CONNECT:  
             

Εμμηνόπαυση: τι αλλάζει στην επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

older woam skincare Ένα φυσικό φαινόμενο, η ορμονική γήρανση, σηματοδοτεί και μια σειρά από αλλαγές στην όψη και υφή της επιδερμίδας. Να τις αποτρέψουμε, είναι δύσκολο. Αν όμως τις γνωρίζουμε , μπορούμε, τουλάχιστον, με τη σωστή περιποίηση, να μειώσουμε την έντασή τους.

Τα πρώτα μηνύματα φτάνουν πολύ νωρίτερα. Εκεί γύρω στα μέσα περίπου της δεκαετίας των 40 - όταν η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης ξεκινά- κάποιες μικρές αλλαγές που διακρίνουμε, μας προειδοποιούν για τα νέα δεδομένα τα οποία πρόκειται να ακολουθήσουν. Η τάση για ολοένα και περισσότερες κηλίδες στο τέλος του καλοκαιριού, η έντονη αφυδάτωση και η τραχιά υφή, μαζί με το θαμπό χρώμα που ξαφνικά αλλοιώνει την όψη, αποτυπώνουν την αντίδραση της επιδερμίδας στις εσωτερικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Στο κατώφλι των 50 χρόνων, έρχεται η στιγμή που η εμμηνόπαυση είναι πλέον γεγονός. Και τότε τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο…..

Τι συμβαίνει

Η εμμηνόπαυση, όπως, άλλωστε, δηλώνει και το όνομά της, είναι η οριστική διακοπή της περιόδου, η οποία οφείλεται στην παύση λειτουργίας των ωοθηκών που δεν παράγουν πλέον τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η μείωση των οιστρογόνων, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει όλα, ή σχεδόν όλα τα όργανα του οργανισμού, της επιδερμίδας συμπεριλαμβανομένης. Έτσι τις εξάψεις, τις απότομες εναλλαγές στη διάθεση , την αύξηση βάρους, τυχόν προβλήματα στον ύπνο και την εμφάνιση οστεοπόρωσης ακολουθεί και μια σειρά από έντονες αλλαγές στην υφή και την όψη της επιδερμίδας , που συνθέτουν το φαινόμενο της ορμονικής γήρανσης.

Τι βλέπουμε εμείς.

Έντονη ξηρότητα: Είναι ίσως το πρώτο σύμπτωμα που διαπιστώνουμε ήδη, από την αρχή της περιεμμηνοπαυσιακής περιόδου. Οι σμηγματογόνοι αδένες αρχίζουν να υπολειτουργούν, τα επίπεδα των λιπιδίων μειώνονται αισθητά και η επιδερμίδα αφυδατώνεται και σταδιακά καταλήγει ξηρή.

Τι κάνουμε: Αναζητούμε συνθέσεις με ενισχυμένους ενυδατικούς και θρεπτικούς παράγοντες. Τα έλαια προσώπου είναι η ιδανική λύση για τη βραδινή περιποίηση της ώριμης επιδερμίδας. Χάρη στη ρευστή τους υφή και στη λιποφιλική τους σύσταση απορροφώνται σε μεγαλύτερο βάθος ενώ λειτουργούν και ως αποτελεσματικοί μεταφορείς των ενεργών συστατικών των προϊόντων φροντίδας.

Λιπαρότητα ακόμη και … αργοπορημένη ακμή: Τα επίπεδα των οιστρογόνων που μειώνονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης δίνουν την ευκαιρία στα ανδρογόνα - στις ανδρικές, δηλαδή, ορμόνες- να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και να πυροδοτήσουν έτσι την αυξημένη παραγωγή σμήγματος που, πολλές φορές, καταλήγει σε έντονη λιπαρότητα ή και όψιμη ακμή, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είχε παρουσιαστεί αντίστοιχο πρόβλημα στην περίοδο της εφηβείας.

Τι κάνουμε. Επιλέγουμε προϊόντα με ήπιες συνθέσεις που ενυδατώνουν χωρίς να φράζουν τους πόρους. Αποφεύγουμε την εντατική απολέπιση που αποδυναμώνει τον προστατευτικό φραγμό στερώντας του τα απαραίτητα λιπίδια και προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού οι σμηγματογόνοι αδένες «υποχρεώνονται» να παράγουν ολοένα και περισσότερο σμήγμα για λόγους φυσικής ισορροπίας.

