CONNECT:  
             

Προσοχή! O ήλιος παραμονεύει

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Summer Το ξέρουμε πια πολύ καλά. Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και εικόνα της επιδερμίδας μας. Αρκεί να είναι καθημερινή . Γιατί, όπως αποδεικνύεται, οι ακτίνες του ήλιου είναι τόσο ισχυρές που βρίσκουν πάντα τον τρόπο να εντοπίζουν, ακόμη και σε μέρη που δεν φανταζόμαστε, τη «γυμνή» επιδερμίδα. Η συνέχεια γνωστή. Κοκκινίλες, ερεθισμοί, πρόωρη γήρανση.

Στο γραφείο….. οι πανταχού παρούσες UVA ακτίνες διαπερνούν το γυαλί και, στη συνέχεια, την επιδερμίδα. Οι υπεριώδεις ακτίνες, που φτάνουν στη γη, αν και αντιστοιχούν μόνο στο 5% του συνόλου των ηλιακών ακτίνων είναι πάρα πολύ ισχυρές. Και από αυτές οι UVA -το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας- δρουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, εισχωρούν βαθιά στην επιδερμίδα και είναι η αιτία για τη φωτογήρανση, καταρχάς, της επιδερμίδας, τις μελαγχρωματικές διαταραχές και, σε βάθος χρόνου, για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Στο αεροπλάνο… εκτός αν έχουν , ήδη, τοποθετηθεί ειδικές αντηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα. Γεγονός όμως είναι ότι στα 20.000 πόδια είμαστε ακόμη πιο κοντά στον ήλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ζητήσουμε τη θέση δίπλα στο παράθυρο καλό είναι, λίγο πριν την απογείωση, να φροντίσουμε και για την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας μας.

Τις μέρες με συννεφιά …. που έχουμε τις ίδιες πιθανότητες, όσο μια ηλιόλουστη μέρα, να φύγουμε από την παραλία με κοκκινίλες και έγκαυμα αν δεν έχουμε φροντίσει για τη σωστή αντηλιακή προστασία. Η αιτία για μια ακόμη φορά είναι οι ακτίνες UVA που διαπερνούν τα σύννεφα , φτάνουν μέχρι το χόριο και αλλοιώνουν σε βάθος τις δομές της επιδερμίδας.

Στο αυτοκίνητο…. από το παρμπρίζ ή το ανοικτό παράθυρο. Κάπως έτσι , στην καλύτερη περίπτωση, καταλήγουμε με μαυρισμένη την επιδερμίδα του αριστερού χεριού από τις πρώτες κιόλας μέρες του καλοκαιριού. Γιατί , όπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι, η συχνή και χωρίς προστασία έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία, μέσα από το ανοικτό παράθυρο, είναι μια από τις βασικές αιτίες που κάθε χρόνο εμφανίζονται νέα περιστατικά μελανώματος στο αριστερό χέρι. Πριν φύγουμε λοιπόν από το σπίτι φροντίζουμε να απλώνουμε αντηλιακή κρέμα σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του σώματος.

Μέσα στο νερό… όση ώρα κολυμπάμε. Αν σκεφτούμε ότι το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά το νερό ενώ το 50% διεισδύει σε βάθος 3, περίπου, μέτρων ενώ το σώμα μας βρίσκεται μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο που κοκκινίζουμε όταν φυσικά δεν έχουμε προνοήσει για τη σωστή προστασία. Έτσι, ακόμη κι αν στη συσκευασία του αντηλιακού υπάρχει η ένδειξη ανθεκτικό στο νερό φροντίζουμε να το ανανεώνουμε ανά μία ή δύο ώρες, τουλάχιστον.

 

Σχετικά θέματα
Ήλιος: Φίλος ή εχθρός;
2014-06-17
Ήλιος: Φίλος ή εχθρός;
 
5 μύθοι για την αντιηλιακή προστασία
2014-06-03
5 μύθοι για την αντιηλιακή προστασία
 
Γιατί πρέπει να φοράμε αντιηλιακό κάθε μέρα;
2014-06-20
Γιατί πρέπει να φοράμε αντιηλιακό κάθε μέρα;
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;