CONNECT:  
             

Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 16 Απριλίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

skincare Σε πείσμα της κρίσης, στο μπάνιο μας συνεχίζουν να παρελαύνουν κάθε λογής ενυδατικές κρέμες, λοσιόν, μάσκες και πολλά υποσχόμενοι αντιγηραντικοί οροί. Η επιδερμίδα μας όμως δείχνει να μην …συγκινείται πάντα και τα προβλήματά της, αντί να λύνονται, χειροτερεύουν. Φταίνε τα καλλυντικά που επιλέγουμε ή μήπως ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε;

Όλες ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα υγιή, λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες. Έτσι, επενδύουμε (και… ξοδεύουμε) πολλά στα καινοτόμα καλλυντικά που υπόσχονται να κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές, διαπιστώνουμε πράγματι , ότι η επιδερμίδα μας με τη σωστή φροντίδα δείχνει πιο ενυδατωμένη, πιο τονωμένη, πιο νεανική. Τι γίνεται όμως όταν η εικόνα μας στον καθρέφτη αντί να βελτιωθεί παραμένει στάσιμη ή, ακόμα χειρότερα, παρουσιάζει ξαφνικά προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν; Πριν απογοητευτούμε και καταδικάσουμε την κρέμα που αγοράσαμε με τη φράση «τίποτα δεν κάνει…» , ας δούμε μήπως φταίμε κι εμείς με αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε στο καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης που ακολουθούμε.

Περιμένουμε θαύματα… και στα γρήγορα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι επιστήμονες κοσμητολόγοι, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από ένα καλλυντικό να …μηδενίσει, μέσα σε λίγες εβδομάδες, όσα έχουν συμβεί στα 20,30, 40, 50 και, χρόνια της ζωής της επιδερμίδας μας. Ακόμα και οι πιο υπερσυμπυκνωμένοι αντιρυτιδικοί οροί ή οι αντιγηραντικές θεραπείες «σοκ» χρειάζονται αρκετές εβδομάδες υπομονής και επιμονής εκ μέρους μας, για να μας αποδείξουν ότι είναι όντως αποτελεσματικές. Αυτό σημαίνει- θα μπορούσαμε εύλογα να αναρωτηθούμε- ότι οι διαφημίσεις καλλυντικών είναι παραπλανητικές; Όχι ακριβώς, μας λένε οι ειδικοί. Τα άμεσα αποτελέσματα που υπόσχονται ισχύουν, όμως στην ουσία πρόκειται για οπτικά εφέ που ξεγελούν τα μάτια- τα δικά μας και των άλλων. .. Μακροπρόθεσμα τώρα, τα ενεργά συστατικά που περιέχουν, μειώνουν σημαντικά την ένταση και την έκταση των σημαδιών γήρανσης. Μόνο που στην περίπτωση αυτή το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τις λεπτές διαφορές π.χ. τη μείωση του βάθους μιας ρυτίδας. Συμπέρασμα; θα πρέπει να περιοριστούμε στα απτά –αλλά διόλου ασήμαντα- αποτελέσματα, όπως είναι η βελτίωση στην υφή, τον τόνο και γενικά στη συνολική εμφάνιση της επιδερμίδας. …

Χρησιμοποιούμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζεται η επιδερμίδα. Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε όλα τα υπαρκτά ή φανταστικά προβλήματα της επιδερμίδας (και ρυτίδες και πανάδες και ξηρότητα και θαμπάδα) δεν αρκούμαστε στο κλασικό δίδυμο «κρέμα + ορός» αλλά τη φορτώνουμε αυθαίρετα και με άλλους 2-3 εξειδικευμένους δραστικούς ορούς πρωί και βράδυ. Μόνο που η επιδερμίδα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ταυτόχρονα τόσα πολλά ενεργά συστατικά , επιπλέον δε όταν «συνωστίζονται» τόσα συστατικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ένα να ακυρώνει τη δράση του άλλου!

Η συμβουλή μας: Ιεραρχήστε τις ανάγκες σας και περιοριστείτε στη χρήση κάτω από την κρέμα σας ενός ορού το πρωί και ενός (διαφορετικού αν θέλετε) το βράδυ. Εναλλακτικά, επιλέξτε ένα αντιγηραντικό προϊόν που καλύπτει σφαιρικά τις ανάγκες της επιδερμίδας .

Χρησιμοποιούμε τα ίδια προϊόντα για καιρό (ή για … χρόνια). «Αυτή μου πάει, δεν την αλλάζω με τίποτα…» ακούμε συχνά, από πολλές γυναίκες. Μπορεί οι εταιρίες καλλυντικών να ονειρεύονται τέτοιες πιστές πελάτισσες, η επιδερμίδα μας όμως δεν έχει πάντα την ίδια γνώμη. Μια ενυδατική ή αντιρυτιδική κρέμα που κάλυπτε τέλεια τις ανάγκες της πριν μερικά χρόνια , δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τα ίδια οφέλη. Κάποιες μελέτες έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι ακόμα και το πιο δραστικό αντιγηραντικό προϊόν, αν χρησιμοποιηθεί συνεχόμενα για ένα χρόνο (αν τελειώσουμε δηλαδή 3-4 βαζάκια), δεν θα έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς . Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, υποθέτουν απλώς ότι η επιδερμίδα έχοντας πάρει αυτά που χρειάζεται, με τον καιρό αναπτύσσει ένα είδος «ανοσίας» στα ενεργά συστατικά μιας καλλυντικής σύνθεσης . Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να διακόπτουμε για ένα διάστημα τη χρήση της αγαπημένης μας κρέμας (το απαιτεί άλλωστε και η αλλαγή των εποχών) και να την εναλλάσσουμε με μια άλλη κρέμα, διαφορετικής σύνθεσης.

