CONNECT:  
             

Τι φταίει και οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα;

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

bc-skin Ορμονικοί παράγοντες, τύπος επιδερμίδας ή λανθασμένη μέθοδος αποτρίχωσης συμβάλλουν συχνά στο να γυρίζουν οι τρίχες προς τα μέσα. Το τσιμπιδάκι δεν είναι η λύση. Μόνον η συστηματική απολέπιση ανοίγει ….το δρόμο προς την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Συμβαίνει συχνά στις λεπτές, σγουρές ή κομμένες με λανθασμένη φορά τρίχες να μην μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα γυρίζοντας πάλι στο θύλακα τους και να δημιουργούν ένα μικρό εξάνθημα.

Πως τις ξεχωρίζουμε. Σε φυσιολογικές συνθήκες οι τρίχες μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα και εμφανίζονται κάθετα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Στη ψευδοθυλακίτιδα ή pseudofolliculitis barbae ή Pfb, όπως είναι ο ιατρικός όρος, οι τρίχες δεν μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα , αλλά «στρίβουν» και τραυματίζουν το τοίχωμα του, με αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονή, κοκκίνισμα της περιοχής, έντονο κνησμό καθώς και σπυράκια με πύον. Κι όταν η φλεγμονή επιμένει, δημιουργεί ουλή ή δυσχρωμίες, υπερμελάχρωση ή υπομελάχρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο συνοδεύεται από πρήξιμο και πόνο.

Σε ποια σημεία εντοπίζονται . Στις γυναίκες οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα κυρίως στα πόδια, στους γλουτούς, στην ηβική περιοχή και στις μασχάλες. Ενώ στους άντρες τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι το πιγούνι, τα μάγουλα και ο λαιμός συνήθως μετά το ξύρισμα.

Τι φταίει. Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Εντοπίζεται όμως κυρίως σε άτομα με σγουρές τρίχες , οι οποίες από τη φύση τους είναι πιο επιρρεπείς στο να γυρίσουν ξανά προς τα μέσα. Επίσης εμφανίζεται συχνά στις λιπαρές ή με ακμή επιδερμίδες καθώς και γυναίκες με αυξημένη τριχοφυΐα. Στις αιτίες προσθέστε και το ξύρισμα ως μέθοδο αποτρίχωσης, που κόβει απλώς την τρίχα στη βάση της επιδερμίδας, χωρίς να την αφαιρεί από τη ρίζα.

Πως αντιμετωπίζονται. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το φαινόμενο υποχωρεί μετά από 2-3 μέρες. Στις ήπιες μορφές της η ψευδοθυλακίτιδα αντιμετωπίζεται με συστηματική απολέπιση. Τοποθετείτε πρώτα χλιαρές κομπρέσες στην περιοχή για τρία έως πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, εφαρμόζετε προϊόντα με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, από τα πιο δραστικά οξέα φρούτων. Στο ντους ή στο μπάνιο χρησιμοποιείτε γάντι λίφι για καθημερινή, απαλή απολέπιση της επιδερμίδας που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει σε βάθος έτσι ώστε οι τρίχες να βγαίνουν πιο εύκολα στην επιφανειακή στιβάδα.Το ξύρισμα μπορεί να αντικατασταθεί από την αποτρίχωση με λέηζερ, η οποία θεωρείται αρκετά ασφαλής μέθοδος. Όσες επιμένετε, φροντίζετε,τουλάχιστον, να αλλάζετε τακτικά τη ξυριστική μηχανή και να ξυρίζετε τις τρίχες με τη φορά που μεγαλώνουν.

Αν παρόλα αυτά η φλεγμονή παραμένει, απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Οι επώδυνες κύστεις αφαιρούνται συνήθως με διάνοιξη για να φύγει το πύον ενώ, παράλληλα, χορηγείται αντιβίωση καθώς και αντισηπτικά διαλύματα .

 

Σχετικά θέματα
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
2013-09-23
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
 
Τα 10 πιο συχνά λάθη στην κατ οίκον αποτρίχωση
2015-05-22
Τα 10 πιο συχνά λάθη στην κατ οίκον αποτρίχωση
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
stretch marks

 

2015-11-25
Ραγάδες: Όταν το δέρμα φτάνει στα όριά του

Μοιάζουν να χαράζουν το σώμα μας για να μας θυμίζουν σημαντικές φάσεις της ζωής μας, την εφηβεία,...  

cellulite

 

2016-05-19
Κυτταρίτιδα: δεν φταίει μόνο το λίπος

Πάνε 150 χρόνια από τότε που επινοήθηκε ο όρος cellulitis για να περιγράψει την καπιτονέ όψη της...  

Βody hydration

 

2016-06-24
Ενυδάτωση: τη ζητά και το σώμα

Σε αντίθεση με το πρόσωπο η επιδερμίδα του σώματος χρειάζεται μόνο απλή ενυδάτωση για να διατηρείται...  

landscape

 

2016-09-07
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή εκ φύσεως επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις, γεγονός...  

κυτταρίτιδα

 

2017-04-03
Η λέξη-και η όψη- που μισούμε…

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η κυτταρίτιδα μπαίνει ξανά στη ζωή μας. Όχι ότι δεν υπήρχε τους προηγούμενους  μήνες,...  

Knees-Elbows, Dry skin

 

2017-05-04
Body alert!

Η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας έρχεται να μας θυμίσει την ανάγκη εντατικής φροντίδας που έχουν...  

skincare for legs

 

2016-07-14
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;