CONNECT:  
           

Μετά τον ήλιο, η επανόρθωση της επιδερμίδας έρχεται....φυσικά

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

After sun ingredients Έξι συστατικά από αντίστοιχα φυτά αναλαμβάνουν να ηρεμήσουν, να συνεφέρουν, να θεραπεύσουν, να διορθώσουν τις ζημιές αλλά και να προστατεύσουν την επιδερμίδα από την καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Αλόη η γνήσια ( aloe vera). Ή, το φυτό της αθανασίας, σύμφωνα με τους αρχαίους Αιγύπτιους. Χάρη στα 75 ευεργετικά συστατικά που περιέχει- βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία , αμινοξέα, σάκχαρα, ένζυμα και λιπαρά οξέα- η αλόη καταπραΰνει, αναζωογονεί, ενυδατώνει και επουλώνει την επιδερμίδα από ηλιακά εγκαύματα, κοκκινίλες και τυχόν φλεγμονές. Όμως, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ερεθισμός η αλόη έχει αποδειχτεί το ιδανικό συστατικό που βοηθάει την επιδερμίδα να ξεπεράσει την «ταλαιπωρία» από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Αρχικά, μόλις εφαρμόζεται στην επιδερμίδα σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ που συγκρατεί τα αποθέματα υγρασίας αποτρέποντας έτσι την απώλεια νερού στο περιβάλλον. Ενώ, στη συνέχεια, χάρη στις πολύτιμες θρεπτικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των φλεγμονών.

Βρώμη ( Oats ή Avena Sativa, η λατινική της ονομασία). Η αβένα η εδώδιμη ή αγριοβρώμη ή αγριογέννημα είναι ένα φυτό ποώδες , μονοετές ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο. Αν και είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την πλούσια θρεπτική της αξία, οι πρώτες αναφορές για την καλλιέργειά του φυτού ανάγονται στους χριστιανικούς χρόνους. Στις εξειδικευμένες συνθέσεις για μετά τον ήλιο η βρώμη αξιοποιείται για τις πλούσιες θρεπτικές, καταπραϋντικές , ενυδατικές, επανορθωτικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, χάρη στις πολυφαινόλες με την ονομασία αβενανθραμίδες, που περιέχει.

Καλέντουλα ( Calendula officinalis). Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη kalendae, που σημαίνει η πρώτη μέρα του μήνα, και αποδίδεται στους Ρωμαίους οι οποίοι παρατήρησαν ότι το φυτό καλέντουλα ανθίζει ακριβώς αυτές τις μέρες . Η καλέντουλα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, φλαβονοειδή, σαπωνίνες και λιπαρά οξέα που προσδίδουν τις πολύτιμες ιαματικές, αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες. Ενώ παραμένει πάντα ένα από τους πιο ισχυρούς μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες. Γι αυτό καταπραΰνει αποτελεσματικά τις κοκκινίλες και το ήπιο ηλιακό έγκαυμα όπως, επίσης, επανορθώνει τις φθορές της επιδερμίδας από τον ήλιο.

Βούτυρο καριτέ ( Shea butter). Το τόσο ευεργετικό και διάσημο συστατικό είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας των καρπών του δέντρου vitellaria paradoxa το οποίο ευδοκιμεί στις χώρες της Δυτικής Αφρικής , τη Σενεγάλη, το Μάλι και το Τόγκο. Το όνομά του προέρχεται από τη σενεγαλέζικη λέξη ghariti , karité σε ελεύθερη απόδοση στα γαλλικά. Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικά λιπαρά οξέα, φαινολικές ουσίες όπως και βιταμίνες Α και Ε. Όλα αυτά λοιπόν προσδίδουν στο βούτυρο καριτέ θρεπτικές, ενυδατικές, αντιοξειδωτικές αλλά και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μετά τη δύση λοιπόν του ήλιου το βούτυρο καριτέ προσφέρει την ενισχυμένη θρέψη που έχει ανάγκη η ξηρή, από την πολύωρη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και το αλάτι της θάλασσας, επιδερμίδα, αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού και έτσι τη βοηθά να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες ενισχύοντας τους φυσικούς αμυντικούς της μηχανισμούς . Τέλος, οι βιταμίνες Α και Ε εξασφαλίζουν την αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση που απαιτείται σε περίπτωση ερεθισμών.

Έλαιο χοχόμπα( Jojoba oil). Προέρχεται από τους σπόρους του θάμνου χοχόμπα (Simmondsia chinensis). Τα πρώτα ίχνη εντοπίζονται στην περιοχή της νοτιοδυτικής Βορείου Αμερικής όπου οι γηγενείς το χρησιμοποιούν ως καλλυντικό αλλά και σαν ένα ισχυρό επουλωτικό. Το λάδι χοχόμπα περιέχει λιπαρά οξέα συμβατά με τα λιπίδια του δέρματος , με αποτέλεσμα να απορροφάται πολύ εύκολα- ευκολότερα από κάθε άλλο έλαιο- από την επιδερμίδα. Περιέχει επίσης πολύτιμες πρωτεΐνες, βιταμίνες Ε και της ομάδας Β , μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά εξασφαλίζουν τις πλούσιες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές, μαλακτικές και ενυδατικές του ιδιότητες. Στα συν το γεγονός ότι είναι αρκετά ελαφρύ, γι αυτό και συστήνεται ιδιαίτερα στις λιπαρές επιδερμίδες.

Αλλαντοΐνη. Τη βρίσκουμε στις ρίζες του φυτού με την ονομασία Σύμφυτο το φαρμακευτικό ( Symphytum Officinale). Πρόκειται για ένα ποώδες , πολυετές και αυτοφυές φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Οι πρώτες αναφορές για τις επουλωτικές του ιδιότητες γίνονται από το Διοσκουρίδη. Στην Αγγλία το ονομάζουν knitbone,που σημαίνει "δένει τα κόκαλα" , και το χρησιμοποιούν στη θεραπεία καταγμάτων. Έρευνες έδειξαν ότι η αλλαντοΐνη συμβάλλει, επίσης, ενεργά στον κυτταρικό μεταβολισμό. Θεωρείται και είναι ασφαλές συστατικό και γι αυτό το βρίσκουμε κυρίως σε συνθέσεις με καλμαντική και επανορθωτική δράση για τις ευαίσθητες και ερεθισμένες επιδερμίδες.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

 

 

© Copyright 2017 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

health hazards in beauty

 

2017-10-11
10+1 κρυφές εστίες μικροβίων στη ρουτίνα της ομορφιάς

Ερεθισμοί, σπυράκια, φαγούρα, μολύνσεις. Έχετε σκεφτεί ότι ο ένοχος ίσως κρύβεται στα προϊόντα μακιγιάζ...  

 

2017-10-06
​Καλλυντικά για vegans: μια νέα «ηθική» τάση γεννιέται

Δεν περιέχουν ίχνος συστατικού ζωικής προέλευσης αλλά στηρίζουν τη δράση τους στη δύναμη των φυτών...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  

tech neck

 

2017-03-20
​Μήπως κι εσείς κινδυνεύετε από… “tech neck”;

Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε το πρωί; Μήπως να τσεκάρετε  το Facebook, το Instagram,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;