CONNECT:  
             

​Μύθοι, παρανοήσεις και …μερικές αλήθειες για τα μαλλιά .

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

hair myths Μπορεί η επιστήμη της ομορφιάς των μαλλιών να εξελίσσεται διαρκώς και η φροντίδα τους να γίνεται ολοένα και πιο εξειδικευμένη, όμως συχνά επιμένουμε να δίνουμε βάση στις «σοφές» συμβουλές των γιαγιάδων ή να υιοθετούμε κάποια «συνταγή» που κάπου ακούσαμε ότι κάνει καλό… Ας  δούμε μαζί ποιες από αυτές ανήκουν στη σφαίρα του μύθου και ποιες περιέχουν ψήγματα αλήθειας.

 • 100 βουρτσίσματα την ημέρα κάνουν τα μαλλιά λαμπερά. Μύθος

Στην πραγματικότητα πετυχαίνετε το ακριβώς αντίθετο γιατί ταλαιπωρείτε άνευ λόγου τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα τα μαλλιά να χάνουν τη στιλπνότητά τους.

 • Το τακτικό κούρεμα βοηθά τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα. Μύθος

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα μαλλιά μας είναι νεκρά… Το στέλεχος της τρίχας –το ορατό της τμήμα- δεν έχει νευρικές απολήξεις, ούτε αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό τα μαλλιά δεν πονούν και σίγουρα δεν αντιλαμβάνονται τις προθέσεις μας… Αυτό σημαίνει ότι η ρίζα της τρίχας δεν υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει σε οτιδήποτε κάνουμε στα μαλλιά μας και σίγουρα δεν μάθει ποτέ ότι πήγαμε για κούρεμα!

 • Τα μαλλιά σγουραίνουν αν τρώμε την κόρα από το ψωμί . Μύθος

Ίσως είναι η πιο αστεία συμβουλή γιαγιάς που έχουμε ακούσει! Το αν έχουμε μαλλιά με μπούκλες το οφείλουμε αποκλειστικά στα γονίδιά μας. Αυτά καθορίζουν την διάταξη των ινών της κερατίνης στο φλοιό της τρίχας –συμμετρική στα ίσια μαλλιά, ασύμμετρη στα σγουρά.

 • Το τρίψιμο των μαλλιών με την πετσέτα μετά το λούσιμο, κάνει κακό. Αλήθεια

Όταν τα μαλλιά στάζουν ακόμα νερό, η έντονη τριβή με την πετσέτα -και των τριχών μεταξύ τους- προκαλεί σοβαρή φθορά. Η ένταση «τεντώματος» της τρίχας είναι περιορισμένη όσο είναι βρεγμένη και για το λόγο αυτό μπορεί εύκολα να σπάσει ή να κάνει κόμπους. Περιοριστείτε σε ένα απαλό ταμπονάρισμα.

 • Οι «σπιτικές συνταγές» κατά της ψαλίδας είναι οι πιο αποτελεσματικές. Μύθος

Οι «θεραπείες» με ζεστό λάδι ή οι μάσκες με αβοκάντο και κρόκους αβγών που συχνά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μπορούν ενδεχομένως να προλάβουν τη δημιουργία ψαλίδας -κάτι βέβαια που τα εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης και ενυδάτωσης κάνουν πολύ καλύτερα- ωστόσο, μόνο το κούρεμα θα σας απαλλάξει από αυτήν. Όταν τα μαλλιά έχουν υποστεί σοβαρές φθορές από τεχνικές εργασίες, το περιτρίχιο (το περίβλημα) της τρίχας στις άκρες της «ξεφτίζει», αφήνοντας εκτεθειμένο τον φλοιό της. Αν δεν απομακρύνετε έγκαιρα την ψαλίδα, το ξέφτισμα θα προχωρήσει προς τα πάνω κάνοντας την εικόνα των μαλλιών σας ακόμα πιο απογοητευτική. Όσο για τα προϊόντα κατά της ψαλίδας που κυκλοφορούν, περιέχουν κυρίως σιλικόνες οι οποίες καμουφλάρουν προσωρινά το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνουν.

 • Αν τραβήξετε μια λευκή τρίχα, στη θέση της θα βγουν δύο. Μύθος

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα φαλάκρας θα είχαν σωθεί! Μπορείτε αν σας ενοχλεί, να αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών τη μια ή και περισσότερες λευκές τρίχες, αλλά θα απαλλαγείτε μόνο προσωρινά. Ο θύλακας της τρίχας είναι ακόμα ενεργός, επομένως, έπειτα από λίγο θα δείτε να εμφανίζεται μια νέα λευκή τρίχα –πάντως όχι δύο!

 • Οι σφιχτές αλογοουρές ευθύνονται για την αραίωση των μαλλιών. Αλήθεια

Φυσικά, δεν θα δείτε τα μαλλιά σας να λιγοστεύουν επειδή την προηγούμενη μέρα κάνατε ένα πονιτέιλ. Αν όμως τα σφιχτά πιασμένα μαλλιά είναι το καθημερινό σας χτένισμα, οι θύλακες των τριχών τραυματίζονται από το συνεχές τέντωμα και μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος να νεκρωθούν. Το φαινόμενο ονομάζεται αλωπεκία από έλξη και οδηγεί στην οριστική απώλεια της τρίχας.

