CONNECT:  
           

Λευκές νύχτες......ανήσυχες επιδερμίδες

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

slp3 Αναζητούμε επίμονα τις πιο hi-tech κρέμες ή ορούς εντατικής δράσης και φαίνεται να ξεχνάμε πως βασική αρχή για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας είναι ο …. καλός ύπνος. Η έλλειψή του στερεί από την επιδερμίδα τον απαραίτητο χρόνο για τη βραδινή ανάπλαση των κυττάρων, το φυσικό μηχανισμό αυτοπροστασίας και επανόρθωσης και είναι ο λόγος που οι ρυτίδες εμφανίζονται πολύ πριν την ώρα τους.

Για πολλούς είναι η πιο σημαντική κίνηση στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Ο βραδινός ύπνος ή beauty sleep, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, για τα πολλαπλά οφέλη του, είναι η πιο φυσική «θεραπεία» ομορφιάς η οποία εξασφαλίζει άμεσα, εύκολα και οικονομικά την καλή υγεία της επιδερμίδας σε βάθος χρόνου. Όσο εμείς κοιμόμαστε ενεργοποιούνται, πρώτα απ' όλα, οι μηχανισμοί επανόρθωσης για να απομακρύνουν τις συσσωρευμένες τοξίνες. Στη συνέχεια, τα κύτταρα αναλαμβάνουν δράση με τελικό στόχο την αναζωογόνηση και οχύρωση της επιδερμίδας από τις επιθέσεις της επόμενης μέρας.

Τι συμβαίνει όταν οι ώρες ύπνου δεν είναι επαρκείς.

Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχτεί ότι διαταράσσει τους βιολογικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να :

  • Απορρυθμίζεται η διαδικασία σύνθεσης της μελατονίνης -η ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε για να ξυπνήσουμε- και, κατά συνέπεια, ο μηχανισμός ανάπλασης, που ενεργοποιείται στη διάρκεια του ύπνου.
  • Παράγεται περισσότερη κορτιζόλη - η ορμόνη του στρες- από τον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί στη μείωση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, των βασικών, δηλαδή, δομικών υλικών της επιδερμίδας.
  • Μειώνονται τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης που εκκρίνεται από τον οργανισμό. Έχει αποδειχτεί ότι η αυξητική ορμόνη αν και παραμένει ενεργή στην κυκλοφορία του αίματος μόνο για λίγα λεπτά, συμβάλλει δραστικά στην τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού, άρα και στη διαδικασία επανόρθωσης και αναζωογόνησης της επιδερμίδας.

Πως αποτυπώνεται η έλλειψη ύπνου στην επιδερμίδα.

  • Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα λεπτά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να «σχηματίζονται» οι σκουρόχρωμοι σκιές/ μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.
  • Η έλλειψη ύπνου και κατά συνέπεια, η απορρύθμιση των φυσικών μηχανισμών επανόρθωσης, διαταράσσουν σοβαρά τη λειτουργία του προστατευτικού φραγμού. Η επιδερμίδα τότε γίνεται ευάλωτη σε περιβαλλοντικούς ρύπους, μικροοργανισμούς και βακτήρια, με αποτέλεσμα να καταλήγει θαμπή, άτονη, ανομοιόμορφη και με ορατά τα σημάδια ερεθισμού.
  • Η ορμονική διαταραχή που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες- μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ακμής.
  • Η μείωση στη σύνθεση του κολλαγόνου λόγω της έλλειψης ύπνου, είναι ένας ακόμη λόγος που τα σημάδια του χρόνου- λεπτές γραμμές και ρυτίδες- εμφανίζονται πρόωρα στην επιδερμίδα.

Νυχτερινή βάρδια με τα κατάλληλα συστατικά.

Ότι ο ύπνος ….θρέφει την επιδερμίδα είναι γεγονός. Δεν είναι όμως πάντα αρκετό. Κι αυτό γιατί με το πέρασμα του χρόνου οι φυσικοί μηχανισμοί έτσι κι αλλιώς φθίνουν. Είναι νόμος της φύσης. Στη διάρκεια λοιπόν της νύχτας, όταν ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων είναι ταχύτερος, η θερμοκρασία του σώματος υψηλότερη , οι πόροι πιο ανοικτοί- βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να έχει προηγηθεί ο σωστός καθαρισμός- και η επιδερμίδα πιο δεκτική, τα εξειδικευμένα προϊόντα νυχτερινής φροντίδας έρχονται να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στους φυσικούς μηχανισμούς επανόρθωσης. Αρκεί να περιέχουν τους κατάλληλους ενεργούς παράγοντες που ενυδατώνουν, αποτοξινώνουν, καθαρίζουν σε βάθος και ενεργοποιούν την κυτταρική δραστηριότητα της επιδερμίδας.

