CONNECT:  
             

​Ένα τείχος για το καλό μας…

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

protective skin barrier Δεν είναι παρά μια διάφανη, σχεδόν αόρατη φλούδα που στέκεται ακοίμητος φρουρός ανάμεσα σ’ εμάς και τον έξω κόσμο. Λέγεται επιδερμικός φραγμός και ρόλος του είναι να διατηρεί το δέρμα μας υγιές και προστατευμένο . Μερικές φορές όμως διαταράσσεται. Και τότε είναι που χρειάζεται τη δική μας βοήθεια…

Λέμε συχνά ότι, μερικά πράγματα, μόνο αν τα χάσουμε, καταλαβαίνουμε την αξία τους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση του επιδερμιδικού φραγμού. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσες δερματικές παθήσεις συνδέονται άμεσα με τη διαταραχή του για να αντιληφθούμε τη σημασία του : Ξηρότητα, αφυδάτωση, ευαισθησία, ερυθρότητας, έκζεμα, ροδόχρους νόσος, δερματίτιδες, φλεγμονές και βέβαια πρόωρη γήρανση! Αξίζει επομένως να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Να μάθουμε τι τον απειλεί , πότε εμφανίζει σημάδια φθοράς, αν και πόσο φταίμε κι εμείς και πώς μπορούμε να –τα- επανορθώσουμε.

Τι είναι: Επιδερμιδικός, επιδερμικός ή δερματικός φραγμός αποκαλείται το φυσικό και χημικό τείχος άμυνας και προστασίας που σχηματίζει η τελευταία στιβάδα της επιδερμίδας, η κερατίνη. Βρίσκεται εκεί για να εμποδίζει τη διείσδυση επικίνδυνων αλλεργιογόνων και βακτηριδίων και συγχρόνως να αποτρέπει την εξάτμιση των φυσικών αποθεμάτων νερού, γνωστή ως Διαδερμική Απώλεια Νερού (TEWL-Transepidermal Water Loss).

Αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις επιπεδοποιημένων νεκρών κυττάρων (χωρίς πυρήνα) που ονομάζονται κερατινοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά φτωχά σε λιπίδια, περικλείονται από την εξωκυττάρια ύλη, ένα λιπαρό και ανθεκτικό στο νερό «κάλυμμα» που αποτελείται κυρίως από κεραμίδια (50%), χοληστερόλη (25%) και λιπαρά οξέα (10%).

Πώς σχηματίζεται: Όλα τα κύτταρα της επιδερμίδας γεννιούνται στη βασική στιβάδα της και από εκεί, αφού πολλαπλασιαστούν και διαφοροποιηθούν μετακινούνται προς τις ανώτερες στιβάδες της με τελικό στόχο τον σχηματισμό του επιδερμιδικού φραγμού. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κερατινοποίηση. Στην πορεία αυτή και μέσω ποικίλων χημικών διεργασιών παράγεται ένα σύνθετο μείγμα λιπιδίων το οποίο καταλαμβάνει τελικά το χώρο ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα. Από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται εκεί τα λιπίδια, εξαρτάται η ακεραιότητα του επιδερμικού φραγμού.

Πότε δεν λειτουργεί σωστά; Φανταστείτε τα κύτταρα της κερατίνης στιβάδας σαν ένα τοίχο από τούβλα και τα λιπίδια, σαν το τσιμέντο που τα στερεώνει . Το πλούσιο σε έλαια περιβάλλον που δημιουργούν, είναι καθοριστικό στη διατήρηση της επιδερμίδας ενυδατωμένης, απαλής, ελαστικής και πάνω απ’ όλα υγιούς. Τι γίνεται όμως όταν ο τοίχος αυτός παρουσιάσει… ρωγμές; Δεν έχετε παρά να σκεφτείτε το έντονο τσούξιμο που αισθάνεστε αν σε μια αμυχή , ένα απλό γδάρσιμο του χεριού, πέσει κατά λάθος χυμός λεμονιού. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι εκείνο το σημείο της επιδερμίδας σας έχοντας χάσει τα πολύτιμα λιπίδια που γεμίζουν το χώρο ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα , επιτρέπει στα όξινα, ερεθιστικά συστατικά του λεμονιού να διεισδύσουν στο δέρμα. Αυτό λοιπόν είναι ένα μικρό δείγμα παροδικής διαταραχής του επιδερμικού φραγμού . Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες οι φυσικοί επανορθωτικοί μηχανισμοί της επιδερμίδας ενεργοποιούνται ταχύτατα και μέσα σε ώρες ή ημέρες επουλώνουν το τραύμα . Όταν όμως με την αθροιστική επίδραση των επιβλαβών παραγόντων η διαταραχή του επιδερμικού φραγμού γίνεται χρόνια, η επιδερμίδα δεν έχει την ικανότητα να αποκαθιστά πλήρως τον φραγμό της με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να τον διαπεράσουν κάθε λογής ερεθιστικοί παράγοντες, αλλεργιογόνα και μικρόβια και να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα να αυξάνεται επικίνδυνα.

