CONNECT:  
             

Ένας… γλωσσοδέτης, «φύλακας» της νεανικότητας της επιδερμίδας

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για τις γλυκοζαμινογλυκάνες ή GAGs, όπως τις αποκαλούν χάριν ευκολίας, σίγουρα όμως γνωρίζετε τη μία από αυτές, το διάσημο υαλουρονικό οξύ …

Οι GAGs στην επιδερμίδα: Οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGs), είναι δομικές πρωτεΐνες (πολυσακχαρίτες) υπεύθυνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος . Παράγονται στο χόριο από τους ινοβλάστες και συνθέτουν το μικροπεριβάλλον των κυττάρων, -βρίσκονται δηλαδή στις μεμβράνες τους και στη μεσοκυττάρια ουσία του συνδετικού ιστού. Η μεγαλύτερη και γνωστότερη γλυκοζαμινογλυκάνη είναι βέβαια το υαλουρονικό οξύ.

Οι GAGs σε δράση: Τα υδρόφιλα μόρια αυτά, βοηθούν στην «προσέλκυση» νερού στα κύτταρα, διατηρώντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη. Ο σημαντικότερος ρόλος τους ωστόσο είναι η προστασία και επανόρθωση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους να συγκρατούν την υγρασία. Με άλλα λόγια, προσφέρουν μηχανική υποστήριξη εκ των έσω που προσδίδει συνοχή, απαλότητα, ελαστικότητα και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα. Η μείωση της παραγωγής GAGS που παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου, οδηγεί σε ξηρότητα , έλλειψη ελαστικότητας και ρυτίδες.

Οι GAGs στα καλλυντικά: Η βιομηχανία της ομορφιάς, έχοντας ερευνήσει τη λειτουργία των GAGs αναζητά διαρκώς τους τρόπους και τα ενεργά συστατικά εκείνα που θα διεγείρουν τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών με στόχο την ενυδάτωση σε βάθος, την ενίσχυση του μεταβολισμού των κυττάρων και την προστασία του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας.

Ανάμεσα στα συστατικά που έχουν αποδείξει τη δράση τους ως προς την ενεργοποίηση της παραγωγής GAGs , είναι οι υδρολυμένες γλυκοζαμινογλυκάνες, (ένα σύμπλοκο συστατικών φυτικής προέλευσης που περιέχει συνήθως υαλουρονικό οξύ, λιπίδια και σάκχαρα) , το υαλουρονικό οξύ μεσαίου και μικρού μοριακού βάρους, τα άλφα υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ), τα πεπτίδια χαλκού αλλά και συστατικά που μιμούνται τη δράση των GAGs-όπως για παράδειγμα το αποκλειστικό μόριο της LOréal, Pro-Xylane) .

Οι GAGs στη διατροφή: Τα φρούτα και τα αμυλώδη λαχανικά, ιδίως τα παντζάρια, η γλυκοπατάτα, η σόγια και τα παράγωγά της όπως και τα κομμάτια του κρέατος που βρίσκονται κοντά σε συνδετικούς ιστούς-το μπούτι από το κοτόπουλο ή το μοσχαρίσιο «ποντίκι» - θεωρούνται καλές πηγές γλυκοζαμινογλυκανών.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;