CONNECT:  
             

Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

Melasma Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από τις πανάδες-έτσι ονομάζονται στην ιατρική ορολογία. Το μέλασμα δεν απειλεί, ευτυχώς, την υγεία μας, ωστόσο βλάπτει σοβαρά την … αυτοεκτίμησή μας, γιατί οι «λεκέδες» που αφήνει πάνω μας, δύσκολα φεύγουν. Ας δούμε λοιπόν γιατί δημιουργείται, αν μπορούμε να το προλάβουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. 

Το μέλασμα είναι μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή μελάγχρωσης του δέρματος. Τα αίτια που το προκαλούν δεν είναι απολύτως κατανοητά. Αυτό που είναι απλά γνωστό είναι ότι οι εντοπισμένες καφέ-γκρι πανάδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο, οφείλονται στην υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα, που ζουν στο χόριο του δέρματος. Η παραγωγή αυτής της χρωστικής ουσίας από το ανθρώπινο δέρμα είναι μια σύνθετη βιοχημική διαδικασία- ενεργό ρόλο παίζουν πρωτεΐνες, ένζυμα και ορμόνες- γι αυτό και η αντιμετώπιση του μελάσματος είναι ένας σύνθετος γρίφος…

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η μελανίνη οργανώνεται σε μελανοσώματα τα οποία μετακινούνται προς την επιφάνεια και εκεί διαχέονται ομοιόμορφα δίνοντας χρώμα στην επιδερμίδα και δημιουργώντας ένα φυσικό φίλτρο προστασίας που απορροφά τις ακτίνες UV μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αλλά και παρέχοντας προστασία από τη φωτογήρανση. Το απόθεμα μελανίνης όμως που διατηρούμε στα κύτταρά μας σαν «κεφάλαιο» αλλά και ο τρόπος που το διαθέτουμε, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες: από τη γενετική κληρονομιά μας, από το ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας που δεχόμαστε, από τα φάρμακα που τυχόν παίρνουμε, από τις ασθένειες από τις οποίες πάσχουμε και από τις ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται στη διάρκεια της ζωής μας.

Πανάδες και κηλίδες: κι όμως δεν είναι το ίδιο

Σε πολλά άρθρα που διαβάζουμε -ή ...γράφουμε-, οι λέξεις κηλίδες και πανάδες αναφέρονται ως συνώνυμες. Δεν περιγράφουν όμως ακριβώς την ίδια βλάβη. Διαφέρουν μεταξύ τους και ως προς τα αίτια και ως προς την εμφάνιση..

Οι κηλίδες είναι μεμονωμένες υπερμελαγχρώσεις, χαρακτηριστικό σημάδι φωτογήρανσης, οι οποίες εμφανίζονται στο πρόσωπο και στο σώμα. Έχουν μικρή διάμετρο (μοιάζουν με τις φακίδες) και σχηματίζονται κυρίως λόγω της υπερβολικής έκθεσης της επιδερμίδας στον ήλιο. Μπορεί επίσης να είναι κατάλοιπα από ουλές ακμής, να οφείλονται σε υπερβολική ή λανθασμένη εφαρμογή θεραπειών χημικού peeling ή να προκαλούνται έπειτα από αντίδραση του δέρματος σε φωτοτοξικά συστατικά (π.χ. στα αιθέρια έλαια ορισμένων εσπεριδοειδών που περιέχονται σε αρώματα) κατά τους θερινούς μήνες.

Το μέλασμα μοιάζει περισσότερο με «μπάλωμα» με ασαφή όρια και συμμετρική κατανομή-αν εμφανιστεί στη μία πλευρά του προσώπου, πιθανότατα θα εμφανιστεί και στην άλλη. Το μέγεθός του μπορεί να κυμαίνεται από μικρή πανάδα (όσο ένα σεντ), μέχρι µια μεγάλη σκιά που καλύπτει ένα εκτεταμένο τμήμα του προσώπου. Το μέλασμα έχει ανοικτό ή σκούρο καστανό χρώμα όταν η συγκέντρωση μελανίνης είναι επιφανειακή και γκριζωπό, όταν είναι βαθύτερη (στο χόριο). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δημιουργία του οφείλεται κυρίως στην αλληλεπίδραση των οιστρογόνων με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες- για παράδειγμα, ο ήλιος επιδεινώνει το μέλασμα, αλλά δεν το προκαλεί . Ενώ όμως οι κηλίδες του ήλιου μπορούν να προληφθούν με τη συστηματική χρήση αντηλιακών προϊόντων και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, το μέλασμα , στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε προλαμβάνεται ούτε σβήνει εύκολα…

