CONNECT:  
             

Τα αμινοξέα, το κέικ και η… αντιγήρανση

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

aminoacids in skincare Αποτελούν το  75% του ανθρώπινου οργανισμού,  μιας και είναι το δομικό στοιχείο όλων των πρωτεϊνών, δηλαδή της ζωής.  Η παρουσία των αμινοξέων είναι απαραίτητη σε κάθε χημική αντίδραση που συμβαίνει στο σώμα , επομένως και στην επιδερμίδα μας.  Γιατί όμως τα βρίσκουμε και στα καλλυντικά; Και τι μας υπόσχονται;  

Στοιχεία ταυτότητας: Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις. Από τα 20 διαφορετικά είδη που υπάρχουν, τα 9 ονομάζονται βασικά ή απαραίτητα και είναι τα μόνα που δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, επομένως χρειάζεται να τα προσλάβει μέσω των τροφών. Τα αμινοξέα συνδέονται μεταξύ τους σε μακριές αλυσίδες, οι οποίες ενώνονται και σχηματίζουν δεσμούς πεπτιδίων και πολυπεπτιδίων. Από τους μοναδικούς συνδυασμούς των δεσμών αυτών «χτίζεται» κάθε μια από τις 50.000 περίπου πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σώμα μας .

Ο ρόλος τους στο δέρμα: Θα επιχειρήσουμε να τον εξηγήσουμε, όχι με χημεία αλλά δίνοντάς σας ένα πολύ πιο …καθημερινό παράδειγμα:

Ετοιμάζεστε να φτιάξετε ένα κέικ. Έχετε βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, βανίλια αλλά πολύ λίγο αλεύρι. Όσο κι αν προσπαθήσετε, χωρίς το βασικό συστατικό του, το αποτέλεσμα θα είναι ένα συρρικνωμένο, ατελές κατασκεύασμα που δύσκολα θα το αποκαλούσατε κέικ. Αν τώρα στη θέση του αλευριού βάλετε τα αμινοξέα και στη θέση των άλλων υλικών, το κολλαγόνο, την ελαστίνη κλπ. θα καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους. Αν τα πολύτιμα αυτά δομικά στοιχεία των κυττάρων λείψουν, η επιδερμίδα γίνεται λεπτή, ξηρή, τραχιά …

Είναι επομένως σαφές, ότι τα αμινοξέα αποτελούν, μεταξύ πολλών άλλων, ένα βασικό δομικό στοιχείο απαραίτητο στη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, των ινών στήριξης της επιδερμίδας. Όμως, η χρονολογική γήρανση, σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η UV ακτινοβολία και η ρύπανση, οδηγούν σε μείωση των επιπέδων των αμινοξέων γεγονός που επηρεάζει την κυτταρική ανανέωση και οδηγεί στη λέπτυνση του χορίου, των στιβάδων δέρματος που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα και τη στηρίζουν.

Τα αμινοξέα στα καλλυντικά: Δεν πρόκειται για νέα «ανακάλυψη». Τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια σαν ενυδατικοί και μαλακτικοί παράγοντες στη σύνθεση πολλών καλλυντικών προϊόντων. Στα σαμπουάν και τα κοντίσιονερ αναπληρώνουν τις ελλείψεις σε φυσικά αμινοξέα από το περιτρίχιο - το περίβλημα της τρίχας-, βοηθώντας τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά να συγκρατούν καλύτερα την υγρασία. Στις κρέμες προσώπου, αυξάνουν την ενυδάτωση στην αφυδατωμένη επιδερμίδα - το 50% περίπου των φυσικών ενυδατικών παραγόντων (NMF) της επιφανειακής στιβάδας των κυττάρων της επιδερμίδας αποτελείται από αμινοξέα. Τα τελευταία χρόνια όμως πρωταγωνιστούν μαζί με τα πεπτίδια στη μάχη κατά των ρυτίδων. Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα αμινοξέα που περιέχει μια καλλυντική κρέμα μπορούν να αναπληρώσουν τις ελλείψεις που παρατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου και να προσφέρουν αποτελεσματική αντιγηραντική και αναπλαστική δράση . Κοσμητολογικές μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι τα καταφέρνουν μάλλον καλά. Για παράδειγμα:

  • Η προλίνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί δομικό στοιχείο του κολλαγόνου, ενδυναμώνει και ανανεώνει τα γηρασμένα κύτταρα της επιδερμίδας .
  • Η καρνιτίνη, ένα άλλο αμινοξύ, έχει αντιοξειδωτική αλλά και λιπολυτική δράση.
  • Η λευκίνη έχει επανορθωτική δράση στους γηρασμένους ιστούς του δέρματος.
  • Η κρεατίνη -σχηματίζεται από δύο αμινοξέα, την αργινίνη και την καρνιτίνη- προστατεύει την επιδερμίδα από την αφυδάτωση, συμβάλλει στην επιδιόρθωση των βλαβών του κυτταρικού DNA ενεργοποιεί τη φυσική σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τα αμινοξέα που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές φόρμουλες, προέρχονται κυρίως από φυτά, βότανα ή φρούτα. Μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας ζύμωσης- η οποία διασπά τη μοριακή δομή των συστατικών με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας- τα αμινοξέα που ανασυντίθενται είναι πιο συμπυκνωμένα , πιο δραστικά και πιο φιλικά προς την επιδερμίδα.

Αν λοιπόν στη συσκευασία ή και στα ψιλά γράμματα της αντιγηραντικής κρέμας που μόλις αγοράσετε, εμφανίζονται πεπτίδια (αποτελούνται από αμινοξέα) ή και συστατικά που τελειώνουν σε … -ίνη, τότε η επιδερμίδα σας είναι μάλλον σε καλά και ασφαλή χέρια!

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;