Παραλείπουμε την κρέμα ματιών. Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Είναι άλλο να μην χρειαζόμαστε –ακόμα- ένα εξειδικευμένο προϊόν για τα μάτια και άλλο να χρησιμοποιούμε στη θέση του τον ορό ή την κρέμα προσώπου. Αν διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πολλών δραστικών αντιρυτιδικών προϊόντων προσώπου θα δούμε ότι συνήθως τελειώνουν με τη φράση «αποφεύγετε την περιοχή των ματιών». Η επιδερμίδα που περιβάλλει την οφθαλμική κόγχη όχι μόνο δεν έχει επαρκή στήριξη και ελαστικότητα-γι αυτό εκεί οι ρυτίδες διαγράφονται εντονότερα- αλλά είναι πιο λεπτή και πιο εύθραυστη από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, με ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες. Αν μια κρέμα ή ένας ορός προσώπου περιέχει συστατικά «επιθετικά» για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν ερεθισμό. Από την άλλη, η συγκεκριμένη περιοχή έχει τα …δικά της προβλήματα –μαύροι κύκλοι, σακούλες, οιδήματα- τα οποία μόνο οι εμπλουτισμένες με εξειδικευμένα συστατικά συνθέσεις για τα μάτια, μπορούν να λύσουν.

Η συμβουλή μας: Μεγαλώνοντας, η κρέμα ματιών δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Αν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα, αντί να ρισκάρετε χρησιμοποιώντας την –ακριβή- κρέμα προσώπου και στην περιοχή των ματιών, αναζητήστε ένα οικονομικότερο αλλά εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν από τις επώνυμες μάρκες του φαρμακείου ή του σούπερ μάρκετ.

Το παρακάνουμε με την απολέπιση. Είναι γεγονός ότι η τακτική απομάκρυνση των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας, βελτιώνει άμεσα τον χρωματικό τόνο και της προσφέρει λάμψη και απαλότητα. Συχνά όμως αγνοούμε τις συμβουλές των ειδικών και μετατρέπουμε σε καθημερινή, την συμπληρωματική φροντίδα που είναι η απολέπιση -2 φορές την εβδομάδα-, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος! Τι σημαίνει αυτό; Τα δραστικά προϊόντα με ΑΗΑ ή γλυκολικό οξύ-εξαιρούνται οι αντιγηραντικές συνθέσεις με απολεπιστικούς παράγοντες που ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση- αρχικά προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, με συνεχή όμως χρήση, η επιδερμίδα αποδυναμώνεται, γίνεται πιο ευαίσθητη, πιο λεπτή και τελικά πιο θαμπή. Με μέτρο λοιπόν η απολέπιση…

 

Σχετικά θέματα
Πότε θα δω αποτελέσματα;
2016-04-03
Πότε θα δω αποτελέσματα;
 
Μήπως το παρακάνουμε με την περιποίηση της επιδερμίδας;
2015-12-22
Μήπως το παρακάνουμε με την περιποίηση της επιδερμίδας;
 
Εγκλήματα ομορφιάς... εξ αμελείας
2016-02-23
Εγκλήματα ομορφιάς... εξ αμελείας
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
anti-spot

 

2019-09-16
Stop the spot

Όσο ο χρόνος είναι με το μέρος μας και πριν καλά-καλά οι κηλίδες του ήλιου εγκατασταθούν, προσφέρουμε...  

WATER POWER

 

2019-06-18
Η κρυφή δύναμη του νερού

Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε το Water Power, το μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα των Sephora...  

eye creams

 

2019-09-18
​Κρέμες ματιών: προσφέρουν τα πάντα, εκτός από…θαύματα

Συχνά αναρωτιόμαστε αν όλα όσα υπόσχονται μέσα από τη διαφήμιση, είναι όντως αλήθεια. Κάποιες από...  

 

2019-06-07
Τα μάτια και …οι κύκλοι τους

 Το βλέμμα σας δείχνει μονίμως κουρασμένο και θλιμμένο; Παλεύετε κάθε πρωί να καμουφλάρετε τις ενοχλητικές...  

Skin Hydration

 

2019-06-24
24 ώρες ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της επιδερμίδας για εντατική...  

capsule creams

 

2019-04-12
​Ομορφιά σε …δόσεις ακριβείας

Το σαρωτικό trend του K-Beauty, αφού έφερε νέες συνήθειες στη ρουτίνα της περιποίησης, αλλάζει τώρα...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;