Βιταμίνες: οι διάσημες και… οι άλλες
Το όνομά τους περιέχει τη λατινική λέξη vita, που σημαίνει ζωή. Λογικό, αφού οι βιταμίνες είναι άκρως απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Εκτός των άλλων όμως εξασφαλίζουν ευεξία και ομορφιά, γι αυτό άλλωστε τις συναντάμε όχι μόνο στο πιάτο μας αλλά και στις προηγμένες φόρμουλες των καλλυντικών.
Το πόσο χρειάζεται τις βιταμίνες ο οργανισμός μας το λέει το ίδιο τους το όνομα. Πολλοί πιστεύουν ότι, απλώς, δρουν ενισχυτικά, χαρίζοντάς μας περισσότερη ενέργεια. Η αλήθεια, όμως, δεν σταματά εδώ. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την ίδια τη ζωή, αφού συμμετέχουν στις βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού. «Φρουροί» και προστάτες της υγείας αλλά και της ομορφιάς, οι βιταμίνες, όχι μόνο οι διάσημες αλλά και οι λιγότερο γνωστές, είναι αυτές που εξασφαλίζουν νεανική επιδερμίδα που ακτινοβολεί, δυνατά και στιλπνά μαλλιά, γερά νύχια.
Οι βιταμίνες-οι οποίες, πάνω στη φούρια των ερευνών και για να κωδικοποιηθούν στα πειράματα, «βαφτίστηκαν» με τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου, όταν ανακαλύφθηκαν στα εργαστήρια, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα- δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, με μερικές εξαιρέσεις, όπως η D και η PP. Τις απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού μας βιταμίνες μπορούμε να τις πάρουμε με μια σωστή διατροφή, αφού υπάρχουν τόσο στις ζωικές όσο και στις φυτικές τροφές. Είναι πολύ ισχυρές και δρουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Γι αυτό, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο η έλλειψη βιταμινών, αλλά και η υπερβιταμίνωση. Ας δούμε, λοιπόν, τι προσφέρει κάθε βιταμίνη στην ομορφιά και στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, πού βρίσκεται και πώς θα εξασφαλίσουμε την απαραίτητη καθημερινή δόση με τη διατροφή.
Βιταμίνη Α: Είναι απαραίτητη για ένα απαλό και καθαρό δέρμα, γιατί ρυθμίζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Ενισχύει τον κυτταρικό μεταβολισμό και προστατεύει από την οξείδωση καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες- μία από τις βασικές αιτίες γήρανσης της επιδερμίδας. Τέλος βοηθά την επιδερμίδα να …ανεχτεί κάποιες κακές μας συνήθειες, όπως είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα.
Η βιταμίνη Α μας προφυλάσσει, επιπλέον, από τα κρυολογήματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά την όραση, αυξάνοντας την ικανότητα των ματιών να προσαρμόζονται και να βλέπουν στο μισοσκόταδο.
Ο οργανισμός απορροφά τη λιποδιαλυτή βιταμίνη A υπό μορφή ρετινόλης, η οποία βρίσκεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι και ο κρόκος των αυγών. Επιπλέον, η β- καροτίνη, που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα πορτοκάλια, το λάχανο, οι ντομάτες, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, μετατρέπεται στον οργανισμό σε ρετινόλη, εξασφαλίζοντάς του έτσι μια δεύτερη πηγή βιταμίνης Α, ιδανική για τους χορτοφάγους.