Υαλουρονικό οξύ. Από τα πρώτα στη λίστα και για τη νυχτερινή φροντίδα της επιδερμίδας, ο φυσικός αυτός πολυσακχαρίτης ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας, χάρη στην ιδιότητά του να συγκρατεί μέχρι και 1000 φορές τον όγκο του. Ανάλογα λοιπόν με το μοριακό του βάρος- ευνόητο ότι οι συνθέσεις για τη βραδινή περιποίηση περιέχουν υαλουρονικό οξύ με μικρό μοριακό βάρος- διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και απαλύνει τις ρυτίδες «γεμίζοντας» εκ των έσω τα κενά.

Οξέα φρούτων. Οι ενισχυμένες κερατολυτικές ιδιότητες, η έντονη δηλαδή απολεπιστική δράση όπως και η τόνωση των μηχανισμών παραγωγής κολλαγόνου, εξηγούν το λόγο για τον οποίο τα οξέα φρούτων , τόσο τα άλφα- υδροξυοξέα (AHA ) όσο και τα β- υδροξυοξέα ( ΒΗΑ), προσφέρονται για τη νυχτερινή φροντίδα της επιδερμίδας. Το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ από τα πρώτα, και το σαλικυλικό οξύ από τα δεύτερα εξασφαλίζουν την άμεσα ορατή ανανέωση , αναζωογόνηση - ομοιόμορφο χρωματικό τόνο, λεία και απαλή υφή- και εξυγίανση της επιδερμίδας.

Ρετινόλη. Το κατ' εξοχήν συστατικό για την ολοκληρωμένη αντιγηραντική νυχτερινή φροντίδα της επιδερμίδας. Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό- άρα προστατεύει την επιδερμίδα από τις επιθέσεις της επόμενης μέρας- , επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, τονώνει τη μικροκυκλοφορία- ως εκ τούτου, συμβάλλει στο να παρέχονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το δέρμα-, έχει έντονη απολεπιστική δράση και ευνοεί την παραγωγή κολλαγόνου. Με λίγα λόγια, προσφέρει στην επιδερμίδα ό,τι ακριβώς έχει ανάγκη στη διάρκεια της νύχτας.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                             

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2018-02-22
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

ANTI-AGEING FOUNDATION

 

2017-10-30
Το χρώμα της αντιγήρανσης

Το φον ντε τεν δεν είναι απλώς η βάση του μακιγιάζ. Είναι η πανοπλία που μας προστατεύει και μας...  

menopause skin

 

2017-10-16
​50+: η άλλη ομορφιά

Σίγουρα δεν είναι  ευχάριστο να ξυπνάς με μια ακόμα ρυτίδα, να παλεύεις με τον αδυσώπητο νόμο της...  

skin, cosmetics

 

2017-07-17
Μπορεί η επιδερμίδα να «συνηθίσει» σε μια κρέμα;

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιδίδονται σε ένα διαρκές …ζάπινγκ με τα καλλυντικά  και περνούν  από...  

double cleansing skin benefits

 

2017-09-11
Διπλός καθαρισμός : ανάγκη ή υπερβολή ;

​Μία ακόμη καθημερινή συνήθεια των γυναικών της Άπω Ανατολής, ο διπλός βραδινός καθαρισμός,...  

SENSITIVE SKIN

 

2017-04-26
Η  επιδερμίδα στο... κόκκινο

Ξηρότητα, κοκκινίλες, αίσθηση τραβήγματος, και καύσου. Προειδοποιητικά μηνύματα  από μια επιδερμίδα...  

 

2017-06-08
Η νύχτα θέλει… peeling

Υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε ότι το εικοσιτετράωρο δεν μας φτάνει. Ευτυχώς, μια νέα κατηγορία...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;