CONNECT:  
           

Κηλίδες: είναι οι νέες ρυτίδες;

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

skin spots Είναι η πιο συνηθισμένη βλάβη του δέρματος. Την τελευταία δεκαετία όμως, εμφανίζονται με ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα και δεν είναι τυχαίο ότι …. σκαρφάλωσαν στις πρώτες θέσεις της λίστας των γυναικείων ανησυχιών, απειλώντας να εκτοπίσουν ακόμα και τις ρυτίδες. Τι φταίει; Και με ποια όπλα μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις αντιμετωπίσουμε;

Οι κηλίδες, λένε, είναι οι νέες ρυτίδες. Το αποδεικνύει έμμεσα, η έξυπνη προσθήκη, από τη βιομηχανία καλλυντικών, λέξεων όπως brightening, antispot, σε όλο και περισσότερα αντιρυτιδικά προϊόντα. Γιατί όμως τέτοιο ενδιαφέρον; Τι άλλαξε;

Η γενιά των Baby Boomers, λένε οι ειδικοί, μεγάλωσε και πληρώνει τώρα… το λογαριασμό από τις ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, χωρίς αντηλιακή προστασία, που απόλαυσε στα νιάτα της . Από την άλλη, η διαδεδομένη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών στις νεότερες ηλικίες και οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης στις μεγαλύτερες , ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των περιστατικών υπερευαισθησίας στον ήλιο. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η UV ακτινοβολία είναι πολύ εντονότερη τώρα, από ό,τι ήταν μερικές δεκαετίες πριν, λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος όζοντος .

Η βλάβη έχει πολλά πρόσωπα…

Η υπερμελάγχρωση όπως αποκαλείται επιστημονικά, είναι η ανομοιόμορφη χροιά της επιδερμίδας από την παρουσία καφέ κηλίδων. Παρουσιάζεται και στα δύο φύλα, δυστυχώς όμως τη μερίδα του λέοντος ( 90%) έχουν οι γυναίκες. Τα ακριβή αίτια της αυξημένης παραγωγής μελανίνης- η φυσική χρωστική ουσία που δίνει τον χρωματικό τόνο και το μαύρισμα στο δέρμα- είναι άγνωστα . Είναι όμως γνωστοί οι κυριότεροι παράγοντες που την πυροδοτούν, με πρώτο και… χειρότερο, τον ήλιο:

Η πιο γνωστή και συχνή μορφή μελαγχρωματικής βλάβης βέβαια είναι το μέλασμα, οι πανάδες ή κηλίδες που σχηματίζονται όταν η υπερέκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο και τη UV ακτινοβολία οδηγεί στην ενεργοποίηση των μελανινοκυττάρων και την εναπόθεση μελανίνης στην επιδερμίδα και το χόριο. Κάνει την εμφάνισή του συχνότερα σε σκούρους φωτότυπους-επιδερμίδες που μαυρίζουν εύκολα- και σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών, μπορεί όμως και να παρουσιαστεί όψιμα, μετά τα 50. Οι κηλίδες που σχηματίζονται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας έχουν σκούρο καφέ χρώμα, πιο καθαρό περίγραμμα και μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα. Αυτές που σχηματίζονται βαθύτερα, στο χόριο, έχουν ανοιχτό καφέ ή γκρι-μπλε χρώμα, ακανόνιστα όρια και είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση και για τα περισσότερα άτομα είναι μια χρόνια διαταραχή- γι αυτό δυστυχώς, ακόμα και τα καλά αποτελέσματα μιας θεραπείας μπορούν αν χαθούν και οι κηλίδες να επανεμφανιστούν με την παραμικρή έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, χωρίς προστασία.

Άλλη μορφή υπερμελάγχρωσης είναι το χλόασμα , οι καφετί λεκέδες που σχηματίζονται , σε σημεία του προσώπου που «βλέπει» ο ήλιος , εξαιτίας ορμονικών διακυμάνσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , από θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση, από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορισμένων αντιβιοτικών και φαρμάκων. Τέλος η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, είναι οι κηλίδες που παρουσιάζονται σε σκουρόχρωμες συνήθως επιδερμίδες-και πάλι με την παρουσία του ήλιου- οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα που συνοδεύονται από φλεγμονή όπως είναι η ακμή ή το έκζεμα.

Αντηλιακό, πάντα και παντού

Οι παράγοντες που προκαλούν την υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας μπορεί να είναι ενδογενείς και εξωγενείς. Οποιοσδήποτε παράγοντας αλλάζει τις φυσικές ρυθμιστικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα, οι ορμόνες, το στρες, η διατροφή, ή οι θεραπευτικές αγωγές, θεωρείται ενδογενής. Η έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο είναι ο κυριότερος και πιο καθοριστικός εξωγενής παράγοντας στην εμφάνιση δυσχρωμιών.

Μολονότι οι κηλίδες δεν είναι επικίνδυνες, ούτε έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος, οι δερματολόγοι δεν παύουν να τονίζουν ότι μπορούμε να τις αποφύγουμε, αποφεύγοντας απλά τον ήλιο ή τουλάχιστον προστατεύοντας τα εκτεθειμένα σημεία της επιδερμίδας, όλο το χρόνο, με αντηλιακά προϊόντα ευρέος φάσματος και δείκτη προστασίας SPF 50.

