CONNECT:  
             

Κολλαγόνο: Η αόρατη «σκαλωσιά»

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

Bepanthol Πίσω από τη σφριγηλότητα, ένα από τα πιο αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά της  νεανικής επιδερμίδας,  κρύβεται το κολλαγόνο, ένα δίκτυο ινών που απλώνεται κάτω από την επιφάνειά της και τη στηρίζει, αλλά και επουλώνει τις φθορές της.  Μπορούμε άραγε να το προστατέψουμε και γιατί όχι, να το ενισχύσουμε;

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη, η πιο άφθονη στο ανθρώπινο σώμα -αντιστοιχεί στο 30% της πρωτεϊνικής μάζας του ανθρώπινου σώματος- η οποία αποτελείται από αμινοξέα και λειτουργεί σαν «κόλλα» που βοηθά τα ζωτικά μας όργανα να παραμένουν στη θέση τους και να έχουν συνοχή μεταξύ τους . Από τους 28 περίπου διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου που παράγει το σώμα, περισσότεροι από πέντε συνδέονται με τη λειτουργία του δέρματος. Τη σύνθεση του κολλαγόνου αναλαμβάνει μια ειδική κατηγορία κυττάρων, οι ινοβλάστες. Οι ίνες του κολλαγόνου, εξασφαλίζουν την τονικότητα και την σφριγηλότητα της επιδερμίδας «χτίζοντας» ένα πυκνό δίκτυο, σαν «σκαλωσιά», κάτω από την επιφάνεια της.

Ο ρόλος όμως του κολλαγόνου δεν σταματά εκεί καθώς τροφοδοτεί το δέρμα με «υλικά επούλωσης» σε κάθε είδους φθορές ή τραυματισμούς που υφίσταται και συγχρόνως το βοηθά ώστε να διατηρεί τα απαραίτητα αποθέματα υγρασίας.

Όταν το κολλαγόνο φθίνει. Όπως όλα τα συστατικά του δέρματος, έτσι και το κολλαγόνο ανακυκλώνεται διαρκώς- οι ινοβλάστες αντικαθιστούν τις φθαρμένες ίνες με νέες και υγιείς. Ενώ όμως στη νεανική επιδερμίδα η σύνθεση νέου κολλαγόνου υπερτερεί της φθοράς, καθώς μεγαλώνουμε, η ταχύτητα με την οποία εκφυλίζεται το κολλαγόνο αυξάνει και οι νέες ίνες που παράγονται είναι λιγότερες και όχι πάντα καλής ποιότητας, επομένως αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της. Συγκεκριμένα, από τα 30 και μετά χάνουμε κάθε χρόνο περίπου 1% του κολλαγόνου μας με το ρυθμό της απώλειας να αυξάνεται διαρκώς- μετά την εμμηνόπαυση φτάνει στο 2%. Έτσι σταδιακά το δίκτυο εξασθενεί, η «σκαλωσιά» της επιδερμίδας εμφανίζει κενά και οι επιπτώσεις γίνονται ορατές στην επιφάνεια με τη μορφή βαθιών ρυτίδων και χαλάρωσης.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Η εκφύλιση των ινών του κολλαγόνου, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μια από τις συνέπειες της βιολογικής γήρανσης που μάλλον δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Στο χέρι μας ωστόσο είναι να εμποδίσουμε τη φθορά που προκαλούν στο κολλαγόνο περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως είναι η UV ακτινοβολία και η αστική ρύπανση αλλά και το lifestyle μας -π.χ. η μη ισορροπημένη διατροφή ή το κάπνισμα- με συνέπεια, ακόμα και μια νεανική επιδερμίδα, να εμφανίζει σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Πώς;

· Αποφεύγοντας υπερβολές κάθε είδους (πολύς ήλιος, πολύ κάπνισμα, πολύ στρες...)

· Υιοθετώντας ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και φτωχό σε ζάχαρη.

· Προσφέροντας στην επιδερμίδα καθημερινή αντιοξειδωτική και αντηλιακή προστασία.

· Επιλέγοντας καλλυντικές φόρμουλες εμπλουτισμένες με δραστικά συστατικά που μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φυσική διαδικασία παραγωγής νέου κολλαγόνου. Εμείς σας προτείνουμε τρία από αυτά:

1. Βιταμίνη C: Απαραίτητη στη σύνθεση κολλαγόνου , η βιταμίνη C όταν χορηγείται τοπικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία σύνθεσης νέου κολλαγόνου.

2. Αμινοξέα: Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα αμινοξέα έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου.

3. Προβιταμίνη Β5: Εκτός από την άμεση βελτίωση της ενυδάτωσης στην κεράτινη στιβάδα και την ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας ανάπλασης που προσφέρει, έχει αποδειχθεί ότι η προβιταμίνη Β5 υποστηρίζει και τη σύνθεση του κολλαγόνου μέσω της ενεργοποίησης του πολλαπλασιασμού των ινοβλαστών.

L.GR.MKT.05.2019.1338

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shower benefits

 

2019-10-30
Τα 10 λεπτά που σώζουν την επιδερμίδα

Τόσος χρόνος χρειάζεται για ένα απολαυστικό και χαλαρωτικό ντους χωρίς να διαταραχθεί η συνοχή του...  

eczema bepanthol

 

2019-10-31
6 απλές κινήσεις για να ζούμε καλύτερα με το έκζεμα

Δέρμα ευαίσθητο και τόσο ξηρό που σε τραβάει διαρκώς. Κοκκινίλες, ξεφλούδισμα, φλεγμονή και ανυπόφορη...  

sensitive skin

 

2019-11-30
​H επιδερμίδα εκπέμπει SOS.

Ξηρότητα, ερεθισμός, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Όταν ξεκινάμε να νιώθουμε ενοχλήσεις...  

Hydration

 

2019-09-13
​Επειγόντως…ενυδάτωση

Θαμπάδα και τραχύτητα. Σημάδια που μαρτυρούν ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα αποθέματα υγρασίας...  

Anti-wrinkle

 

2019-09-30
Οι ρυτίδες μπορούν να περιμένουν

Μπορεί να φταίει ο ήλιος, η σκόνη και οι ρύποι της πόλης ή ο χρόνος που περνά. Σημαντικό όμως μερίδιο...  

Dry skin

 

2019-07-29
​Ένα σώμα που διψάει

Μπορεί η αντηλιακή προστασία να είναι -και σωστά- το πρώτο μας μέλημα στη διάρκεια τους καλοκαιριού,...  

Sunburn

 

2019-07-26
Έχετε μήνυμα στην …επιδερμίδα σας

​ Μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ανθεκτικά δέρματα. Λίγη ώρα παραπάνω στον ήλιο χωρίς συστηματική...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;