CONNECT:  
             

6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Μάθετε τι καινούργιο μας ζητούν οι ειδικοί να θυμόμαστε προτού αγοράσουμε αλλά και όταν ετοιμαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το νέο μας αντηλιακό …

Θωράκιση ευρέως φάσματος

Προσοχή στην ετικέτα του αντηλιακού. Θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς ότι η σύνθεση παρέχει αντηλιακή προστασία ευρέως φάσματος, δηλαδή όχι μόνο από τις ακτίνες UVB αλλά και από τις UVA. Μόνο με αυτές τις προδιαγραφές μπορούμε να πάμε ήσυχες στην παραλία…

Αδιάβροχο; Όχι ακριβώς.

Διαβάστε καλά την ετικέτα. Water resistant δεν σημαίνει waterproof. Στην πραγματικότητα, κανένα αντηλιακό δεν μπορεί –τεχνικά- να είναι 100% αδιάβροχο. Απλώς πολλά αντηλιακά φίλτρα νέας τεχνολογίας είναι ανθεκτικά στο νερό ή και τον ιδρώτα, δηλαδή διατηρούν το SPF τους –προστατεύοντάς μας επομένως από τις ακτίνες UV- για 40 περίπου λεπτά παραμονής μας στη θάλασσα.

SPF 50. Φτάνει και περισσεύει

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έβαλαν φρένο στις υπερβολές και βάσει νομοθεσίας πλέον δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αντηλιακών προϊόντων με δείκτη SPF πάνω από 50+. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ ένα αντηλιακό με SPF 15, μπλοκάρει το 93% της UV ακτινοβολίας, με SPF30 το 97% και με SPF50 το 98%, κανένα προϊόν πάνω από αυτόν το δείκτη δεν μπορεί να φτάσει το 100% . Σε κάθε περίπτωση, οι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακά με δείκτες από 30-50 και 50+ μόνο για υπερευαίσθητες ή δυσανεκτικές στον ήλιο επιδερμίδες.

Προσοχή στην οξυβενζόνη

Πρόκειται για μια χημική ουσία, η οποία εμπλουτίζει ως ενεργό συστατικό τη φόρμουλα πολλών αντηλιακών προϊόντων. Αρκετές μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι δεν είναι και τόσο αθώα αφού έχει κατηγορηθεί για φωτοδερματίτιδες επιπλέον δε ευνοεί τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών κατά την έκθεσή της επιδερμίδας στον ήλιο. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη αντικαταστήσει την οξυβενζόνη με την ασφαλέστερη και δοκιμασμένη αβοβενζόνη (γνωστότερη ως Parsol 1789) .

Και με τα parabens;

Μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν -ως πολύ αποτελεσματικά συντηρητικά- σε όλα σχεδόν τα αντηλιακά, τα σαμπουάν, τα αποσμητικά ή τα προϊόντα καθαρισμού της επιδερμίδας. Επειδή όμως έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και βέβαια ότι είναι καρκινογόνα, η μια εταιρεία μετά την άλλη τα αφαιρούν από τις φόρμουλες των προϊόντων τους. Για να είστε πάντως σίγουρες, ρίξτε μια ματιά στη συσκευασία, στις τελευταίες σειρές της λίστας με τα συστατικά. Αν εντοπίσετε λέξεις όπως methylparaben, propylparaben, ή butylparaben τότε το προϊόν περιέχει parabens.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;