CONNECT:  
             

Όταν ο χρόνος είναι με το μέρος …της επιδερμίδας μας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

127790 Με ζητούμενο πάντα την υψηλή αποτελεσματικότητα , τα time release ingredients, δηλαδή τα συστατικά σταδιακής απελευθέρωσης που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές κρέμες, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, χάρη στη στοχευμένη και μακράς διάρκειας δράση που εξασφαλίζουν για την επιδερμίδα. Και η βιομηχανία της ομορφιάς σπεύδει να «επενδύσει» στην πολλά υποσχόμενη τεχνολογία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φαρμακολογία γίνεται πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη κοσμητολογία. H τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης ή αποδέσμευσης- time release technology- ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με στόχο τη δημιουργία φαρμάκων τα οποία απελευθερώνουν στον οργανισμό τη δραστική ουσία σταδιακά, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έξι με οκτώ ώρες περίπου. Στην κοσμητολογία η τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης εξασφαλίζει στοχευμένη δράση των ενεργών συστατικών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα οποία εισχωρούν σε μεγαλύτερο βάθος και σε εντοπισμένο σημείο. Θα μπορούσαμε, για να γίνει πιο κατανοητή η λειτουργία της συγκεκριμένης τεχνολογίας, να παρομοιάσουμε τα προϊόντα που περιέχουν time release συστατικά με τα φον ντε τεν μεγάλης διάρκειας, που παραμένουν σταθερά στην επιδερμίδα και εξασφαλίζουν απόλυτη κάλυψη για πολλές ώρες. Με αφορμή το λανσάρισμα της επανορθωτικής μάσκας ύπνου Άγριο Τριαντάφυλλο , ο σχεδιασμός της οποίας βασίστηκε στη δράση των time release ingredients , η Λένα Κορρέ, Brand Development Director της Korres μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας τους.

Τι ακριβώς είναι τα time release ingredients και ποια η δράση τους;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος time release απαντάται τόσο στα καλλυντικά όσο και στα φάρμακα, από όπου, άλλωστε, ξεκίνησε, μολονότι δεν είναι ταυτόσημος στις δύο αυτές περιπτώσεις. Στον τομέα των καλλυντικών, τα time release συστατικά έχουν ουσιαστικά μακροπρόθεσμο μηχανισμό δράσης, δηλαδή αποδεικνύεται με in vitro & in vivo μελέτες, πως η δράση τους συνεχίζεται ακόμη και έπειτα από 6 ώρες , ενώ το αποτέλεσμα διαρκεί, τουλάχιστον, για τις επόμενες 24 ώρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος στην επιδερμίδα. Ο μηχανισμός που εξασφαλίζει τη παραπάνω δράση συνήθως σχετίζεται με μια συνεχή ρύθμιση ορισμένων παραμέτρων , για παράδειγμα η συνεχής οσμωτική ρύθμιση της υδατικής ισορροπίας των κυττάρων. Με τον όρο time release ingredients εννοούμε και τα συστατικά , τα οποία απελευθερώνονται και δρουν αφού το προϊόν απορροφηθεί από την επιδερμίδα.

Πότε ξεκίνησαν να αξιοποιούνται από την κοσμητολογία;

Συστατικά με time release ιδιότητες αξιοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια. Ίσως ο όρος τώρα να χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο οικείος. Βέβαια , η έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέα δραστικά συστατικά ή τεχνολογίες που εξασφαλίζουν αντίστοιχη δράση σε συγκεκριμένους μηχανισμούς, όπως είναι,για παράδειγμα, η ενυδάτωση ή κατά των ρυτίδων.

Στη φαρμακολογία τα συγκεκριμένα συστατικά βρίσκονται σε ειδικούς μεταφορείς για λόγους ασφάλειας και στοχευμένης δράσης. Στα καλλυντικά πως τα βρίσκουμε;

Στην κοσμητολογία χρησιμοποιούνται κυρίως με δύο τρόπους. Είτε, προστατευμένα μέσα σε ειδικούς φορείς, όπως είναι τα λιποσώματα, είτε σαν σταθεροποιημένα παράγωγα της αρχικής δραστικής ουσίας. Τα παράγωγα αυτά, μετατρέπονται σε καθαρή δραστική ουσία μόνον όταν απορροφηθούν από την επιδερμίδα κι έτσι καταλήγουν να έχουν στοχευμένη δράση και υψηλή αποτελεσματικότητα.

Οι μεταφορείς που χρησιμοποιούνται πέρα από το συγκεκριμένο χρόνο ενισχύουν και την απόδοση του ενεργού συστατικού;

Ενισχύουν την απόδοση του συστατικού στο βαθμό που διατηρούν τις ιδιότητές του ακέραιες έως την «έναρξη» της δράσης του, σε συνέχεια της απορρόφησης από την επιδερμίδα.

Υπάρχουν τυχόν αντενδείξεις;

Όσο αφορά στα καλλυντικά προϊόντα δεν υπάρχουν αντενδείξεις .

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;