CONNECT:  
             

Ο Δούρειος ίππος ...των καλλυντικών

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Φανταστείτε άπειρες φυσαλίδες, αόρατες στο γυμνό μάτι, φορτωμένες με βιταμίνες και αντιγηραντικά συστατικά να «ξεγελούν» την αμυντική γραμμή της επιδερμίδας και να καταδύονται στις βαθύτερες στιβάδες της και θα έχετε μια εικόνα των λιποσωμάτων και των νανογαλακτωμάτων, των οχημάτων μεταφοράς που κάνουν τα καλλυντικά μας ακόμα πιο αποτελεσματικά, ακόμα πιο ευχάριστα στη χρήση…

Μεταφορές με... σύστημα

«Πατέρας» των liposomes είναι ο Βρετανός αιματολόγος Dr Bangham, ο πρώτος που τα είδε στο μικροσκόπιο και τα περιέγραψε, το 1964, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος μεταφοράς δραστικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα με στόχο την θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Είκοσι χρόνια αργότερα, η βιομηχανία καλλυντικών τα αξιοποίησε - το 1986 κυκλοφόρησε η περίφημη Capture του Dior με τεχνολογία liposomes και ένα χρόνο αργότερα η Niosôme της Lancôme με συνθετικά λιποσώματα (niosomes)- για να μεταφέρει ενυδατικά, θρεπτικά και αντιγηραντικά συστατικά στην επιδερμίδα, εκεί που τα έχει περισσότερο ανάγκη.

Τα λιποσώματα δεν είναι συστατικό αλλά όχημα. Οι μικροσκοπικές αυτές σφαίρες, είναι ένα σύστημα μεταφοράς των ενεργών συστατικών που συγκρατούν στο εσωτερικό τους και τα απελευθερώνουν μόλις περάσουν από την επιδερμίδα. Λόγω της μοναδικής μοριακής τους δομής, τα λιποσώματα μπορούν να μεταφέρουν σχεδόν τα πάντα! Ο υδάτινος πυρήνας τους περιβάλλεται από στιβάδες φωσφολιπιδίων, ανάλογων με αυτά που συνθέτουν την μεμβράνη των κυττάρων της επιδερμίδας μας. Βιταμίνες μεγάλου μοριακού βάρους όπως είναι η Ε, αμινοξέα, ένζυμα, ενυδατικά και αντιγηραντικά συστατικά, ενσωματώνονται στα λιποσώματα, τα οποία «ξεγελούν» τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας-γι αυτό τα αποκαλέσαμε Δούρειο ίππο-, διατρέχουν τις στιβάδες της, φτάνουν στο κυτταρικό επίπεδο «στόχο» και τα απελευθερώνουν όταν και όπου θα προσφέρουν το μέγιστο της δράσης τους. Η αποτελεσματικότητά τους, εξαρτάται από το μέγεθος, την ποιότητα και την ποσότητα των λιποσωμάτων που περιέχονται μέσα σε μια καλλυντική φόρμουλα.

Το μέγεθος …μετράει

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία καλλυντικών ανέπτυξε με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας μικρότερα μεγέθη λιποσωμάτων έτσι ώστε να διεισδύουν βαθύτερα και να απελευθερώνουν τα συστατικά τους σταδιακά και για περισσότερο χρόνο. Τα νανογαλακτώματα με μέγεθος 50-80 nm (ένα νανόμετρο (nm) ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) είναι 20 φορές μικρότερα από τα λιποσώματα -και 800 φορές μικρότερα από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας! Πρόκειται για μικροσκοπικές σταγόνες ελαίου και νερού οι οποίες εμπλουτίζουν τη σύνθεση πολλών ενυδατικών συνθέσεων ως οχήματα μεταφοράς , με στόχο την ενίσχυσή τους σε ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά χωρίς να αλλοιώνεται η καλλυντική τους υφή, χωρίς να γίνεται δηλαδή παχιά και λιπαρή. Στην ίδια οικογένεια και τάξη μεγέθους κατατάσσονται και τα νανομικκύλλια, οι σφαιρικοί «μαγνήτες» που αιχμαλωτίζουν το μακιγιάζ και τους ρύπους στα δημοφιλή νερά καθαρισμού, τα eaux micellaires .

Είναι nano αλλά δεν μεταφέρουν

Μια ξεχωριστή κατηγορία νανοϋλικών που χρησιμοποιούνται στην καλλυντική βιομηχανία είναι τα νανοσωματίδια, τα οποία δεν μεταφέρουν, είναι τα ίδια, δραστικά συστατικά που, λόγω του μικρού μεγέθους τους αλλάζουν...συμπεριφορά και βελτιώνουν θεαματικά την καλλυντικότητα της σύνθεσης στην οποία βρίσκονται! Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, το νανο-διοξείδιο του τιτανίου και το νανο-οξείδιο του ψευδαργύρου, με μέγεθος κάτω από 100nm, αντικατέστησαν στη φόρμουλα πολλών αντηλιακών προϊόντων, το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, δύο από τα αποτελεσματικότερα ορυκτά φίλτρα –αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Με τη nano μορφή τους τα αντηλιακά με υψηλούς δείκτες προστασίας κατόρθωσαν να αποκτήσουν ευχάριστη καλλυντική υφή, να απλώνονται δηλαδή πιο εύκολα και κυρίως να μην αφήνουν την ενοχλητική «ασπρίλα» στην επιδερμίδα που δεν βοηθούσε καθόλου στην συχνή εφαρμογή τους. Παρά την ανησυχία ορισμένων επιστημόνων ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να απορροφηθούν ως εκείνο το σημείο στο οποίο θα γίνουν βλαβερά, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν θεμελιωμένες αποδείξεις ότι αντηλιακά που περιέχουν νανοσωματίδια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Ακόμα και η αυστηρή Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί ότι «δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για χρήση στο δέρμα ως φίλτρα UV στα αντηλιακά σκευάσματα».

Δείτε το video

 

Σχετικά θέματα
Όταν ο χρόνος είναι με το μέρος …της επιδερμίδας μας
2014-01-08
Όταν ο χρόνος είναι με το μέρος …της επιδερμίδας μας
 
Γνωρίζετε τα… μικκύλια;
2014-11-29
Γνωρίζετε τα… μικκύλια;
 
​Πόσο καλά «δουλεύει» η κρέμα σας;
2015-02-11
​Πόσο καλά «δουλεύει» η κρέμα σας;
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;