CONNECT:  
             

Φωτεινή επιδερμίδα - mission possible

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Skin Radiance Η πρώτη ένδειξη για την καλοκαιρινή «ταλαιπωρία» της επιδερμίδας, μόλις το χρώμα των διακοπών αρχίζει να υποχωρεί, είναι η θαμπή της όψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να επανορθώσουμε και να επαναφέρουμε τη φυσική φρεσκάδα και λάμψη στο δέρμα μας;

Η διαύγεια, φωτεινότητα, όπως και αν προσδιορίζουμε τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας, είναι, πάνω απ' όλα, ένδειξη της καλής της υγείας και συμβάλλει στην ορατά πιο νεανική της όψη. Και ενώ στις πρώτες δεκαετίες ζωής αρκούν οι σωστές ώρες ύπνου για να αποκαταστήσουμε άμεσα τη χαμένη της φρεσκάδα και τονικότητα, με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα δείχνει να χάνει σταδιακά την ενέργειά της, το θαμπό χρώμα να γίνεται μόνιμο και να εμφανίζει πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Τι απειλεί τη φυσική μας λάμψη

Χρονολογική γήρανση. Οι ειδικοί λένε πως η διαδικασία γήρανσης είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που ξεκινά αργά και σταθερά από τα μέσα, ήδη, της δεκαετίας των 20 χρόνων, έστω και αν εμείς δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Η θαμπή, άτονη όψη είναι μια από τις πρώτες ενδείξεις που αναδεικνύουν την επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού. Ενώ η τραχιά υφή, που συνήθως ακολουθεί, οφείλεται στην πάχυνση της κεράτινης στιβάδας εξαιτίας της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων.

Το lifestyle μας.

· Το οξειδωτικό στρες από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια λάμψης και τονικότητας, και αποτυπώνει ξεκάθαρα την…αρχή της πρόωρης φθοράς του δέρματος. Το επιβεβαιώνουν,άλλωστε, επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει πως η καθημερινή, έστω και σε μικρές δόσεις, έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο χωρίς προστασία ευθύνεται για το 80% των σημαδιών γήρανσης τα οποία σιγά-σιγά εγκαθίστανται στην επιφάνειά της.

· Σε απόσταση…αναπνοής η αστική ρύπανση δείχνει να αποτελεί μια νέα και σοβαρότατη απειλή για την καλή υγεία και όψη της επιδερμίδας. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια από τα καυσαέρια, τον καπνό και τη σκόνη των μεγαλουπόλεων που συσσωρεύονται στην κεράτινη στιβάδα σταδιακά διαταράσσουν την ισορροπία της, απορρυθμίζουν τους φυσικούς μηχανισμούς επανόρθωσης και στερούν τη φωτεινότητά της.

· Έλλειψη ύπνου και καπνός τσιγάρου δείχνουν, επίσης, να έχουν το δικό τους, εξίσου σημαντικό, μερίδιο στο θαμπό χρώμα που δείχνει κουρασμένο και πρόωρα γερασμένο το δέρμα. Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια και η χλωμή όψη που αποκτάει άμεσα η επιδερμίδα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την κακή ποιότητα ύπνου. Η νικοτίνη, από την άλλη, στενεύει και φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζει τη μικροκυκλοφορία,τα κύτταρα υπολείπονται σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αποκτά μια μη υγιή χροιά και εικόνα.

Τι χρειάζεται η επιδερμίδα για να παραμένει φωτεινή.

# Συστηματική απολέπιση. Είναι η κίνηση που, αποδεδειγμένα, μπορεί να αναζωογονήσει και να επαναφέρει άμεσα το…..φως. Όπως ξέρουμε η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται από στρώσεις νεκρών κυττάρων, που συνθέτουν την κεράτινη στιβάδα. Σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε τρεις, περίπου, εβδομάδες τα νεκρά κύτταρα αντικαθίστανται από τα νέα και υγιή που ανέρχονται από τις βαθύτερες στιβάδες για να ενισχύσουν το τείχος άμυνας του δέρματος. Όμως συχνά εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες συνηγορούν στην επιβράδυνση της φυσικής απόπτωσης, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια και η επιδερμίδα να καταλήγει θαμπή και τραχιά. Η απολέπιση -στη σωστή συχνότητα και με ήπια απολεπιστικά συστατικά - απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς ανανέωσης και διασφαλίζει την καλή συνοχή και λειτουργία του προστατευτικού φραγμού.

# Εντατική ενυδάτωση. Τα δερματικά κύτταρα, όσο παραμένουν υγιή, περιέχουν νερό σε ποσοστό 70%. Η καθημερινή όμως έκθεση στους εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες αποδιοργανώνουν τον υδρολιπιδικό μανδύα στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να εξατμίζονται τα αποθέματα υγρασίας από τις κατώτερες στιβάδες και η επιδερμίδα να εμφανίζει έντονα σημάδια αφυδάτωσης, απώλεια λάμψης και φρεσκάδας. Οι ενυδατικές κρέμες στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης είτε σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη την επιφάνεια αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας είτε ελκύουν νερό από το περιβάλλον και το συγκρατούν γύρω από τα κερατινοκύτταρα με τελικό στόχο να τροφοδοτούν την επιδερμίδα όταν υπάρχει ανάγκη.

# Ενδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού. Η απώλεια λάμψης και ενέργειας είναι ίσως η πρώτη ένδειξη ότι η συνοχή και η ακεραιότητα του προστατευτικού φραγμού- το τείχος άμυνας και προστασίας του δέρματος- απειλούνται. Ενισχύοντας συστηματικά τον επιδερμιδικό φραγμό μπορούμε εύκολα να αναστρέψουμε την κατάσταση και να βελτιώσουμε άμεσα την εικόνα της επιδερμίδας. Ενυδάτωση με επιλεγμένους μαλακτικούς παράγοντες που δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ και αποτρέπουν τη διαδερμική απώλεια νερού και πλούσια θρέψη που αναπληρώνει τα λιπίδια συνθέτουν το ιδανικό δίδυμο στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που αποκαθιστά και διατηρεί σε άριστη κατάσταση τον προστατευτικό φραγμό.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

CLAY MASKS

 

2020-03-23
Μάσκες αργίλου: πολύτιμες, όσο μένουμε σπίτι

Ένα φυσικό στοιχείο, γνωστό από την αρχαιότητα, δίνει τη λύση στη σωστή εξυγίανση και της επιδερμίδας...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

fine lines

 

2019-02-03
Λεπτές γραμμές: κάθε δεκαετία με τα όπλα της

Η πρόληψη για τα πρόωρα σημάδια του χρόνου είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος της επιδερμίδας. Αλλά,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;