CONNECT:  
             

Μακιγιάζ και επιδερμίδα: μια σχέση…εξ επαφής

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

make up and skin Συνυπάρχουν καθημερινά, για ατέλειωτες ώρες. Μια στενή σχέση που επηρεάζει, πότε θετικά και πότε αρνητικά την επιδερμίδα. Η αρμονική συμβίωσή τους είναι στο χέρι μας. Αρκεί να χρησιμοποιούμε έξυπνα το μακιγιάζ που τόσο μας αρέσει και κυρίως, να το αφαιρούμε σωστά.

Είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι με το χρώμα, τις τάσεις της μόδας. Ένα ευέλικτο «όπλο» για να πειραματιστούμε, να αναδείξουμε τα δυνατά μας σημεία, να καμουφλάρουμε ατέλειες. Όσο για το μέικαπ, τα primers και τις πούδρες, ο ρόλος τους είναι διπλός: ομορφαίνουν την επιδερμίδα και συγχρόνως της παρέχουν μια ενισχυμένη ασπίδα προστασίας από το εχθρικό περιβάλλον. Οι σοφά μελετημένες συνθέσεις των προϊόντων που κυκλοφορούν από τα μεγάλα brands καλλυντικών, δεν δημιουργούν προβλήματα, έστω κι αν είμαστε αναγκασμένες να κυκλοφορούμε μακιγιαρισμένες όλη μέρα. Γι αυτό, ξεχάστε όσα ακούγονται, ότι το μακιγιάζ κάνει δήθεν κακό γιατί δεν την αφήνει να «αναπνεύσει»- η επιδερμίδα δεν έχει… αναπνευστικό σύστημα-και παίξτε μαζί του ελεύθερα. Το μόνο που απαιτεί η επιδερμίδα είναι να τηρούμε μερικούς απλούς κανόνες στην εφαρμογή και στην απομάκρυνσή του, για να μην κάνουμε τον κοινό τους βίο…αβίωτο.

Βάζουμε τις σωστές βάσεις. Μαύρα στίγματα, κοκκινίλες, εσωτερικά, επώδυνα σπυράκια. Συχνά αναρωτιόμαστε πώς προέκυψαν αυτές οι ενοχλητικές ατέλειες και συνήθως κατηγορούμε την κρέμα που φοράμε. Όμως ο «ένοχος» ίσως κρύβεται στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε τον τέλειο καμβά τη βάση για το μακιγιάζ μας. Τα έλαια και οι μαλακτικοί παράγοντες που περιέχουν στη φόρμουλά τους το υγρό μέικαπ, τα κρεμώδη ρουζ, τα highlighters και πολλά από τα primers, «πέφτουν βαριά» στην επιδερμίδα ιδιαίτερα αν έχει προδιάθεση για ατέλειες και σπυράκια. Δεν χρειάζεται φυσικά να… θυσιαστείτε και να πάψετε να μακιγιάρεστε. Δοκιμάζοντας και προσθαφαιρώντας προϊόντα από το καθημερινό σας μακιγιάζ, ανακαλύψτε ποιο είναι αυτό που σας δημιουργεί πρόβλημα και αντικαταστήστε το με μια ανάλαφρη, oil free σύνθεση με μη φαγεσωρογόνα (non comedogenic) συστατικά -που δεν προκαλούν μαύρα στίγματα.

Χωρίζουμε το μέικαπ από τα…σπυράκια. Ένα σπυράκι που εμφανίζεται στο χειρότερο σημείο, την πιο ακατάλληλη στιγμή είναι σίγουρα πρόβλημα. Το να το σκεπάζουμε όμως με διαδοχικές στρώσεις μέικαπ δεν θα βοηθήσει δυστυχώς στη γρήγορη επούλωσή του γιατί τα έλαια ή το άρωμα που πιθανόν περιέχει το προϊόν, αν έρθουν σε επαφή με τη φλεγμονή μπορεί να την επιδεινώσουν. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε αυτή την… εν δυνάμει ερεθιστική συνάντηση με μια απλή κίνηση: Αφού ολοκληρώσουμε τη βασική φροντίδα (καθαρισμός, ενυδάτωση, αντηλιακό), καθαρίζουμε με μια υγρή μπατονέτα το σημείο που υπάρχει η φλεγμονή και απλώνουμε σε λεπτή στρώση ένα από τα ειδικά gels τοπικής δράσης για τα σπυράκια. Το αόρατο φιλμ που θα σχηματίσει θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε άφοβα μέικαπ ή κονσίλερ για να καμουφλάρουμε την ατέλεια .