 • Το καθημερινό λούσιμο αφυδατώνει τα μαλλιά. Μύθος

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το καθημερινό λούσιμο των μαλλιών. Η τρίχα αφυδατώνεται και φθείρεται με τη χρήση θερμότητας στο καθημερινό styling, όχι με το σαμπουάν. Το μόνο που δεν θα πρέπει να παραλείπετε είναι το κοντίσιονερ…

 • Ο χυμός λεμονιού ξανοίγει τα μαλλιά. Παρανόηση

Το κιτρικό οξύ που περιέχει ο χυμός του λεμονιού είναι ένας ήπιος οξειδωτικός παράγοντας που κλείνει τα λέπια της τρίχας και κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά και λεία. Εάν τώρα το οξύ δράσει με παράλληλη έκθεση στον ήλιο , μπορεί να ξανοίξει ελαφρά, τα φυσικά ξανθά-και μόνο- μαλλιά. Το κοκτέιλ όμως οξέος και ακτινών UV, δεν είναι φιλικό προς την τρίχα-την απογυμνώνει από τα φυσικά της λιπίδια και την αφυδατώνει. Αξίζει τον κόπο;

 • Το έντονο στρες προκαλεί τριχόπτωση. Αλήθεια

Κάτω από στρεσογόνες καταστάσεις (εγκυμοσύνη, σοβαρή ασθένεια, έντονο συναισθηματικό στρες) ο φυσικός κύκλος ζωής των μαλλιών διαταράσσεται και συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο της τελογενούς αλωπεκίας (telogen effluvium). Η τρίχα, ενώ φυσιολογικά βρίσκεται στην αναγενή φάση (φάση ανάπτυξης), μπαίνει πρόωρα και αιφνίδια στο τελευταίο στάδιο της ζωής της (τελογενής φάση). Το φαινόμενο αυτό έχει ορατές συνέπειες στην πυκνότητα των μαλλιών, όχι όμως άμεσες καθώς η έντονη τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί 3 ή και περισσότερους μήνες από την περίοδο που βιώσατε στρες.

 • Απαγορεύεται να βάφετε τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μύθος

Το πρόβλημα δεν είναι η βαφή (το χρώμα) αλλά η αμμωνία που περιέχουν τα προϊόντα βαφής. Μολονότι είναι ασφαλής γιατί δεν απορροφάται από το τριχωτό ( το δέρμα του κεφαλιού) οι αναθυμιάσεις της ενδέχεται να σας προκαλέσουν δυσφορία. Μπορείτε ωστόσο να ζητήσετε από τον κομμωτή σας να σας περάσει τη βαφή σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο ή απλά να επιλέξετε μια από τις πολλές βαφές χωρίς αμμωνία που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Αυτός ξέρει καλύτερα…

 

Σχετικά θέματα
Τι πληγώνει τα μαλλιά;
2016-02-24
Τι πληγώνει τα μαλλιά;
 
Προσοχή, εύθραυστη (τρίχα)…
2015-07-30
Προσοχή, εύθραυστη (τρίχα)…
 
Ψαλίδα: μπορούμε να την αποφύγουμε;
2017-01-13
Ψαλίδα: μπορούμε να την αποφύγουμε;
 

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

Heat styling

 

2016-09-22
Κάτι να καίει ….αλλά όχι τα μαλλιά.

Είναι τα μαγικά εργαλεία που φορμάρουν, ισιώνουν, κάνουν μπούκλες. Δυστυχώς, για να τα κάνουν όλα...  

SPLIT ends

 

2017-01-13
Ψαλίδα: μπορούμε να την αποφύγουμε;

Είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στα μαλλιά μας. Ο μοναδικός τρόπος...  

Hair colouring

 

2016-06-14
Μια βαφή παρακαλώ… για το σπίτι

Λίγο η κρίση, λίγο ο χρόνος που δεν περισσεύει, λίγο η ευκολία στην αγορά τους, οι βαφές μαλλιών...  

oily hair

 

2017-02-01
Πάλι θέλω λούσιμο….

Μαλλιά που «λαδώνουν», μαλλιά χωρίς όγκο και ζωντάνια, που δείχνουν θαμπά και άλουστα, μια μόλις...  

hair conditioner

 

2016-05-23
Ανατομία ενός κοντίσιονερ

Ακούγεται παράξενο αλλά πολλές γυναίκες- κι ακόμα πιο πολλές Ελληνίδες – αποφεύγουν να χρησιμοποιούν...  

Hair Sunscreen

 

2016-07-07
Αντηλιακή προστασία: απαραίτητη στα μαλλιά όσο και στην επιδερμίδα

Η έκθεση στον ήλιο είναι μόνο η αρχή. Αλάτι και χλώριο ακολουθούν για να ολοκληρώσουν την καλοκαιρινή...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;