CONNECT:  
             

Ορός, λάδι ή κρέμα; Ποιο ενυδατώνει καλύτερα το χειμώνα;

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

winter H ξαφνική ξηρότητα που ακολουθεί τις κρύες μέρες του χειμώνα αναδεικνύει την ανάγκη να αποκατασταθεί, όσο γίνεται πιο άμεσα, η ισορροπία στα φυσικά αποθέματα νερού του δέρματος. Ορός, λάδι ή κρέμα είναι το προϊόν που εξασφαλίζει τη σωστή ενυδάτωση ; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Εξίσου ευεργετικά , το κάθε ένα ξεχωριστά, προσφέρουν όμως πολλά περισσότερα, όταν δρουν σε συνέργεια.

Τι συμβαίνει το χειμώνα. Η επιδερμίδα, όπως ξέρουμε πολύ καλά, είναι το ανώτερο στρώμα του δέρματος, το τείχος προστασίας του οργανισμού και των ζωτικών του οργάνων από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό λοιπόν το τμήμα που εμείς βλέπουμε και αγγίζουμε η κεράτινη στιβάδα, όπως ονομάζεται, αποτελείται από αρκετές στιβάδες κερατινοκυττάρων, νεκρά κύτταρα στην πραγματικότητα , που προστατεύουν τα υγιή και ζωντανά, τα οποία βρίσκονται πιο κάτω. Όταν, λοιπόν όλα λειτουργούν σωστά, τα αποθέματα νερού στα κατώτερα στρώματα υπολογίζονται γύρω στο 70% και από τα αυτά το 10-15% βρίσκεται στην κεράτινη στιβάδα.Σε φυσιολογικές συνθήκες, μια ομάδα πολύτιμων συστατικών που ονομάζονται Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες ( NMF) ,σχηματίζει στην επιφάνεια, με τη βοήθεια των λιπιδίων,το υδρολιπιδικό φιλμ, συγκρατούν τα αποθέματα στα σωστά επίπεδα και αποτρέπουν την απώλειες νερού. Στη διάρκεια όμως του χειμώνα ο κρύος αέρας σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας συμβάλλουν στη μεγαλύτερη εξάτμιση νερού. Σημαντικές, επίσης, απώλειες υγρασίας παρατηρούνται όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στην υπερβολική ζέστη που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους αφού τα επίπεδα υγρασίας του περιβάλλοντος μειώνονται κατά πολύ, με αποτέλεσμα το φυσικό σύστημα ενυδάτωσης να μην αναπληρώνει τα κενά και η επιδερμίδα να καταλήγει έντονα ξηρή. Τη λύση στο πρόβλημα τη δίνει η συστηματική εξωτερική ενυδάτωση είτε προσφέροντας στο δέρμα την υγρασία που χρειάζεται είτε αποτρέποντας τη διαδερμική απώλεια νερού.

Οροί . Δεν είναι τυχαίο που τους ονομάζουν τα superfoods της επιδερμίδας αναδεικνύοντας έτσι την υπερσυμπυκνωμένη τους σύνθεση. Χάρη στη λεπτόρρευστη υφή τους - που διατηρούν ακόμη και στην πιο κρεμώδη τους μορφή - και στα μικρού μοριακού βάρους δραστικά ενεργά συστατικά που περιέχουν, καταφέρνουν να διεισδύουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος. Οι ενυδατικοί οροί- για να μιλήσουμε πιο ειδικά- είναι συνθέσεις με βάση το νερό, γεγονός που τους διευκολύνει στο να διαπερνούν την επιφάνεια και να εισχωρούν άμεσα στις βαθύτερες στιβάδες. Όσο όμως ευεργετικοί κι αν είναι, δεν αρκούν για την ολοκληρωμένη ενυδάτωση του δέρματος. Μόνο η συνδυαστική τους δράση με την κρέμα ημέρας ή νύχτας μπορεί να προσφέρει στο δέρμα την ενυδατική φροντίδα που έχει ανάγκη.

