CONNECT:  
             

​Αντηλιακά: Από το ράφι στο νεσεσέρ μας

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

SUNSCREENS Με ποια κριτήρια θα πρέπει να αγοράζουμε αντηλιακά; Και πόσο σίγουρες είμαστε ότι ο τρόπος που τα φοράμε είναι ο σωστός;  Ένας μίνι χρηστικός οδηγός για να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας απέναντι στις ακτίνες UV,  χωρίς λάθη και παρανοήσεις, είτε ετοιμάζεστε για την παραλία είτε παραμένετε- αναγκαστικά- στο καμίνι της πόλης.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό;

Σύμφωνα με την AAD, την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι μια σημαντική κίνηση προστασίας της επιδερμίδας, γιατί εκτός των άλλων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Φτάνοντας όμως στο ράφι του φαρμακείου, του σούπερ μάρκετ ή του καταστήματος καλλυντικών, οι προτάσεις που …απλώνονται μπροστά ας είναι αμέτρητες. Ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές υφές, συσκευασίες και βέβαια δείκτες SPF, η επιλογή του αντηλιακού που χρειάζεται η δική μας επιδερμίδα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μας προτείνει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία 2 βημάτων για να βρούμε το σωστό αντηλιακό προϊόν:

Βήμα 1: Αναζητήστε τα 3 «απαραίτητα»

Για να προστατέψετε την επιδερμίδα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, το αντηλιακό σας θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει και τα 3 από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 1. Να έχει SPF 30 (ή και υψηλότερο)
 2. Να προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος (Broad-spectrum) από τις ακτίνες UVA και UVB
 3. Να είναι ανθεκτικό στο νερό.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ,η καθημερινή χρήση ενός αντηλιακού με τα 3 αυτά απαραίτητα χαρακτηριστικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης:

 • Μελανώματος (η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος)
 • Προκαρκινικών βλαβών που ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος,
 • Σημαδιών πρόωρης γήρανσης (φωτογήρανσης) , όπως είναι οι πανάδες, οι ρυτίδες και η τραχιά υφή της επιδερμίδας.
 • Ηλιακού εγκαύματος
 • Μελάσματος
 • Σκουρόχρωμων σημαδιών στη θέση όπου υπήρχαν σπυράκια ακμής .

Βήμα 2: Λάβετε υπόψη τον τύπο, την κατάσταση και κάθε άλλη ανάγκη της επιδερμίδας σας.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες γνωστές και αξιόπιστες μάρκες αντηλιακών προφέρουν προϊόντα που διαθέτουν τα 3 «απαραίτητα» χαρακτηριστικά που αναφέραμε προηγουμένως, μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς ωστόσο, δεν μας διευκολύνει ιδιαίτερα στις επιλογές μας, γιατί αυτές παραμένουν και πάλι πολλές . Γι αυτό περνάμε στο δεύτερο βήμα…

 • Έχετε λιπαρή ή ακνεϊκή επιδερμίδα: Αναζητήστε στη συσκευασία του αντηλιακού, τις λέξεις «μη φαγεσωρογόνο» (non-comedogenic) ή «δεν φράζει τους πόρους».
 • Έχετε ευαίσθητη, δυσανεκτική ή αλλεργική στον ήλιο επιδερμίδα: Αναζητήστε εξειδικευμένες σειρές (for sensitive skin) και αποφύγετε τα αντηλιακά που περιέχουν άρωμα, parabens, PABA (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ) , ή οξυβενζόνη (εμφανίζεται συνήθως ως benzophenone-2 ή benzophenone-3).
 • Η επιδερμίδα σας τσιμπάει ή καίει όταν φοράτε αντηλιακό: Επιλέξτε αντηλιακά εμπλουτισμένα μόνο με ορυκτά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) και χωρίς άρωμα .
 • Υποφέρετε από ροδόχρου νόσο: Επιλέξτε αντηλιακά που περιέχουν μόνο ορυκτά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) Tip: αν βρίσκεστε κάπου που δεν έχετε πολλές επιλογές, να θυμάστε ότι τα 2 αυτά συστατικά εμπλουτίζουν σχεδόν όλα τα παιδικά αντηλιακά.
 • Αναζητάτε προστασία για την περιοχή γύρω από τα μάτια: Προτιμήστε ένα αντηλιακό προϊόν ευρέος φάσματος, με SPF30 ή SPF50, ανθεκτικό στο νερό και σε μορφή στικ -για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να «τρέξει» στα μάτια.