Βιταμίνη Β: Αν αισθάνεστε ένταση και στρες, αν νιώθετε ιδιαίτερα «πεσμένες», δεν έχετε όρεξη και υποφέρετε από αϋπνίες, ίσως θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα της βιταμίνης Β που παίρνετε με την καθημερινή σας διατροφή, καθώς είναι γνωστή για την ευεργετική της επίδραση στο νευρικό σύστημα. Η βιταμίνη Β αντιπροσωπεύει, στην ουσία, μια ομάδα από οχτώ βιταμίνες: Β1 ή θειαμίνη, Β2 ή ριβοφλαβίνη, Β3 ή ΡΡ ή νιασίνη, Β5 ή παντοθενικό οξύ, Β6 ή πυριδοξίνη, Β7 ή βιοτίνη, Β9 ή φολικό οξύ και Β12 ή κομπαλαμίνη. Η συνεργασία των οχτώ αυτών βιταμινών, απελευθερώνει την ενέργεια που είναι απαραίτητη για όλες τις σωματικές μας δραστηριότητες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β μπορεί να έχει ως συνέπεια εκτός από κούραση και εξάντληση, ξηρή επιδερμίδα, «σκασμένα» χείλη, αδύναμα μαλλιά. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που συμπλέγματα βιταμινών της ομάδας Β χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις με ενυδατική και καταπραϋντική δράση, ενώ η πιο διάσημη από αυτές, η Β5 ή πανθενόλη εμφανίζεται με τη μορφή προβιταμίνης Β5 ως βασικό συστατικό πολλών γνωστών σαμπουάν . Τέλος, η βιταμίνη Β3 ή ΡΡ ενισχύει τη μικροκυκλοφορία του αίματος, και χαρίζει στην επιδερμίδα περισσότερη λάμψη. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β είναι τα δημητριακά στο πρόγευμα, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά, η μαγιά της μπίρας, το ψάρι, το γάλα, τα αυγά, τα σιτηρά ολικής αλέσεως και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ εξαιρετική πηγή της Β9 είναι τα πράσινα λαχανικά με πολλά φύλλα, όπως το μαρούλι. Tip: Σε περιόδους στρες, ο οργανισμός μας καταναλώνει τη βιταμίνη Β με πιο έντονους ρυθμούς, ενώ μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα εξαντλεί ακόμα γρηγορότερα την ποσότητα που παίρνουμε καθημερινά.
Βιταμίνη C: Είναι, ίσως, η πιο γνωστή από όλες τις βιταμίνες. Παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν επικίνδυνα βακτηρίδια και ιούς ενώ βοηθά, επίσης, στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά, με αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση. Η βιταμίνη C ενισχύει τη διαδικασία σύνθεσης ινών κολλαγόνου-ο δομικός σκελετός των κυττάρων- απαραίτητων για τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, η οποία μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Καταπολεμά τις φθορές των κυττάρων και των ιστών, βοηθά στην επούλωση των πληγών, χαρίζει υγιή και όμορφα δόντια και μαλλιά. Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται είτε σε αγνή μορφή (ασκορβικό οξύ) είτε υπό μορφή παραγώγων. Τα πορτοκάλια είναι μια από τις καλύτερες και πιο προσιτές πηγές βιταμίνης C. Ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι, επίσης, οι πράσινες και οι κόκκινες πιπεριές, το φραγκοστάφυλο, το λάχανο, ο μαϊντανός, το αβοκάντο, το λεμόνι, οι φράουλες, το σπανάκι, ο αρακάς και οι ντομάτες, ενώ σε μικρότερες ποσότητες υπάρχει σε όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά. Tip: Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όση βιταμίνη C δεν χρησιμοποιεί ο οργανισμός, δεν την αποθηκεύει, αλλά την αποβάλλει. Έτσι, είναι απαραίτητο η διατροφή μας να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, σε καθημερινή βάση.
Βιταμίνη D: Στην ουσία πρόκειται για μια στεροειδική ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό, συμμετέχει, στην ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας, στη μυϊκή λειτουργία, αλλά και στον έλεγχο της σύνθεσης της ινσουλίνης στο πάγκρεας. Αντίθετα από τις άλλες βιταμίνες, μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό, συγκεκριμένα από την επιδερμίδα, υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός (ακτίνες UVB). Η ικανότητα σύνθεσης της D εξαρτάται από τον φωτότυπο του δέρματος. Άτομα με ανοιχτό φωτότυπο συνθέτουν επαρκείς ποσότητες με έκθεση στην UVB για 45 λεπτά την εβδομάδα. Άτομα με σκούρο φωτότυπο θα πρέπει να εκτεθούν περίπου 3 ώρες την εβδομάδα. Όσοι ζουν σε κλειστούς χώρους, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι ενδεχομένως να πρέπει να συμπληρώνουν τις ανάγκες τους με την καθημερινή διατροφή ή με συμπληρώματα. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, η ρέγκα, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός και ο μπακαλιάρος. Βιταμίνη D περιέχουν, επίσης, το βούτυρο, η μαργαρίνη και τα αυγά, ενώ με την ίδια βιταμίνη είναι ενισχυμένα και τα περισσότερα δημητριακά για το πρωινό, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η βιταμίνη D αν και δεν χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών συνδέεται άμεσα με τα αντηλιακά καθώς τα τελευταία κατηγορήθηκαν ότι ενώ είναι απαραίτητα για την προστασία της επιδερμίδας, συγχρόνως, τη εμποδίζουν να συνθέσει βιταμίνη D. Σύμφωνα πάντως με τελευταίες επιστημονικές έρευνες, οι ανάγκες του οργανισμού καλύπτονται ακόμα και όταν φοράμε αντηλιακό- ενδεχομένως, η χρήση μόνο στο πρόσωπο το χειμώνα και η πλημμελής συνήθως εφαρμογή του το καλοκαίρι, αφήνουν πάντα κενά για μια ικανοποιητική δόση βιταμίνης D.
