CONNECT:  
             

Αταίριαστα ζευγάρια

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

how to choose the right ingredient Ακόμη και τα πιο προηγμένα, hi-tech συστατικά πρέπει να ανταποκρίνονται επακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιδερμίδας. Διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους στην καλύτερη περίπτωση, ή προκαλούν ανεπιθύμητες και ενοχλητικές αντιδράσεις στη χειρότερη.

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως το δέρμα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παίρνει από διαφορετικές πηγές θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά και να διατηρείται υγιές. Τα καλλυντικά είναι και αυτά μια πολύτιμη πηγή για την καθημερινή σωστή θρέψη, ενυδάτωση, καθαρισμό και προστασία της επιδερμίδας. Αρκεί φυσικά να περιέχουν τους εξειδικευμένους παράγοντες που δεν διαταράσσουν την ισορροπία του «οικοσυστήματος» πυροδοτώντας ανεπιθύμητους ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις.

2+1 περιπτώσεις δύσκολης «συμβίωσης»

1. Ξηρή επιδερμίδα και σαλικυλικό οξύ.

Γιατί ξεχωρίζει το ξηρό δέρμα. Είναι ο τύπος δέρματος που χαρακτηρίζεται από έλλειψη λιπιδίων ( σμήγματος) – απαραίτητα για να διατηρούν στα φυσιολογικά επίπεδα την υγρασία της κεράτινης στιβάδας-, είναι λεπτή, συνήθως θαμπή και αρκετά συχνά παρουσιάζει έντονη ευαισθησία λόγω του αποδυναμωμένου προστατευτικού της φραγμού.

Το λάθος που κάνουμε. Η απολέπιση είναι μια από τις βασικές μας κινήσεις για να επαναφέρουμε την ισορροπία στο ξηρό δέρμα. Χρειάζεται να απομακρύνουμε άμεσα τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια για να βελτιώσουμε τον κυτταρικό μεταβολισμό. Επιλέγοντας όμως επιθετικά scrub το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να την απογυμνώνουμε από τα, ήδη, μειωμένα λιπίδια. Το σαλικυλικό οξύ, για παράδειγμα, ένα από τα πιο γνωστά οξέα φρούτων με πλούσια κερατολυτική δράση, είναι πολύ πιθανό, στερώντας τα φυσικά της έλαια, να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον επιδερμιδικό φραγμό και να προκαλέσει έντονη ευαισθητοποίηση.

#Tip: Επενδύουμε καλύτερα σε ήπια οξέα φρούτων όπως είναι το γαλακτικό οξύ που είναι ταυτόχρονα και ένας εξαιρετικός ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας.

2. Ευαίσθητη επιδερμίδα και αρώματα ή αιθέρια έλαια.

Γιατί ξεχωρίζει το ευαίσθητο δέρμα. Συνήθως μιλάμε για την ευαίσθητη από τη φύση της επιδερμίδα που είναι πολύ λεπτή, ανοιχτόχρωμη, αφού υστερεί σε χρωστικές ( η μελανίνη που δίνει το χρώμα), εύθραυστη και ευερέθιστη μια και είναι ανεπαρκής η λειτουργία του προστατευτικού της φραγμού.

Τι προσέχουμε. Αναζητούμε υποαλλεργικές συνθέσεις με την ένδειξη fragrance free και όχι απλώς unscented. Το πρώτο αναδεικνύει τα προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετα τεχνητά αρώματα. Αντίθετα, με την ένδειξη unscented ορίζονται τα προϊόντα που δεν αναδίδουν κάποια μυρωδιά. Τα αιθέρια έλαια, από την άλλη, που συχνά επιλέγονται για την έντονη φυσική μυρωδιά τους, λόγω ακριβώς της υψηλής τους συμπύκνωσης, ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, κυρίως όταν έρχονται αδιάλυτα σε επαφή με το δέρμα.

# Tip: Βασικός κανόνας για την καθημερινή περιποίηση της ευαίσθητης επιδερμίδας είναι η χρήση καλλυντικών όσο το δυνατόν με minimal συνθέσεις που καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δέρματος, καθημερινή ενυδάτωση, αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία.

3. Λιπαρή επιδερμίδα και λανολίνη

Γιατί ξεχωρίζει το λιπαρό δέρμα. Έντονη γυαλάδα, μεγάλοι και διεσταλμένοι πόροι και μαύρα στίγματα αναδεικνύουν την περίσσεια σμήγματος. Πρόκειται για μια κατάσταση του δέρματος γενετικά προκαθορισμένη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, που αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη στην καθημερινότητά της. Η επιλογή του κατάλληλου ενυδατικού προϊόντος είναι ίσως ο πιο δύσκολος…γρίφος.

Το λάθος που κάνουμε. Ξέρουμε καλά πως ακόμη και το λιπαρό δέρμα, αν δεν ενυδατώνεται σωστά, κινδυνεύει να αφυδατωθεί. Δεν είναι όμως όλες οι συνθέσεις ίδιες. Η λανολίνη είναι ένας από τους πιο διάσημους μαλακτικούς, ενυδατικούς παράγοντες με ευρεία χρήση κυρίως λόγω της παρόμοιας σύστασης με τα φυσικά έλαια του δέρματος. Όταν λοιπόν περιλαμβάνεται σε μια καλλυντική φόρμουλα σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη στην επιφάνεια που αποτρέπει την απώλεια υγρασίας. Φράζει όμως τους πόρους και μπορεί να δημιουργήσει μαύρα στίγματα.

ip: To μυστικό στη σωστή ενυδάτωση της λιπαρής επιδερμίδας είναι οι oil-free ενυδατικές κρέμες με υδρόφιλα συστατικά που λειτουργούν όπως οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες. Ελκύουν νερό από το περιβάλλον και το συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WATER POWER

 

2019-06-18
Η κρυφή δύναμη του νερού

Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε το Water Power, το μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα των Sephora...  

capsule creams

 

2019-04-12
​Ομορφιά σε …δόσεις ακριβείας

Το σαρωτικό trend του K-Beauty, αφού έφερε νέες συνήθειες στη ρουτίνα της περιποίησης, αλλάζει τώρα...  

Skin Hydration

 

2019-06-24
24 ώρες ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της επιδερμίδας για εντατική...  

 

2019-06-07
Τα μάτια και …οι κύκλοι τους

 Το βλέμμα σας δείχνει μονίμως κουρασμένο και θλιμμένο; Παλεύετε κάθε πρωί να καμουφλάρετε τις ενοχλητικές...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

oily

 

2019-01-23
Face oils- λιπαρή επιδερμίδα : και όμως έλκονται!

Δύσκολο να το πιστέψουμε. Τα έλαια προσώπου μπορεί να αποδειχτούν ο από …βιομηχανίας της ομορφιάς...  

stressed skin

 

2016-10-31
Έχετε στρες; φαίνεται στην... επιδερμίδα σας!

Ξαφνική ευαισθησία στα καλλυντικά, κοκκινίλες, ακμή, θαμπάδα. Η επιδερμίδα προσπαθεί να μας πει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;