CONNECT:  
             

​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

ελαστίνη Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Αν η επαναφορά γίνεται άμεσα, είστε σίγουρα νέες… Αν καθυστερεί, έστω και λίγο, τότε μάλλον βρίσκεστε στο κατώφλι της ωριμότητας και της… χαλάρωσης. Ευτυχώς, υπάρχουν και καλά νέα…

Το τεστ του τσιμπήματος, μπορεί να μοιάζει παιδικό, αποδεικνύει όμως με τον πιο απτό τρόπο, το ρόλο της ελαστίνης στη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Εξίσου ενδεικτικό σημάδι φθοράς της ελαστίνης , μετά τα 30, είναι τα «βαθουλώματα» που αφήνουν στα γόνατά μας οι ίνες ενός χαλιού με πλούσιο πέλος, αν τύχει να γονατίσουμε για κάμποση ώρα….

Τι είναι όμως η ελαστίνη; Είναι το «κλειδί» που δίνει κίνηση στους ιστούς και στα όργανά του σώματος -ανάμεσά τους και το δέρμα- και τους παρέχει την ικανότητα να ανακτούν την αρχική τους φόρμα, έπειτα από οποιαδήποτε παραμόρφωση, με άλλα λόγια, να έχουν ελαστικότητα. Αυτή επιτρέπει στους πνεύμονες ή στα αγγεία να διαστέλλονται και να συστέλλονται, ενώ συμβάλλει σε μία σειρά βιολογικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα η αναπνοή, η ομιλία, ή η όραση.

Όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι μια ελαστική πρωτεΐνη, η σημαντικότερη από τις 30 διαφορετικές πρωτεΐνες οι οποίες συνθέτουν τις ελαστικές ίνες που βρίσκονται στο σώμα μας. Αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό τους καθώς η ελαστίνη είναι αυτή που τους προσδίδει την ιδιότητα να διατείνονται ως και στο 150% του μήκους τους, χωρίς να υφίστανται ρήξη. Στο δέρμα, οι ίνες ελαστίνης μοιάζουν με μικροσκοπικά ελατήρια και καταλαμβάνουν το 2-4% του συνολικού βάρους του χορίου, κάτω από την επιδερμίδα.

Όταν το «κεφάλαιο» εξαντλείται: Οι ελαστικές ίνες έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, περίπου μόλις περάσουμε τα 20, ανανεώνονται ελάχιστα ή και καθόλου. Με άλλα λόγια, το σώμα μας διαθέτει ένα σταθερό , λίγο-πολύ, «κεφάλαιο» ελαστικότητας, το οποίο εξαντλείται με το πέρασμα του χρόνου. Το πόσο γρήγορα θα το ξοδέψουμε, εξαρτάται βέβαια και από τον τρόπο ζωής μας- για παράδειγμα, η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV, το κάπνισμα ή η μη ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στη ραγδαία μείωση της ελαστίνης του δέρματος.

Αλλά και οι υπάρχουσες ελαστικές ίνες, σταδιακά φθείρονται, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κολλαγόνο. Ενώ όμως στη νεανική επιδερμίδα, η παλιά ελαστίνη διασπάται από το ένζυμο ελαστάση (ανήκει στις μεταλλοπρωτεϊνάσες ή ΜΜΡ’s) και αποδομείται για να δώσει τη θέση της σε μια νέα , υγιή ίνα, στη γηρασμένη επιδερμίδα όχι μόνο η ανανέωση γίνεται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς αλλά παρατηρούνται και σημάδια εκφύλισης: οι νέες ίνες ελαστίνης είναι κακής ποιότητας, εύθραυστες, πιο παχιές με ανώμαλο σχήμα .

Ο αριθμός και η ποιότητα των ελαστικών ινών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς σχηματίζονται οι ρυτίδες και κυρίως στο βαθμό χαλάρωσης. Η γηρασμένη ελαστίνη τεντώνει αλλά δεν επανέρχεται-φανταστείτε ένα πολυκαιρισμένο λαστιχάκι. Έτσι, με την απώλεια της ελαστικότητας, τη φθορά του κολλαγόνου-ο σκελετός στήριξης της επιδερμίδας- και την αναπόφευκτη επίδραση της βαρύτητας , το δέρμα ζαρώνει και όλο το πρόσωπο μοιάζει να «κρεμάει»…

Τι μπορούμε να κάνουμε; Μέχρι πρόσφατα πολύ λίγα πράγματα. Ενώ η εκτεταμένη μελέτη των μηχανισμών παραγωγής κολλαγόνου έχει δείξει ότι αρκετά συστατικά μπορούν να ενεργοποιήσουν τη σύνθεσή του, δεν ισχύει το ίδιο με την ελαστίνη καθώς είναι πολύ δύσκολο να αυξήσουμε την παραγωγή της, παρά μόνο να προλάβουμε τη φθορά της. Οι περισσότερες συσφιγκτικές αντιγηραντικές συνθέσεις που υπόσχονται ενίσχυση της ελαστικότητας της επιδερμίδας, είναι συνήθως εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά (π.χ. ρετινόλη, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες κλπ. )που αναστέλλουν τη δράση των μεταλλοπρωτεϊνασών , εμποδίζοντας έτσι την αποδόμηση της ελαστίνης. Ωστόσο, δεν μπορούν να επανορθώσουν τη φθορά…

