Glycerin (Glycerol) | Γλυκερίνη (Γλυκερόλη) Τι είναι Η γλυκερίνη (glycerin) είναι η εμπορική ονομασία της προπανοτριόλης ή γλυκερόλης (glycerol) μιας χημικής οργανικής ένωσης της οικογένειας των αλκοολών η οποία υπάρχει σε όλα τα φυσικά λιπίδια ζωικής ή φυτικής προέλευσης . Είναι μια ημίρρευστη, κολλώδης, άχρωμη, διαλυτή ουσία, με γλυκιά γεύση. Παράγεται από φυσικές πηγές, μέσω της υδρόλυσης των λιπών και της ζύμωσης των σακχάρων ή παρασκευάζεται συνθετικά (παράγωγο πετρελαίου). Τι κάνει Η γλυκερίνη είναι μια μαλακτική, λιπαντική και εξαιρετικά υγροσκοπική ουσία, έχει δηλαδή την ικανότητα να απορροφά νερό από άλλες πηγές (από το περιβάλλον ή από το χόριο) και να αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι πως η σύστασή της είναι πανομοιότυπη με την ουσία που υπάρχει φυσικά στο δέρμα μας. Χρησιμοποιείται ευρύτατα από την κοσμητολογία σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (π.χ. σαπούνια) . Στις ενυδατικές συνθέσεις, η γλυκερίνη συγκεντρώνει την απαραίτητη ποσότητα υγρασίας στην επιδερμίδα έτσι ώστε να διατηρεί την ισορροπία, την ομοιόσταση του δέρματος και να αποτρέπει την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα. Επιπλέον, «γεμίζει» τον μεσοκυττάριο χώρο (τα κενά μεταξύ των κυττάρων) ενισχύοντας τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας της επιδερμίδας. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η παρουσία της στον μεσοκυττάριο χώρο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία και άλλων λιπιδίων του δέρματος που βρίσκονται εκεί. Risk factor Η γλυκερίνη θεωρείται ασφαλής ουσία. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθεί σε καθαρή, αδιάλυτη μορφή, έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά– το ίδιο συμβαίνει και με άλλες υγροσκοπικές ουσίες- γιατί «τραβά» μεγάλες ποσότητες νερού από τις κατώτερες στιβάδες προς την επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να προκαλεί απώλεια υγρασίας και ξηρότητα. Για το λόγο αυτό, η γλυκερίνη που εμπλουτίζει τη σύνθεση ενυδατικών προϊόντων χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό με άλλα μαλακτικά συστατικά . |
INGREDIENTS LIST A-Z |
Φυσικό/Συνθετικό συστατικό
|