Ποτέ για ύπνο …βαμμένες. Ναι, το γνωρίζουμε ότι είναι λάθος, συνεχίζουμε όμως να το…διαπράττουμε. Να θυμηθούμε λοιπόν ότι στο τέλος της ημέρας, στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας το μέικαπ, η πούδρα, το ρουζ και ό,τι άλλο απλώσαμε το πρωί, κάνουν… πάρτι με το σμήγμα τους ρύπους και τα βακτηρίδια-αναλογιστείτε πόσες φορές έχουμε πιάσει το πρόσωπό μας με βρώμικα χέρια… Όταν όλοι αυτοί οι παρείσακτοι διανυκτερεύουν συστηματικά στην επιδερμίδα, δεν θα πρέπει να απορούμε για τη θαμπή της όψη και για τους φραγμένους πόρους ή τα σπυράκια που αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν.

Βραδινό ντεμακιγιάζ, αργά το… απόγευμα. Η ώρα που κάνουμε το βραδινό μας τελετουργικό, τον καθαρισμό δηλαδή και την περιποίηση της επιδερμίδας, δεν έπαιζε μέχρι πρόσφατα κανένα ρόλο-εκτός ίσως από τον κίνδυνο να μας πάρει ο ύπνος πριν προλάβουμε να …ολοκληρώσουμε. Κι αυτό γιατί γνωρίζαμε ότι η διαδικασία επανόρθωσης και ανανέωσης των κυττάρων κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με νεότερες όμως μελέτες φαίνεται πως τα κύτταρα της επιδερμίδας είναι περισσότερο δεκτικά στα ενεργά συστατικά των προϊόντων φροντίδας, όχι τις μικρές ώρες όπως νομίζαμε αλλά την ώρα που σουρουπώνει! Γι αυτό, είναι προτιμότερο να τα μεταθέσουμε όλα λίγες ώρες νωρίτερα. Ίσως και να μας βολεύει…

Αδιάβροχη μάσκαρα; ναι αλλά προσοχή στο ντεμακιγιάζ . Η αφαίρεση του μακιγιάζ από την εύθραυστη επιδερμίδα που περιβάλλει τα μάτια είναι άκρως απαραίτητη. Όταν όμως φοράμε συστηματικά αδιάβροχη μάσκαρα, το ντεμακιγιάζ μπορεί να κάνει κακό αντί για καλό. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούμε αναγκαστικά τα διφασικά προϊόντα -λάδι &νερό- που την απομακρύνουν. Παρόλο που οι φόρμουλές τους είναι ειδικά σχεδιασμένες για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, αν δεν ολοκληρώσουμε σωστά τον καθαρισμό και παραμείνουν υπολείμματα από τα έλαια που περιέχουν, μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ανεπιθύμητα πρηξίματα των βλεφάρων. Επιπλέον, το μεγάλο μοριακό βάρος των ελαίων αυτών, θα εμποδίσει τα συστατικά της κρέμας ματιών που θα απλώσουμε στη συνέχεια, να εισχωρήσουν και να δράσουν σε βάθος.

Ντεμακιγιάζ ματιών: όχι βία. Λέμε συχνά ότι η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια γερνά πρώτη. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί είναι πιο λεπτή, ούτε μόνο γιατί οι διαρκείς συσπάσεις των μυών ευνοούν τον σχηματισμό γραμμών έκφρασης αλλά και γιατί την ταλαιπωρούμε τρίβοντας συχνά τα μάτια μας, ακόμα και ασυναίσθητα. Στην ίδια ακριβώς ταλαιπωρία υποβάλλουμε την επιδερμίδα όταν, στην προσπάθειά μας να αφαιρέσουμε τις μεταλλικές σκιές, το αϊλάινερ και τη μάσκαρα, την τρίβουμε επίμονα με τη ροδέλα του ντεμακιγιάζ. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Μουσκεύουμε τη ροδέλα με ένα προϊόν κατάλληλο για το ντεμακιγιάζ των ματιών -κατά προτίμηση oil free- και την κρατάμε πάνω στα βλέφαρα για 30 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να διαλύσει ευκολότερα το μακιγιάζ και μετά τη σύρουμε απαλά για να το αφαιρέσουμε. Επαναλαμβάνουμε την κίνηση με καθαρή ροδέλα, όσες φορές χρειαστεί.

