CONNECT:  
             

Αντιοξειδωτικά : γιατί είναι απαραίτητα;

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

auntie Οι καθημερινές επιθέσεις – εξωτερικές και εσωτερικές- αποδυναμώνουν το φυσικό οπλοστάσιο της επιδερμίδας . Στην άνιση μάχη με τις ελεύθερες ρίζες μόνη ελπίδα τα αντιοξειδωτικά που, με τρεις στρατηγικές «κινήσεις», αποτρέπουν τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης.

1. Προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες , τα ασταθή μόρια οξυγόνου που οξειδώνουν τα κύτταρα μετατρέποντάς τις από τοξικές σε μη τοξικές άρα και ακίνδυνες για τον οργανισμό και, κατά συνέπεια, για την επιδερμίδα. Είναι, στην ουσία, ο φυσικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που εξοπλίζεται καθημερινά με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που παίρνουμε από τις τροφές. Ήλιος, ατμοσφαιρική ρύπανση, στρες, μη ισορροπημένη διατροφή και κάπνισμα είναι οι αιτίες για το οξειδωτικό στρες της επιδερμίδας, μια από τις βασικές αιτίες πρόωρης γήρανσης. Τα προβλήματα αρχίζουν, όταν παράγονται πολλές ελεύθερες ρίζες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τις οποίες οι αμυντικοί μηχανισμοί αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν. Έρχεται τότε η σύγχρονη βιομηχανία ομορφιάς να…. φέρει ενισχύσεις . Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιλαμβάνουν, στην πλειοψηφία τους πλέον, τα αντηλιακά προϊόντα και οι κρέμες καθημερινής περιποίησης, δυναμώνουν το σύστημα αυτοάμυνας θωρακίζοντας αποτελεσματικά την επιδερμίδα στις καθημερινές επιθέσεις.

2. Ενισχύουν τους μηχανισμούς προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι βιταμίνες E και C είναι τα πρώτα σε ζήτηση αντιοξειδωτικά συστατικά για τη δημιουργία αντηλιακών προϊόντων. Η βιταμίνη Ε προστατεύει από τη UVB ακτινοβολία ενώ η βιταμίνη C αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική στην προστασία από την UVA. Όταν λοιπόν τα παραπάνω πολύτιμα αντιοξειδωτικά συνδυάζονται με φίλτρα ευρέως φάσματος αυξάνουν τα επίπεδα φωτοπροστασίας ενώ, ταυτόχρονα, αποτρέπουν την καταστροφή του κολλαγόνου.

3. Προστατεύουν από τις φλεγμονές , την αθόρυβη αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας, όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς. Η φλεγμονή είναι, στην πραγματικότητα, ένας ακόμη μηχανισμός αυτοάμυνας στις εξωτερικές επιθέσεις όπως είναι ο ήλιος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, οι λοιμώξεις και οι τοξικές χημικές ουσίες. Είναι η προσπάθεια που κάνει η επιδερμίδα να επιδιορθώσει μια βλάβη. Όταν οι επιθέσεις είναι παρατεταμένες, η φλεγμονή παραμένει και αυτή με αποτέλεσμα το σταδιακό εκφυλισμό των επανορθωτικών μηχανισμών της επιδερμίδας. Στα δικά μας μάτια, οι παραπάνω διεργασίες γίνονται αντιληπτές με τις ρυτίδες, την απώλεια ελαστικότητας, το θαμπό χρώμα, την ανομοιόμορφη όψη και υφή που επιβεβαιώνουν την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Από το μακρύ κατάλογο των αντιοξειδωτικών σημαντικές επιδόσεις στη διαδικασία επούλωσης της φλεγμονής καταγράφουν το πράσινο τσάι, το άλφα λιποϊκό οξύ, το συνένζυμο Q10, το εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών όπως και οι βιταμίνες C και Ε.

 

Σχετικά θέματα
Αντιοξειδωτικά: ο φύλακας άγγελός μας
2014-08-19
Αντιοξειδωτικά: ο φύλακας άγγελός μας
 
Ένα αντιοξειδωτικό με δράση... 24/7!
2015-01-16
Ένα αντιοξειδωτικό με δράση... 24/7!
 
Φλεγμονή: το άλλο όνομα της γήρανσης;
2015-02-17
Φλεγμονή: το άλλο όνομα της γήρανσης;
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;