CONNECT:  
             

Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

glycolic acid skin benefits 10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα gold standard συστατικά για την άριστη όψη και υφή της επιδερμίδας.

1. Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το πιο δραστικό από την ομάδα των άλφα υδροξυοξέων - ΑΗΑ- παράγεται από ένα φυσικό συστατικό, το ζαχαροκάλαμο. Η συστηματική του χρήση στις σωστές συγκεντρώσεις, έχει αποδειχτεί ότι εξασφαλίζει ορατή διαφορά στην όψη και υφή της επιδερμίδας.

2. Τι ακριβώς προσφέρει στην επιδερμίδα;

Διαλύει τους δεσμούς των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια - ο βασικός λόγος που η επιδερμίδα δείχνει θαμπή και άτονη- και ανοίγει έτσι το... δρόμο, στα νέα και υγιή. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου ενώ, χάρη στη βαθιά απολέπιση της επιφανειακής στιβάδας, δεν φράζουν οι πόροι οπότε περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες να δημιουργηθούν μαύρα στίγματα από το πλεονάζον σμήγμα.

3. Τι κάνει το γλυκολικό οξύ να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα οξέα φρούτων;

Έχει το μικρότερο μοριακό βάρος. Εισχωρεί έτσι ευκολότερα, δρα άμεσα και διατηρεί καθαρούς τους πόρους. Είναι ιδανικό κατά της έντονης λιπαρότητας, των μαύρων στιγμάτων, των λεπτών γραμμών και της θαμπής όψης της επιδερμίδας.

4. Υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού;

Όσο η συγκέντρωση του γλυκολικού οξέος παραμένει κάτω από το 10%, οι πιθανότητες ερεθισμού είναι περιορισμένες. Για να αποφύγουμε κάθε πιθανή ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας επιλέγουμε φόρμουλες με χαμηλή συγκέντρωση για τις πρώτες μέρες και το χρησιμοποιούμε εναλλάξ με το προϊόν φροντίδας. Όσο ο χρόνος περνάει και η επιδερμίδα δείχνει να …αντέχει, αυξάνουμε σταδιακά την περιεκτικότητα.

5. Τυχόν παρενέργειες;

Υπάρχει πιθανότητα την ώρα της εφαρμογής για λίγα, μόνο δευτερόλεπτα, η επιδερμίδα να «τσιμπάει». Επανέρχεται όμως άμεσα.

6. Πόσο συχνά το χρησιμοποιούμε;

Όταν το γλυκολικό οξύ περιέχεται σε πολύ χαμηλή περιεκτικότητα - συνήθως το βρίσκουμε σε προϊόντα καθαρισμού - και συνδυάζεται με άλλους καταπραϋντικούς, αντιφλεγμονώδεις, ενυδατικούς ή εξισορροπητικούς παράγοντες, μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά. Σε πιο υψηλές όμως συγκεντρώσεις, με ανώτερο όριο πάντα το 10% για την κατ' οίκον χρήση, εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα. Οι συγκεντρώσεις πάνω από 10%, είναι αυστηρά και μόνο, υπόθεση δερματολόγου!

7. Σε ποιους τύπους επιδερμίδας ταιριάζει;

Όσο κι αν θεωρείται το must have προϊόν της ακνεϊκής επιδερμίδας, με ξεχωριστές επιδόσεις στις περιπτώσεις κυστικής ακμής,ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος. Στις λιπαρές γιατί απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποτρέπει έτσι το φράξιμο των πόρων, στις ξηρές γιατί διευκολύνει τους ενυδατικούς παράγοντες των προϊόντων φροντίδας να διεισδύσουν ευκολότερα, στις κανονικές γιατί διατηρεί λεία, απαλή και φωτεινή την όψη και υφή τους.

8. Σε ποιες ηλικίες συστήνεται;

Στις περιπτώσεις ακμής από πολύ νωρίς, από τα εφηβικά, ήδη, χρόνια. Στο κατώφλι των 30, τα οξέα φρούτων μπαίνουν στη νυχτερινή φροντίδα για να ενεργοποιήσουν τους φθίνοντες ρυθμούς της κυτταρικής ανανέωσης απαλύνοντας τυχόν ίχνη φωτογήρανσης. Και στις πιο ώριμες επιδερμίδες το γλυκολικό οξύ ενισχύει την επανορθωτική και αναζωογονητική δράση άλλων δραστικών συστατικών, όπως η ρετινόλη.

9. Γλυκολικό οξύ VS ρετινόλη.

Το γλυκολικό οξύ είναι κατά βάση ένας ισχυρός απολεπιστικός παράγοντας, ενώ η ρετινόλη έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και χάρη στην ήπια απολέπιση που προσφέρει, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

10. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα με άλλους απολεπιστικούς παράγοντες;

Ναι, αρκεί να μην επαναλαμβάνεται συχνά η διαδικασία. Το δίδυμο, για παράδειγμα, γλυκολικό + σαλικυλικό οξύ, με «συνετή» χρήση - όχι περισσότερο από μια έως δύο φορές την εβδομάδα- μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Το γλυκολικό οξύ ως υδατοδιαλυτό στοιχείο, διαλύει τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων και διευκολύνει την απόπτωσή τους. Ακολουθεί το σαλικυλικό οξύ, που είναι λιποδιαλυτό συστατικό και γι αυτό εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος. Το πρώτο προετοιμάζει, δηλαδή το έδαφος για το δεύτερο και αυτό με τη σειρά του -απελευθερώνοντας τους πόρους από τυχόν παραπανίσιο σμήγμα- επιτρέπει στο πρώτο να διεισδύσει σε μεγαλύτερο βάθος. Τη διαφορά στο δέρμα μπορούμε να τη φανταστούμε…

11. Πότε το χρησιμοποιούμε;

Η καλύτερη ώρα είναι το βράδυ, μετά τον καθαρισμό και την τόνωση. Το απλώνουμε με ένα δίσκο ντεμακιγιάζ σε όλο το πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια. Και φυσικά δεν ξεχνάμε πως τα ΑΗΑ προκαλούν φωτοευαισθησία. Το επόμενο πρωί - ακόμη και τις μέρες με συννεφιά- χρησιμοποιούμε πάντα το εξειδικευμένο αντηλιακό με υψηλούς δείκτες που εξασφαλίζει ολοκληρωμένη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

clean beauty

 

2019-10-16
​Η «καθαρή ομορφιά» είναι ...in

Δεν είναι μόνο φυτικά, δεν είναι μόνο «οικολογικά», δεν είναι μόνο φιλικά προς την επιδερμίδα. Τα...  

Niacinamide

 

2019-10-11
Ένα plan B...3 για την επιδερμίδα

Όταν μιλάμε για βιταμίνες, οι πρώτες που μας έρχονται στο νου είναι η C, η Α και η Ε, ξεχνώντας...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;