την επιδερμίδα ξεκινά την επομένη της γέννησής μας. Όμως αυτή η διαδικασία αργεί πολύ να αποτυπωθεί στην επιφάνεια. Αργεί στα αλήθεια; Γιατί λοιπόν τότε κάποια σημάδια- σκουρόχρωμες κηλίδες, ρυτίδες, θαμπό χρώμα, τραχιά υφή- είναι πολύ νωρίς έντονα ορατά ;

Ξεκινάμε από τη φυσιολογία του δέρματος. Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο λεπτή από εκείνη του σώματος άρα και πιο ευάλωτη. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι είναι μόνιμα εκτεθειμένη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στις, κάθε άλλο παρά ευνοϊκές, περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο εμφανίζονται πρόωρα, τις περισσότερες φορές, τα ίχνη γήρανσης.

Τι είναι η πρόωρη γήρανση. Αυτό ακριβώς που υποδηλώνουν οι λέξεις. H επιδερμίδα γερνάει πριν …..την ώρα της. Σε φυσιολογικές συνθήκες οι πρώτες ουσιαστικές αλλαγές στην επιδερμίδα αποτυπώνονται στο ξεκίνημα των σαράντα χρόνων- χρονολογική γήρανση- όταν οι ρυθμοί παραγωγής κολλαγόνου μειώνονται σταδιακά. Οι λεπτές γραμμές σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου- μάτια, μεσόφρυο και γύρω από τα χείλη- αυτό που ονομάζουμε ρυτίδες έκφρασης, η υπερκεράτωση της επιδερμίδας- η πάχυνση της επιφανειακής της στιβάδας- που προσδίδει τραχιά υφή , το θαμπό, άτονο χρώμα, η έντονη ξηρότητα, οι πανάδες που κάθε χρόνο αυξάνονται, είναι τα πρώτα σημάδια ότι κάτι ….αλλάζει.

Ποιες είναι οι αιτίες. Ήλιος, στρες, έλλειψη ύπνου και τσιγάρο είναι οι παράγοντες που συνεργούν στην πρόωρη φθορά της επιδερμίδας. Τον πρώτο ρόλο, όπως αποδεικνύεται, έχει η υπεριώδης ακτινοβολία. Η καθημερινή έκθεση στις ακτίνες UVA (....geing ), σε όλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς την απαιτούμενη προστασία, φθείρει τα δερματικά κύτταρα, που παράγουν κολλαγόνο κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα τη μείωση τόνου, ελαστικότητας και πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων στην επιδερμίδα. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τις πανάδες και τις κηλίδες, που αναδεικνύουν τη φωτογήρανση σε βασική αιτία γήρανσης. Σε απόσταση …..αναπνοής βρίσκεται το κάπνισμα, η νούμερο δύο, σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους, αιτία πρόωρης γήρανσης. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο καπνός του τσιγάρου συμβάλλει δραστικά στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, στη φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, εμποδίζει τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων με αποτέλεσμα το θαμπό, άτονο χρώμα, την τραχιά υφή και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών.

Μπορούμε να την προλάβουμε; Ναι, χωρίς αμφιβολία. Η εξωγενής γήρανση ή οι ρυτίδες του σύγχρονου life style- αφού στην πλειοψηφία τους οφείλονται σε μια σειρά από καθημερινές λανθασμένες επιλογές και τρόπο ζωής-, σε αντίθεση με την ενδογενή ή βιολογική που οφείλεται στη φυσιολογική φθορά με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να προληφθεί . Πρώτη και βασική κίνηση η σωστή «εκπαίδευση» . Γνωρίζοντας τους παράγοντες, μπορούμε με την έγκαιρη και σωστή φροντίδα να οχυρώσουμε αποτελεσματικά την επιδερμίδα στις επιθέσεις. Ξεκινάμε από την καθημερινή αντηλιακή προστασία χειμώνα-καλοκαίρι. Η επισήμανση πολλών δερματολόγων ότι από τη δεκαετία των τριάντα, η αντηλιακή κρέμα είναι πλέον η κρέμα ημέρας, μόνο τυχαία δεν είναι. Ακολουθεί η αντιοξειδωτική προστασία. Πλήθος ενεργών συστατικών φυσικής προέλευσης όπως και οι βιταμίνες C και Ε, που αξιοποιούνται ανάλογα από τη βιομηχανία της ομορφιάς, προσφέρουν την ασπίδα προστασίας που έχει ανάγκη η επιδερμίδα. Σε εμάς δεν απομένει παρά η τελική επιλογή. Εννοείται ότι η ενυδάτωση παραμένει βασικός στόχος στη ρουτίνα της καθημερινής περιποίησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η συστηματική χρήση της κρέμας ματιών για να προλάβουμε τις λεπτές γραμμές που διαγράφονται τόσο νωρίς στην εύθραυστη αυτή περιοχή του προσώπου. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις επαρκείς ώρες ύπνου και την αποχή από κακές συνήθειες, βλέπε κάπνισμα, είναι σίγουρο πως έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Ο λόγος πλέον στα γονίδια…..

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WATER POWER

 

2019-06-18
Η κρυφή δύναμη του νερού

Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε το Water Power, το μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα των Sephora...  

Skin Hydration

 

2019-06-24
24 ώρες ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της επιδερμίδας για εντατική...  

 

2019-06-07
Τα μάτια και …οι κύκλοι τους

 Το βλέμμα σας δείχνει μονίμως κουρασμένο και θλιμμένο; Παλεύετε κάθε πρωί να καμουφλάρετε τις ενοχλητικές...  

capsule creams

 

2019-04-12
​Ομορφιά σε …δόσεις ακριβείας

Το σαρωτικό trend του K-Beauty, αφού έφερε νέες συνήθειες στη ρουτίνα της περιποίησης, αλλάζει τώρα...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

oily

 

2019-01-23
Face oils- λιπαρή επιδερμίδα : και όμως έλκονται!

Δύσκολο να το πιστέψουμε. Τα έλαια προσώπου μπορεί να αποδειχτούν ο από …βιομηχανίας της ομορφιάς...  

stressed skin

 

2016-10-31
Έχετε στρες; φαίνεται στην... επιδερμίδα σας!

Ξαφνική ευαισθησία στα καλλυντικά, κοκκινίλες, ακμή, θαμπάδα. Η επιδερμίδα προσπαθεί να μας πει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;