Μέλασμα: δεν προτιμά μόνο τις εγκυμονούσες

Συχνά ταυτίζουμε το μέλασμα με τη λεγόμενη «μάσκα της εγκυμοσύνης» , τους σκουρόχρωμους λεκέδες που εμφανίζονται στη διάρκεια της κύησης, συνήθως στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στο μέτωπο, στα πλάγια των ζυγωματικών, στο πάνω χείλος και στο πιγούνι. Όμως το μέλασμα είναι άλλο ένα πρόβλημα «γένους θηλυκού» –όπως και με την κυτταρίτιδα, προτιμά τις γυναίκες σε ποσοστό 90%...- το οποίο μπορεί να επηρεάσει κάθε γυναίκα που βρίσκεται κυρίως σε αναπαραγωγική ηλικία (από 20-40 ετών, αν και δεν αποκλείονται μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες). Ας δούμε λοιπόν ποιοι παράγοντες, ευνοούν τον σχηματισμό του.

Ορμόνες- Εγκυμοσύνη-Αντισύλληψη: Εφόσον το μέλασμα συνδέεται με ορμονικές μεταβολές, η αύξηση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της μελανινοτρόπου ορμόνης (MSH) κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, προδιαθέτει στην εμφάνισή του. Ευτυχώς, η «μάσκα της εγκυμοσύνης» , συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό . Αντίστοιχα, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, είναι μια από τις συχνότερες αιτίες δημιουργίας μελάσματος , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ευθύνεται για την επανεμφάνισή του, σε νέες μαμάδες, μήνες μετά από το τέλος του τοκετού και της γαλουχίας.Τέλος, οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση, ευνοούν κι αυτές τη δημιουργία μελάσματος.

Φωτότυπος: Γυναίκες με σκουρόχρωμη, μεσογειακή επιδερμίδα (φωτότυποι 3 και 4 σύμφωνα με την κλίμακα Fitzpatrick) εμφανίζουν μέλασμα με μεγαλύτερη συχνότητα, πιθανώς επειδή έχουν περισσότερα ενεργά μελανινοκύτταρα (διεγείρονται ευκολότερα) από τις γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα .

Γενετική προδιάθεση: Γυναίκες με ιστορικό μελάσματος στην οικογένειά τους κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν και αυτές (υπολογίζεται ότι το 30% των περιπτώσεων συνδέονται γενετικούς παράγοντες). Σήμερα, μετά την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος γίνονται έρευνες εντοπισμού των γονιδίων που πιθανώς σχετίζονται με την εμφάνιση του μελάσματος –για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι ένα γονίδιο (το Η19) παρουσιάζει μειωμένη έκφραση σε άτομα με μέλασμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας της τυροσινάσης (το ένζυμο καταλύτης για τον σχηματισμό μελανίνης) , ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι αυξημένα.

Θυρεοειδής: Σύμφωνα με μελέτες, η πιθανότητα εμφάνισης μελάσματος μπορεί ακόμα και να τετραπλασιαστεί σε άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς.

Στρες. Σε καταστάσεις στρες, παρατηρείται αύξηση ορισμένων ορμονών, όπως για παράδειγμα της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης, η οποία μπορεί με τη σειρά της να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης. Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αιφνίδιας εμφάνισης μελάσματος, μετά από έντονο ψυχικό στρες που συνδέονται με την απελευθέρωση της μελανινοτρόπου ορμόνης ( MSH) .

Τι μπορούμε να κάνουμε

Το μέλασμα, όπως είδαμε, ούτε προλαμβάνεται ούτε εξαλείφεται εύκολα . Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε κάποιους από τους παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνισή του ή το επιδεινώνουν .

Ήλιος. Μολονότι το μέλασμα δεν συνδέεται άμεσα με την υπεριώδη ακτινοβολία η υπερβολική και μακροχρόνια έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο επιδεινώνει τη βλάβη αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης. Για μια ακόμα φορά λοιπόν, η αντηλιακή προστασία, χειμώνα καλοκαίρι, είναι άκρως απαραίτητη.