Ντεμακιγιάζ με… «στεγνό» καθάρισμα. Οι καινοτόμες κρέμες, λοσιόν ή balms καθαρισμού που ξεπλένονται με νερό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Συχνά όμως τις αποδυναμώνουμε κάνοντας το λάθος να βρέχουμε το πρόσωπό μας πριν τις απλώσουμε. Το νερό αραιώνει τη σύστασή τους και μειώνει τη δράση τους- δεν μπορούν να διαλύσουν τα μόρια των προϊόντων μέικαπ, ιδιαίτερα των αδιάβροχων, των ρύπων ή του αντηλιακού. Για να μας προσφέρει ένας τέτοιος τύπος καθαριστικού το μάξιμουμ της δύναμής του θα πρέπει:

  • να απλώσουμε το προϊόν σε στεγνή επιδερμίδα κάνοντας απαλό μασάζ για 30 δευτερόλεπτα.
  • να βρέξουμε τα δάχτυλά μας και να συνεχίσουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα το μασάζ.
  • να ξεπλύνουμε καλά με χλιαρό νερό.
  • να απομακρύνουμε και τα τελευταία κατάλοιπα σκουπίζοντας την επιδερμίδα με ένα μαλακό πετσετάκι ή ένα ειδικό πανάκι καθαρισμού.

Μαντιλάκια ντεμακιγιάζ: έξυπνη λύση αλλά… μισή. Μας έχουν σώσει όλες στις διακοπές, σε ένα ταξίδι ή κάποια βράδια που οι αντοχές μας δεν φτάνουν για ένα σωστό ντεμακιγιάζ. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα πολύ πρακτικά υγρά μαντιλάκια κάνουν… μισή δουλειά. Τα κατάλοιπα του μέικαπ, οι ρύποι και το σμήγμα διαλύονται μεν και μεταφέρονται πάνω στο μαντιλάκι, χωρίς όμως την παρουσία νερού, ένα μέρος τους παραμένει πάντα στην επιδερμίδα- βασικά είναι σαν να σαπουνίζουμε το πρόσωπό μας αλλά να μην το ξεπλένουμε. Τα μαντιλάκια είναι πραγματικά χρήσιμα για να απομακρύνουμε τα…πολλά, πριν προχωρήσουμε στο κανονικό ντεμακιγιάζ αλλά και για να αφαιρέσουμε τη μάσκαρα- σε συνδυασμό με ένα κλασικό καθαριστικό προϊόν που ξεπλένεται με νερό- για να προλάβουμε τις … μουτζούρες που συνήθως αφήνει πίσω του.

«Πλένουμε τακτικά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μέικαπ έπειτα από κάθε χρήση». Μια συμβουλή που διαβάζουμε συχνά, σχεδόν πάντα αποφασίζουμε να την ακολουθήσουμε, αλλά το απροσδιόριστο χρώμα που έχουν τα πινέλα και τα σφουγγαράκια μας μαρτυρά ότι στην πορεία …ξεχαστήκαμε. Αυτή ωστόσο η παράλειψη μπορεί εύκολα να γίνει αιτία μόλυνσης της επιδερμίδας καθώς κάθε φορά που την αγγίζουν τα σύνεργα του μακιγιάζ, η σκόνη, τα ελαιώδη υπολείμματα των προϊόντων και τα βακτηρίδια που φιλοξενούν, μεταφέρονται στο δέρμα μας.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

skin routine

 

2020-09-16
Τα αταίριαστα ζευγάρια της ομορφιάς

Ακόμη και τα πιο προηγμένα, hi-tech συστατικά πρέπει να ανταποκρίνονται επακριβώς στις ιδιαίτερες...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;