Tα προϊόντα που φοράμε έχουν SPF. Πόσο σωστά προστατευμένες είμαστε όμως;

«Αν η ενυδατική μου έχει δείκτη προστασίας χρειάζεται να βάλω και αντηλιακό;». «Αν φορέσω μια κρέμα ημέρας με SPF20 και από πάνω ένα φον ντε τεν με SPF 30, ο δείκτης προστασίας δεν κάνει 50;». Δεχόμαστε πολύ συχνά αυτού του είδους τις ερωτήσεις , που σημαίνει ότι η αντηλιακή προστασία , το καλοκαίρι, στην πόλη, όχι στην παραλία, είναι ακόμα μια …μπερδεμένη ιστορία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη σαφήνεια.

Το μακιγιάζ με SPF, ΔΕΝ υποκαθιστά το αντηλιακό. Μερικές σταγόνες φον ντε τεν φτάνουν για να χαρίσουν ομοιόμορφη κάλυψη σε όλη την επιδερμίδα. Ένα λεπτό σύννεφο bronzing powder μπορεί να σας δώσει στη στιγμή χρώμα καλοκαιριού. Όμως , τα αντηλιακά φίλτρα έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Για να αποδώσουν σωστά και να προσφέρουν την προστασία που υπόσχεται ο δείκτης SPF, θα πρέπει απλώσετε 2mg προϊόντος/ cm² επιδερμίδας. Κι αν η αναλογία αυτή, ισοδυναμεί με ποσότητα αντηλιακής κρέμας ίσης με 1/4 κουταλάκι τσαγιού, στην περίπτωση των προϊόντων μακιγιάζ με SPF, μεταφράζεται σε… 7 στρώσεις φον ντε τεν ή 14 στρώσεις πούδρας ! Επειδή λοιπόν είναι μάλλον απίθανο να βγείτε στο δρόμο καλοκαιριάτικα, σαν ηθοποιοί του θεάτρου No, η αντηλιακή προστασία που υπόσχεται το SPF30 της πούδρας σας, δεν θα κρατήσει πάνω από μια ώρα… Tip: Μακιγιαριστείτε πάνω από την αντηλιακή σας κρέμα χωρίς να μειώσετε την προστατευτική της δύναμη ακολουθώντας δύο απλές συμβουλές: 1. Περιμένετε 3-5 λεπτά μετά την εφαρμογή του αντηλιακού, πριν προχωρήσετε στο μακιγιάζ. 2. Απλώστε το φον ντε τεν με απαλές καθοδικές κινήσεις, χωρίς να το τρίβετε.

SPF 20 +SPF30 ΔΕΝ ισούνται με SPF 50 αλλά…. Επιλέγετε να φορέσετε μια ενυδατική κρέμα με SPF20 και από πάνω, ένα φον ντε τεν με SPF30, πιστεύοντας ότι έτσι έχετε τη μέγιστη δυνατή προστασία από τις ακτίνες UV. Λάθος. Δυστυχώς η προστασία που παρέχουν τα προϊόντα φροντίδας που χρησιμοποιούμε διαδοχικά, δεν αθροίζεται. Το layering όμως, δηλαδή η διαδοχική εφαρμογή προϊόντων τα οποία διαθέτουν SPF σας προσφέρει κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε θωρακίσει την επιδερμίδα σας με την απαραίτητη ποσότητα προστατευτικών φίλτρων! Όλες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Δεν φοράμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού. Με μια ενυδατική κρέμα όμως, κάτω από ένα φον ντε τεν, ή μια bronzing powder πάνω από μια BB cream –όλα με SPF- δύσκολα θα αφήσετε κάποιο σημείο ακάλυπτο… Και κάτι ακόμα: Το layering μας βοηθά να παραμένουμε σχετικά προστατευμένες στις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη, όταν είναι πρακτικά αδύνατον να ανανεώνουμε, το αντηλιακό μας με τη συχνότητα που ζητούν οι δερματολόγοι-κάθε δύο ώρες…

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;