Αντίδοτα για τις κηλίδες

Για περισσότερα από 50 χρόνια, το πιο δραστικό συστατικό κατά των κηλίδων ήταν η υδροκινόνη, ένας λευκαντικός παράγοντας (υπάρχει στη φύση αλλά παράγεται συνθετικά) που αναστέλλει τη δράση των υπερδραστήριων μελανινοκυττάρων και εμποδίζει το σχηματισμό νέων δυσχρωμιών. Οι ανεπιθύμητες όμως ενέργειες της υδροκινόνης σε υψηλή συγκέντρωση ήταν πολλές . Κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για ερεθιστική ή αλλεργική δερματίτιδα εξ' επαφής, σταγονοειδή υπομελάνωση (μικροσκοπικές λευκές κηλίδες σαν κομφετί) και οχρόνωση (μόνιμη δικτυωτή υπερμελάγχρωση) ενώ πειράματα σε τρωκτικά με υψηλές δόσεις υδροκινόνης, έδειξαν καρκινογένεση. Έτσι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υδροκινόνη δεν κυκλοφορεί πλέον ως συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα . Μπορεί να δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και για μικρό χρονικό διάστημα, σε μορφή σκευάσματος και σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 3% έως 4% .

Εξαιτίας της απαγόρευσης αλλά και ανεξάρτητα από αυτή, η βιομηχανία της ομορφιάς εστίασε τις έρευνές της στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων συνδυασμών ενεργών συστατικών που μπορούν, με ήπιο και ασφαλέστερο τρόπο, αν όχι να «σβήσουν» τις κηλίδες, τουλάχιστον να τις απαλύνουν.

Anti-spot από το Α ως το Ω

Αζελαϊκό οξύ. Ένα οξύ που προέρχεται από την καλλιέργεια του μύκητα Pityrosporum ovale. Αναστέλλει επιλεκτικά τη δράση της τυροσινάσης (το ένζυμο που συμμετέχει στη σύνθεση μελανίνης) στα υπερδραστήρια μελανινοκύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά.

Άλφα υδροξύ-οξέα (AHA). Τα γνωστά μας οξέα φρούτων, χάρη στην ιδιότητά τους να απολεπίζουν και να επιταχύνουν το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, συμβάλλουν στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης από την επιφάνεια της επιδερμίδας και διευκολύνουν τη διείσδυση άλλων ισχυρότερων αποχρωματιστικών ουσιών όταν συνδυάζονται μαζί τους.

Αρβουτίνη (Arbutin). Πρόκειται για μια εναλλακτική αλλά ηπιότερη και μη τοξική μορφή υδροκινόνης η οποία περιορίζει την παραγωγή μελανίνης μειώνοντας τη δράση της τυροσινάσης. Προέρχεται από το χυμό των αχλαδιών και το εκχύλισμα των φύλλων των σμέουρων και της κουμαριάς.

Βιταμίνη C. Εκτός από τα πολλαπλά αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά, αναζωογονητικά οφέλη της, η ευεργετική βιταμίνη των εσπεριδοειδών, όταν βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση, μειώνει την παραγωγή μελανίνης αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης και αποκαθιστά τη φωτεινότητα και τον ομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας.

Γλυκόριζα ( Licorice) To γλυκυρετινικό οξύ που περιέχει το εκχύλισμα από τη ρίζα του θάμνου αυτού αναστέλλει την δράση της τυροσινάσης και προστατεύει την επιδερμίδα από την υπερβολική συσσώρευση μελανίνης και τη δημιουργία κηλίδων.

Ένζυμα φρούτων. Τα ένζυμα που περιέχουν πολλά φρούτα και λαχανικά (βρομελίνη στον ανανά και στην κολοκύθα, παπαΐνη στην παπάγια, κ.α.) έχουν απολεπιστική και λευκαντική δράση . Χρησιμοποιούνται ευρύτατα για να απαλύνουν τη χρωματική ένταση των κηλίδων και να προσφέρουν φωτεινότητα στην επιδερμίδα .

Κοζικό οξύ. Η δραστική ουσία που εξάγεται από πολλά είδη μανιταριών, -προϊόν μεταβολισμού των ειδών μύκητα Aspergillus και Penicillium- θεωρείται το δεύτερο πιο αποτελεσματικό λευκαντικό συστατικό μετά την υδροκινόνη. Το κοζικό οξύ διασπά τη μελανίνη και εμποδίζει , μέσω αναστολής του ενζύμου τυροσινάση, τη παραγωγή της.

Ρετινόλη. Το πιο διάσημο αντιγηραντικό συστατικό, είναι αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης. Με την ιδιότητά της να επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, εμποδίζει τις κηλίδες την ώρα που αρχίζουν να σχηματίζονται , να «ωριμάσουν».

Σόγια. Το εκχύλισμα σόγιας, είναι μια ήπια, φυσική λευκαντική ουσία που πιστεύεται ότι περιορίζει τη μεταφορά της χρωστικής από τα μελανινοκύτταρα προς τα κερατινοκύτταρα προστατεύοντας έτσι την επιδερμίδα από τις δυσχρωμίες . Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κοζικό οξύ και οξέα φρούτων (γλυκολικό, φυτικό, μανδελικό οξύ κ.α.)

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                                 

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

peptides in skincare

 

2018-03-16
Πεπτίδια: Τα SMS της επιδερμίδας

Μαζί με τα αντιοξειδωτικά, τα πεπτίδια είναι τα συστατικά που συζητιούνται περισσότερο στους… κύκλους...  

 

2018-03-14
Απολέπιση: ποια μέθοδος ταιριάζει που και γιατί

Δεν είναι μόνο η επιδερμίδα του προσώπου που ωφελείται πολλαπλά από τη συστηματική απολέπιση. Το...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Circadian rythms in skincare

 

2017-11-08
Πότε πάει για ύπνο η επιδερμίδα σας;

Το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει κάθε κύτταρο της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;