Βιταμίνη Ε: Ανακαλύφθηκε το 1929 και αμέσως θεωρήθηκε ότι προσφέρει την ιδανική προστασία στα κύτταρα του οργανισμού. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, συμμετέχει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στην αφομοίωση της βιταμίνης Κ. Κάποτε εθεωρείτο η βιταμίνη της γονιμότητας, αλλά οι... αφροδισιακές της ιδιότητες δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Έχουν αποδειχθεί, ωστόσο, οι πολύτιμεςαντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης καθώς προστατεύει την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τα λιπίδιά της από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Για το λόγο αυτό περιέχεται στις περισσότερες κρέμες ημέρας και στα αντιηλιακά προϊόντα, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, που ενισχύει τη δράση της. Καλές πηγές βιταμίνης Ε θεωρούνται όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα φυτικά έλαια, το βούτυρο, το μη επεξεργασμένο αλεύρι και τα πράσινα λαχανικά.
Βιταμίνη Η : Αν και κανονικά ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β, «κέρδισε» το δικό της γράμμα χάρη στην ευεργετική της δράση στα μαλλιά και το δέρμα-το γράμμα Η παραπέμπει στις γερμανικές λέξεις Haar (μαλλιά) και Haut (δέρμα). Επιπλέον, η υδατοδιαλυτή αυτή ουσία, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, βιοτίνη ή συνένζυμο R, είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Πλούσιες πηγές της είναι το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, τα καρύδια, το γάλα, το αναποφλοίωτο ρύζι και η μπίρα. Η έλλειψή της, αν και εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να προκαλέσει ανορεξία, ναυτία, ακόμα και κατάθλιψη. Στην κοσμητολογία, η βιοτίνη χρησιμοποιείται σε ενυδατικά προϊόντα και κυρίως αγωγές κατά της τριχόπτωσης γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι τονώνει την ανάπτυξη της τρίχας, την προστατεύει από την ξηρότητα και αυξάνει την ελαστικότητά της εμποδίζοντας έτσι το σπάσιμο
Βιταμίνη Κ: Ο όρος «βιταμίνη Κ» προσδιορίζει, στην πραγματικότητα, ένα σύνολο λιποδιαλυτών ουσιών, οι οποίες παράγονται από βακτήρια του εντέρου και συμμετέχουν ενεργά στην πήξη του αίματος. Ο οργανισμός μας παράγει το 50% έως 70% των καθημερινών του αναγκών σε βιταμίνη Κ. Καλές πηγές της είναι όλα σχεδόν τα κρέατα και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Στην κοσμητολογία η χρήση της φυτοναδιόνης όπως αποκαλείται η βιταμίνη Κ, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Περιέχεται σε ορισμένες συνθέσεις που καταπολεμούν τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, τις ευρυαγγείες ή τη ροδόχρου νόσο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει αξιόλογα αποτελέσματα.
.
Σχετικά θέματα
|
||||||||||||||||||||||
|
© Copyright 2024 - Skingurus.gr |
|
Disclaimer |
|
||
2021-06-14 Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή... |
|
||
2020-03-11 Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική; Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν... |
|
||
2020-08-24 Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε; Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του... |
|
||
2020-10-12 Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών; «Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς... |
|
||
2021-04-14 Στο κατώφλι των 50 Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών... |
|
||
2021-04-16 Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική... |
|
||
2021-06-09 Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης... |
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;