CONNECT:  
             

PEGs: πόσο επικίνδυνα είναι στ’ αλήθεια;

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

PEGs in cosmetics Τα τελευταία χρόνια η πολυαιθυλενογλυκόλη και οι παραλλαγές της είναι τα συστατικά που ακολουθούν κατά πόδας τα διαβόητα parabens στο δρόμο της… έξωσης από τις φόρμουλες των καλλυντικών. Ας δούμε όμως τι είναι, γιατί τις κατηγορούν και αν θα πρέπει πράγματι να ανησυχούμε.

Τι είναι:

Τα PEGs (συντομογραφία της πολυαιθυλενογλυκόλης) δεν είναι ένα συστατικό αλλά πολυμερή μίγματα διαφόρων χημικών ουσιών που δημιουργούν μια υγρή, κολλώδη ένωση. Συνήθως συνοδεύονται από έναν αριθμό (π.χ. PEG 2, 7 , 75) που αντιπροσωπεύει το μοριακό βάρος της συγκεκριμένης ένωσης. Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται PEGs με μικρό μοριακό βάρος, σε ενώσεις με λιπαρά οξέα και λιπαρές αλκοόλες για να διεισδύουν ευκολότερα στην επιδερμίδα.

Τι κάνουν:

Τα διάφορα PEGs χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία καλλυντικών σε πολύ μικρές ποσότητες, σαν μαλακτικά (μαλακώνουν και λιπαίνουν την επιδερμίδα όπως και η γλυκερίνη), σαν επιφανειοδραστικά (π.χ. για να κάνουν αφρό τα σαμπουάν), σαν γαλακτωματοποιητές (για να διατηρούν τα διαφορετικής σύστασης υλικά μιας κρέμας σταθερά ενωμένα) και, το κυριότερο, σαν «μεταφορείς» άλλων ενεργών συστατικών -λόγω της ιδιότητάς τους να διαπερνούν τον δερματικό φραγμό, τα βοηθούν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τα PEGs και έχουν οδηγήσει πολλές μάρκες καλλυντικών να τα αποκλείσουν από τις φόρμουλες των προϊόντων τους, των οφείλονται σ’ αυτήν ακριβώς την ιδιότητά τους.

Αλήθειες: Πρόβλημα δημιουργείται όταν η σύσταση των PEGs στη φόρμουλα των καλλυντικών δεν είναι καθαρή, αλλά έχει προσμίξεις άλλων τοξικών ή καρκινογόνων ουσιών (π.χ. βαρέα μέταλλα). Οι υπεύθυνες, αξιόπιστες μάρκες καλλυντικών έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια να χρησιμοποιούν υψηλής καθαρότητας PEGs απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες.

Επίσης τα καλλυντικά που περιέχουν PEGs μπορούν ενδεχομένως να ευαισθητοποιήσουν την επιδερμίδα όταν ήδη παρουσιάζει κάποια φλεγμονή, ερεθισμό, ή είναι τραυματισμένη ή όταν στη σύνθεση μιας κρέμας συνυπάρχουν με ενεργά συστατικά τα οποία δεν πρέπει να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα.

Μύθος: πολύ συχνά διακινείται μέσω διαδικτύου η «θεωρία» ότι η πολυαιθυλενογλυκόλη των καλλυντικών είναι η ίδια ουσία που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά (αυτά περιέχουν την ,όντως τοξική, αιθυλενογλυκόλη [EG]) και στα καθαριστικά σπρέι φούρνων (αυτά περιέχουν σε αρκετές περιπτώσεις PEGs αλλά διαφορετικής δομής και μοριακού βάρους)

Risk factor:

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες τοξικολογικές μελέτες*, η χρήση καλλυντικών που περιέχουν PEGs θεωρείται ασφαλής για μια υγιή επιδερμίδα. Τόσο όμως ο FDA όσο και η επιτροπή του CIR (Cosmetic Ingredient Review) επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ερεθισμένη ή τραυματισμένη επιδερμίδα.

*Advanced Drug Delivery , Cancer Research, U.S. Department of Health and Human Services, within the Public Health Services Agency for Toxic Substances and Disease Registry
Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών

 

Σχετικά θέματα
Μικρό λεξικό κοσμητολογίας
2015-02-06
Μικρό λεξικό κοσμητολογίας
 
Συστατικά στο...εδώλιο
2016-06-25
Συστατικά στο...εδώλιο
 
Ευαισθησία στα καλλυντικά: Τι φταίει;
2015-09-10
Ευαισθησία στα καλλυντικά: Τι φταίει;
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;