Χάπι. Αν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα ή έχετε προδιάθεση για πανάδες, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν άλλο τρόπο αντισύλληψης .

Διατροφή. Αποφύγετε τροφές με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων όπως είναι η σόγια, η ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά και το κρέας, οι οποίες ενδέχεται να επιδεινώσουν το μέλασμα. Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και προβιοτικά, που βοηθούν στο μεταβολισμό των οιστρογόνων και σταυρανθή που δεσμεύουν την περίσσεια οιστρογόνων.

Αποτρίχωση. Αν έχετε ήδη μέλασμα, αποφύγετε τη χρήση κεριού για την αποτρίχωση του προσώπου, ιδιαίτερα στην περιοχή του πάνω χείλους. Υπάρχει περίπτωση να ερεθίσει την επιδερμίδα και να προκαλέσει φλεγμονή κάνοντας την πανάδα να δείχνει ακόμα πιο σκούρα.

Οι θεραπείες που «δουλεύουν»
Οι προηγμένες καλλυντικές συνθέσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες, δύσκολα μπορούν να τα βάλουν με το μέλασμα. Έτσι, αναλαμβάνουν δράση οι «ειδικές δυνάμεις»…
Λεύκανση: Τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του μελάσματος εμφανίζει η τοπική θεραπεία λεύκανσης με κρέμες που περιέχουν υδροκινόνη 2-4%. Η δραστική αυτή ουσία, δεν χρησιμοποιείται σε καλλυντικές συνθέσεις (έχει απαγορευτεί) αλλά συνταγογραφείται από δερματολόγο. Ανάλογη δράση έχουν σκευάσματα που περιέχουν ισοτρετινοίνη, vitamin C, αζελαϊκό ή κοζικό οξύ.
Χημικό peeling. Η θεραπεία πραγματοποιείται συνήθως με χημικά διαλύματα όπως το τριχλωροξικό, το γλυκολικό οξύ ή το διάλυμα Jessner που απολεπίζουν και σταδιακά αποχρωματίζουν την επιδερμίδα. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν το μέλασμα είναι επιφανειακό.
Λέιζερ: Οι περισσότεροι δερματολόγοι είναι επιφυλακτικοί ως προς χρήση των παραδοσιακών συσκευών λέιζερ στην αντιμετώπιση του μελάσματος. Η βελτίωση είναι μικρή, και συχνά η θερμότητα που αναπτύσσεται μπορεί να επιδεινώσει το μέλασμα-σκουραίνει το δέρμα ακόμα περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, νέες τεχνολογίες όπως το λέιζερ κλασματικής φωτοθερμόλυσης ( Fraxel), το λέιζερ ενισχυμένου παλμικού φωτός (IPL) προσφέρουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, με την προϋπόθεση πάντα ότι βρίσκονται στα χέρια έμπειρων δερματολόγων και πλαστικών χειρουργών.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WATER POWER

 

2019-06-18
Η κρυφή δύναμη του νερού

Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε το Water Power, το μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα των Sephora...  

resveratrol skin benefits

 

2019-10-18
3 λόγοι για να βάλετε τη ρεσβερατρόλη στη ρουτίνα ομορφιάς

Τώρα που τα σταφύλια σιγά-σιγά τελειώνουν και επειδή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί δεν είναι αρκετό,...  

Skin Hydration

 

2019-06-24
24 ώρες ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της επιδερμίδας για εντατική...  

 

2019-06-07
Τα μάτια και …οι κύκλοι τους

 Το βλέμμα σας δείχνει μονίμως κουρασμένο και θλιμμένο; Παλεύετε κάθε πρωί να καμουφλάρετε τις ενοχλητικές...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

capsule creams

 

2019-04-12
​Ομορφιά σε …δόσεις ακριβείας

Το σαρωτικό trend του K-Beauty, αφού έφερε νέες συνήθειες στη ρουτίνα της περιποίησης, αλλάζει τώρα...  

oily

 

2019-01-23
Face oils- λιπαρή επιδερμίδα : και όμως έλκονται!

Δύσκολο να το πιστέψουμε. Τα έλαια προσώπου μπορεί να αποδειχτούν ο από …βιομηχανίας της ομορφιάς...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;