Αύξηση τριχοφυΐας στο πρόσωπο: Και σ' αυτήν την περίπτωση αναζητήστε την αιτία στη μείωση των οιστρογόνων. Οι ανδρικές ορμόνες υπερισχύουν- εκκρίνονται από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες- και εμφανίζεται έντονη τριχοφυΐα κυρίως στο πιγούνι.

Τι κάνουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την απάντηση έχει ο δερματολόγος. Η αποτρίχωση με laser είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Λέπτυνση της επιδερμίδας: Στη ραγδαία μείωση των οιστρογόνων αποδίδεται και η δυσκολία με την οποία γίνεται πλέον η μικροκυκλοφορία. Η επιδερμίδα στερείται ή υπολείπεται βασικών θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου, με αποτέλεσμα να έχουμε αισθητή μείωση του πάχους της.

Τι κάνουμε. Επενδύουμε στις σύγχρονες αντιγηραντικές φόρμουλες με πεπτίδια που ξεχωρίζουν για την έντονη βιομιμητική τους δράση. Για ακόμη όμως μεγαλύτερη βοήθεια φροντίζουμε να εφαρμόζουμε το προϊόν της επιλογής μας με απαλές, κυκλικές κινήσεις μασάζ που στοχεύουν στην ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας και καλύτερη οξυγόνωση.

Βαθιές ρυτίδες: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα οιστρογόνα, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ενεργά και στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, των δύο βασικών δομικών υλικών της επιδερμίδας. Όταν λοιπόν τα επίπεδα είναι χαμηλά- όπως συμβαίνει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης- ο οργανισμός παράγει ολοένα και λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Υπολογίζεται ότι στα πρώτα πέντε, κιόλας, χρόνια της εμμηνόπαυσης χάνεται το 1/3 του υπάρχοντος κολλαγόνου! Το δίκτυο στήριξης εξασθενεί και εμφανίζει κενά. Το επόμενο βήμα είναι οι βαθιές ρυτίδες και η ορατή χαλάρωση, κυρίως στο περίγραμμα του προσώπου.

Τι κάνουμε. Ποτέ δεν είναι αργά για … ρετινόλη. Ακόμη κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά όπως ίσως σε νεότερες ηλικίες, είναι σίγουρο όμως ότι θα έχουμε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της επιδερμίδας. Στα συν, το γεγονός ότι συμβάλλει στη μικροαπολέπιση που τονώνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, τη βασική αντιγηραντική δράση με πολλαπλά οφέλη.

Καφέ κηλίδες: Είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να εμφανιστούν έντονες καφέ κηλίδες στα σημεία που η επιδερμίδα είναι πιο συχνά εκτεθειμένη , στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και στα χέρια. Η μορφή αυτή υπερμελάγχρωσης ονομάζεται χλόασμα και οφείλεται στην ακανόνιστη παραγωγή μελανίνης λόγω της μείωσης των οιστρογόνων .

Τι κάνουμε. Απολέπιση, ρετινόλη και αντιοξειδωτικά στη σύνθεση τόσο των προϊόντων φροντίδας όσο και των αντηλιακών συνθέτουν το τρίπτυχο της σωστής φροντίδας κατά των κηλίδων. Έστω κι αν οι ήδη διαμορφωμένες κηλίδες είναι σχεδόν αδύνατον να εξαφανιστούν, η καθημερινή αντηλιακή προστασία δεν παύει να είναι απαραίτητη, ακόμη και στις ώριμες ηλικίες για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

CLAY MASKS

 

2020-03-23
Μάσκες αργίλου: πολύτιμες, όσο μένουμε σπίτι

Ένα φυσικό στοιχείο, γνωστό από την αρχαιότητα, δίνει τη λύση στη σωστή εξυγίανση και της επιδερμίδας...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

fine lines

 

2019-02-03
Λεπτές γραμμές: κάθε δεκαετία με τα όπλα της

Η πρόληψη για τα πρόωρα σημάδια του χρόνου είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος της επιδερμίδας. Αλλά,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;