Έλαια. Οι πρώτες ενδείξεις για τη χρήση ελαίων από σπόρους και καρπούς της τοπικής χλωρίδας στην περιποίηση και τον καλλωπισμό της επιδερμίδας χάνονται ...στα βάθη των αιώνων. Στη σύγχρονη εκδοχή τους τα βρίσκουμε με τη μορφή των ξηρών ελαίων- ονομάζονται έτσι γιατί δεν αφήνουν λιπαρά κατάλοιπα - να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στο δέρμα. Η ενυδάτωση είναι ένα από τα πολλά στον αριθμό. Χάρη στη λιποφιλική τους σύσταση «ξεγελούν» και διαπερνούν ευκολότερα την επιφάνεια , με αποτέλεσμα να αποτρέπουν άμεσα την απώλεια υγρασίας. Από τη μακριά λίστα των φυτικών ελαίων που έχει αξιοποιήσει η βιομηχανία των καλλυντικών, τις πιο υψηλές αποδόσεις στην εντατική ενυδάτωση του δέρματος καταγράφουν το έλαιο άγριου τριαντάφυλλου, το έλαιο από αβοκάντο, το έλαιο χοχόμπα ( jojoba oil) που συστήνεται ιδιαίτερα στις λιπαρές επιδερμίδες λόγω της συμβατότητας της σύνθεσής του με τα λιπίδια του δέρματος και φυσικά το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιούνται μόνα τους τις βραδινές ώρες ή σε συνδυασμό με την κρέμα ημέρας ή, τέλος, τα εφαρμόζουμε μετά την κρέμα νύχτας.Το προστατευτικό φιλμ που σχηματίζει το έλαιο πάνω από το προϊόν περιποίησης αποτρέπει τη νυχτερινή απώλεια υγρασίας.

Ενυδατικές κρέμες . Μπορεί να μην εισχωρούν σε μεγάλο βάθος- όπως οι οροί ή τα έλαια-, έχουν όμως να προσφέρουν πολλά στην επιδερμίδα. Το ζητούμενο για να αποφύγουμε την έντονη ξηρότητα στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είναι, αποτρέποντας τις απώλεες νερού, να διαφυλάξουμε τα αποθέματα υγρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα. Αναζητούμε γι αυτό ενυδατικές συνθέσεις με μαλακτικούς παράγοντες μεγάλου μοριακού βάρος που «εγκαθίστανται» στην επιφάνεια, σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ και έτσι εμποδίζουν την εξάτμιση νερού από τις βαθύτερες στιβάδες στο περιβάλλον. Για την ενισχυμένη όμως περιποίηση, που απαιτούν οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες τις κρύες μέρες του χειμώνα, μια κρέμα μόνη της δεν ...φέρνει τη σωστή ενυδάτωση. Γι αυτό τις συνδυάζουμε τις πρωινές ώρες με τον εξειδικευμένο ορό και τις βραδινές την αντίστοιχη κρέμα νύχτας με ένα πλούσιο θρεπτικό και ενυδατικό έλαιο.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                            

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
anti-spot

 

2019-09-16
Stop the spot

Όσο ο χρόνος είναι με το μέρος μας και πριν καλά-καλά οι κηλίδες του ήλιου εγκατασταθούν, προσφέρουμε...  

WATER POWER

 

2019-06-18
Η κρυφή δύναμη του νερού

Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε το Water Power, το μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα των Sephora...  

eye creams

 

2019-09-18
​Κρέμες ματιών: προσφέρουν τα πάντα, εκτός από…θαύματα

Συχνά αναρωτιόμαστε αν όλα όσα υπόσχονται μέσα από τη διαφήμιση, είναι όντως αλήθεια. Κάποιες από...  

 

2019-06-07
Τα μάτια και …οι κύκλοι τους

 Το βλέμμα σας δείχνει μονίμως κουρασμένο και θλιμμένο; Παλεύετε κάθε πρωί να καμουφλάρετε τις ενοχλητικές...  

Skin Hydration

 

2019-06-24
24 ώρες ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της επιδερμίδας για εντατική...  

capsule creams

 

2019-04-12
​Ομορφιά σε …δόσεις ακριβείας

Το σαρωτικό trend του K-Beauty, αφού έφερε νέες συνήθειες στη ρουτίνα της περιποίησης, αλλάζει τώρα...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;