Το «μυστήριο» της ελαστίνης

Μελέτες βιολόγων έχουν δείξει ότι με την ελαστίνη συμβαίνει κάτι παράξενο. Ενώ όπως είπαμε προηγουμένως, η παραγωγή της μειώνεται μετά την ενηλικίωση, τα βασικά δομικά συστατικά της–η τροποελαστίνη και τα μικροϊνίδια- συνεχίζουν να συντίθενται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας! Για τους επιστήμονες η διαδικασία αυτή ήταν μέχρι πρόσφατα, ένα «μυστήριο». Με άλλα λόγια, έβλεπαν ότι η ελαστίνη γερνά, αλλά δεν γνώριζαν πώς. Δεν είχαν κατανοήσει τι είναι αυτό που διατηρεί ή διαταράσσει τη σωστή δομή των ελαστικών ινών.

Το «μυστήριο» έλυσε τελικά μια από τις ερευνητικές ομάδες βιολόγων του διάσημου κέντρου CNRS (το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας) η οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την bio-élasticité , ένα νέο επιστημονικό κλάδο ο οποίος βάζει την ελαστίνη κάτω από το μικροσκόπιο για να την αποκρυπτογραφήσει. Αυτή η νέα, πραγματικά σημαντική επιστημονική έρευνα - βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη- έχει ιδιαίτερα ευρύ πεδίο εφαρμογών στη βιολογία και την ιατρική - δημιουργία τεχνητού δέρματος για την επούλωση σοβαρών εγκαυμάτων, συνθετικής πρωτεΐνης ανάλογης της φυσικής ελαστίνης για την αποκατάσταση της ελαστικότητας σε τραυματισμένα εσωτερικά όργανα (πχ. στις φωνητικές χορδές) κ.α. Εφαρμογή όμως έχει και στην κοσμητολογία….

Η έρευνα λοιπόν κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τη φυσιολογία της ελαστίνης και τον τρόπο που αυτή γερνάει- επηρεάζοντας αντίστοιχα τη γήρανση του δέρματος. Έτσι ανακαλύφθηκε ότι, μολονότι τα βασικά δομικά της ελαστίνης δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ηλικία, υπάρχει ένα ένζυμο που λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους –συντηρεί το σφιχτό δεσμό των μικροϊνιδίων και της τροποελαστίνης- και το οποίο μειώνεται δραματικά από την ηλικία των 18, καθιστώντας την ελαστίνη δυσλειτουργική. Το ένζυμο αυτό ονομάζεται LOXL.

Με γνωστό πλέον τον μηχανισμό φθοράς της, η ανεύρεση ενός τρόπου ενεργοποίησης του ενζύμου LOXL, θα μπορεί να οδηγήσει τη βιομηχανία καλλυντικών στην ανάπτυξη συνθέσεων με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας της ελαστίνης και βέβαια τη βελτίωση της χαλάρωσης της επιδερμίδας.

Η έκπληξη: Η πρώτη αντιγηραντική φόρμουλα που αναπτύχθηκε με βάση τα σημαντικά αυτά ευρήματα, είναι γεγονός και μάλιστα κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη, αφού έχει ελληνική υπογραφή! Το Εργαστήριο της ΚΟΡΡΕΣ ανέπτυξε ένα καινοτόμο φυσικό σύμπλεγμα το οποίο επηρεάζει θετικά το ένζυμο LOXL, ενδυναμώνει τη δομή της ελαστίνης και αποκαθιστά την αρχιτεκτονική του προσώπου. Το σύμπλεγμα ονομάστηκε ElastiLift-3D και εμπλουτίζει τη σύνθεση τω προϊόντων της νέας συσφιγκτικής σειράς, Μαύρη Πεύκη 3D που κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα. Ο ορός και η πολύ ξεχωριστή κρέμα ματιών που προλάβαμε να δοκιμάσουμε μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η δοκιμή συνεχίζεται. Stay tuned…

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

clean beauty

 

2019-10-16
​Η «καθαρή ομορφιά» είναι ...in

Δεν είναι μόνο φυτικά, δεν είναι μόνο «οικολογικά», δεν είναι μόνο φιλικά προς την επιδερμίδα. Τα...  

 

2019-11-14
​Κουβεντιάζοντας για το δέρμα, μετά τα 40

Πριν λίγες μέρες σας ρωτήσαμε για τις αλλαγές που παρατηρείτε να συμβαίνουν στο δέρμα σας, για τις...  

 

2019-11-20
​Αντιοξειδωτικά: τι γυρεύουν στα καλλυντικά μας;

Δεν είναι καινούργια ανακάλυψη, δεν ανήκουν στα “it”συστατικά, ούτε απαιτούνται τεχνολογίες αιχμής...  

beauty decade

 

2020-01-07
​Back to the future :10 χρόνια που άλλαξαν την ομορφιά

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες των 20’ς. Η νέα δεκαετία του 21ου αιώνα μας επιφυλάσσει δίχως άλλο...  

urban pollution

 

2020-02-03
​Σε τι… αέρα ζει η επιδερμίδα μας;

Μπορεί να μην κυκλοφορούμε με μάσκες στο πρόσωπο, η αστική ρύπανση όμως υπάρχει και μας αφορά γιατί...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;