Από τι κινδυνεύει; Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κρύο, η ζέστη, ο ξηρός αέρας, οι ρύποι μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και σοβαρή φθορά στα λιπίδια του φραγμού . Τα σκληρά σαπούνια ή προϊόντα καθαρισμού με υψηλά επίπεδα αφριστικών παραγόντων, απογυμνώνουν την επιδερμίδα από το σμήγμα και διασπούν τα λιπίδια του προστατευτικού φραγμού. Ανάλογη φθορά προκαλούν η υπερβολικά συχνή απολέπιση και τα επιθετικά χημικά peelings. Επιπλέον, οι αθροιστικές βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται τα λιπίδια. Τέλος η χρόνια διαταραχή του φραγμού μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες , ή σε ορισμένες παθήσεις του δέρματος (π.χ. ψωρίαση) , ενώ, μετά τα 40 προστίθεται και η φυσιολογική εξασθένισή του-ένα από τα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας.

Ποια είναι τα άμεσα συμπτώματα;

  • Το ξεφλούδισμα (τα κύτταρα απολεπίζονται σαν διάφανες νιφάδες) , ένα από τα τυπικά συμπτώματα της αφυδατωμένης επιδερμίδας.
  • Το αίσθημα τραβήγματος , χαρακτηριστικό της ξηρής επιδερμίδας.
  • Το αίσθημα καύσου, η ερυθρότητα και τα τσιμπήματα στις ευαίσθητες επιδερμίδες από τις φλεγμονές των νευρικών απολήξεων που προκαλεί η διείσδυση ερεθιστικών παραγόντων.
  • Τέλος ο κνησμός-ιδιαίτερα το χειμώνα-είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα διαταραχής του επιδερμιδικού φραγμού και η αρχή ενός φαύλου κύκλου. Η ευαισθητοποίηση των νευρικών απολήξεων προκαλεί φαγούρα. Ξύνοντας το δέρμα για να ανακουφιστούμε, επιβαρύνουμε τον ήδη διαταραγμένο φραγμό προκαλώντας φλεγμονή και ερυθρότητα.

Ποιες είναι μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες;

Η αποδυνάμωση και η φθορά του επιδερμικού φραγμού, κάνουν τα κύτταρα της επιδερμίδας περισσότερο ευάλωτα στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και το οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φλεγμονές και να επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης.

Μπορούμε να… βοηθήσουμε; Σίγουρα ναι. Η σύγχρονη κοσμητολογία έχει στα χέρια της ένα ισχυρό οπλοστάσιο που στοχεύει διπλά:

  • Συστατικά που προστατεύουν και ενδυναμώνουν τον φραγμό επιτρέποντας στην επιδερμίδα να επανορθώνει τη φθορά των λιπιδίων της μέσα από τη φυσική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης. Για παράδειγμα, το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη, τροφοδοτούν τα κερατινοκύτταρα με υγρασία, ενώ οι κηροί (π.χ. μέλισσας) δημιουργούν ένα δεύτερο φυσικό φραγμό και αποτρέπουν τη διαδερμική απώλεια νερού .
  • Συστατικά που «αναγνωρίζονται» από την επιδερμίδα και τη βοηθούν να αναπληρώσει τα χαμένα της λιπίδια . Για παράδειγμα, το σκουαλένιο με σύσταση παρόμοια με το σμήγμα, λειτουργεί ως λιπαντικό της επιδερμίδας. Επίσης, το λινελαϊκό οξύ, τα φωσφολιπίδια, τα κεραμίδια, τα λιπαρά οξέα , οι στερόλες που περιέχονται σε πολλά φυτικά εκχυλίσματα συμβάλλουν καθοριστικά στην διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού σε καλή κατάσταση.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                          

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skincare myths

 

2017-12-13
​10 μύθοι για την περιποίηση της επιδερμίδας

Γκουγκλάρουμε στο διαδίκτυο, για να λύσουμε κάθε απορία μας γύρω από την επιδερμίδα και τη φροντίδα...  

ANTI-AGEING FOUNDATION

 

2017-10-30
Το χρώμα της αντιγήρανσης

Το φον ντε τεν δεν είναι απλώς η βάση του μακιγιάζ. Είναι η πανοπλία που μας προστατεύει και μας...  

DRY-DEHYDRATED SKIN

 

2017-11-27
​Η επιδερμίδα σας είναι ξηρή ή αφυδατωμένη; Βρείτε τις διαφορές!

Οι ομοιότητες ανάμεσά τους πολλές γι αυτό και παραπλανητικές. Για να μην οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα...  

 

2017-05-10
​Μην επιμένετε, είναι λάθος…

Κανείς δεν είπε ότι η φροντίδα της επιδερμίδας είναι απλή υπόθεση. Αρκετές φορές μάλιστα, οι απόψεις...  

sugar, glycation, skin ageing

 

2018-02-09
Τι γεύση έχει η… πρόωρη γήρανση;

Φοβάστε για τη σιλουέτα σας αλλά σας είναι αδύνατον να αντισταθείτε στα γλυκά; Δεν είστε οι μόνες....  

product pilling

 

2018-09-19
Μήπως η κρέμα σας … «τρίβει»;

Έχει συμβεί σε όλες μας. Μόλις έχουμε απλώσει τις κρέμες και το μέικαπ μας -ή και αρκετή ώρα αργότερα-...  

 

2017-06-08
Η νύχτα θέλει… peeling

Υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε ότι το εικοσιτετράωρο δεν μας φτάνει. Ευτυχώς, μια νέα κατηγορία...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;