CONNECT:  
             

​Η επιδερμίδα και οι…7 Σιρτουίνες.

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Συνδέονται με τα μυστήρια των γονιδίων. Έγιναν διάσημες ως «πρωτεΐνες της μακροζωίας» γιατί όπως φαίνεται, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Είναι όμως όλες το ίδιο …ταλαντούχες;

Η οικογένεια των 7 Σιρτουινών, τα τελευταία χρόνια απασχόλησε έντονα όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά και τη βιομηχανία καλλυντικών αφού άνοιγε νέους δρόμους στο πεδίο της αντιγήρανσης. Τα αντιφατικά συμπεράσματα όμως στα οποία κατέληγαν ερευνητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον ρόλο τους στην επιμήκυνση της ζωής των θηλαστικών και όχι μόνο των μυκήτων της μαγιάς, έκαναν πολλούς να μιλήσουν για μια «υπερεκτιμημένη» οικογένεια… Μέχρι που μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση “Nature” αποκάλυψε τη δύναμη που ίσως κρύβει η Σιρτουίνη- 6, το μόνο μέλος της που δεν είχε μελετηθεί συστηματικά όπως τα άλλα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι η υπερέκφραση του γονιδίου SIRT 6 μπορεί να οδηγήσει σε επιμήκυνση της ζωής αρσενικών ποντικών έως και κατά 15,8%.

Διαβάστε το άρθρο του "Nature"

Τι είναι: Η Σιρτουίνη-6 είναι μια πρωτεΐνη μέσω της οποίας εκφράζεται το SIRT-6, το γονίδιο που συνδέεται με την επιμήκυνση της ζωής των κυττάρων και την επιβράδυνση της πρόωρης γήρανσης.

Τι κάνει: Η φυσική ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT-6 των κυττάρων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA με τη διατήρηση των τελομερών σε καλή κατάσταση-εξειδικευμένες δομές που σφραγίζουν τα άκρα (τα τέλη) των χρωματοσωμάτων και τα προστατεύουν από τον εκφυλισμό έτσι ώστε τα κύτταρα να συνεχίσουν να αντιγράφονται και να διαιρούνται. Χωρίς αυτά τα «προστατευτικά καλύμματα» τα δερματικά κύτταρα αρχίζουν να χάνουν τη λειτουργικότητά τους. Μελέτες in vitro έδειξαν ότι η ενίσχυση της Σιρτουίνης- 6 οδηγεί στη φυσική ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT-6 και βοηθά ώστε τα συγκεκριμένα κύτταρα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να λειτουργούν ως νεότερα. Τέλος συμβάλλει στην προστασία κατά της πυροδότησης πολλαπλών φλεγμονών που επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας.

· Τα νέα αυτά δεδομένα αξιοποιήθηκαν ήδη από την Estée Lauder. Στη φόρμουλα της νέας Re-Nutriv Ultimate Diamond Sculpting/Refinishing Dual Infusion , οι πατενταρισμένες τεχνολογίες Youth Sustaining Technologies – ένα φυτικό εκχύλισμα, ένα εκχύλισμα φυκιών και ένα βιοένζυμο-, υποστηρίζουν τη φυσική ενεργοποίηση των γονιδίων SIRT-1, SIRT-3 και, για πρώτη φορά, του SIRT-6.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;