CONNECT:  
           

Σαλικυλικό ή γλυκολικό; ποιο οξύ απομακρύνει καλύτερα τα μαύρα στίγματα;

Αντωνία Θωμοπούλου Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

BLACK Ξεχωρίζουν και τα δύο για την ισχυρή κερατολυτική τους δράση. Το ένα καταφέρνει και εισχωρεί σε βάθος στους πόρους ενώ το δεύτερο τους διατηρεί καθαρούς αποτρέποντας τη συσσώρευση σμήγματος και νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η επιλογή μοιάζει δύσκολη…..

Σαλικυλικό οξύ ( salicylic acid). Το πιο γνωστό από την ομάδα των β- υδροξυ-οξέων ( ΒΗΑ) προέρχεται από το φλοιό της λευκής ιτιάς, από την οποία, άλλωστε πήρε και το όνομά του (salix alba είναι η λατινική ονομασία του δέντρου). Στη συνθετική του μορφή είναι παράγωγο του ακετοσαλικυλικού οξέος, της γνωστής σε όλους μας ασπιρίνης.

Γιατί χρησιμοποιείται στις θεραπείες κατά της ακμής. Η πλούσια κερατολυτική δράση είναι ο βασικός λόγος που το σαλικυλικό οξύ συστήνεται από τους ειδικούς για την καθημερινή φροντίδα της ακνεϊκής επιδερμίδας. Απομακρύνει εύκολα και γρήγορα τα νεκρά κύτταρα, εισχωρεί στους πόρους και τους εξυγιαίνει το ίδιο καλά όσο και την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας .

Γιατί ξεχωρίζει . Σε αντίθεση με τα περισσότερα οξέα που είναι υδατοδιαλυτά, το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό. Έτσι μπορεί να διαπερνά με μεγαλύτερη ευκολία τους λιπαρούς πόρους της επιδερμίδας, να φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος , να απολεπίζει σωστά με αποτέλεσμα, να απελευθερώνεται το σμήγμα εκ των έσω και να μειώνονται έτσι τα μαύρα στίγματα. Επιπλέον, χάρη στην πλούσια αντιφλεγμονώδη δράση του, περιορίζονται σημαντικά οι κοκκινίλες της ακμής. Στις σωστές συγκεντρώσεις- ιδανικά 0,5 έως 2% - το σαλικυλικό οξύ έχει αποδειχτεί ότι επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα από τα α-υδροξυοξέα (ΑΗΑ).

Γλυκολικό οξύ ( glycolic acid). Το πιο δραστικό οξύ από την ομάδα των α-υδροξυοξέων (ΑΗΑ) παράγεται από το ζαχαροκάλαμο. Έχει το μικρότερο μοριακό βάρος της ομάδας των ΑΗΑ γι αυτό και εισχωρεί εύκολα σε μεγαλύτερο βάθος, με αποτέλεσμα την άμεσα ορατή διαφορά στην υφή και όψη της επιδερμίδας.

Γιατί χρησιμοποιείται στις θεραπείες κατά της ακμής. Πρόκειται για ένα ισχυρό κερατολυτικό συστατικό. Νεκρά κύτταρα και παραπανίσιο σμήγμα απομακρύνονται άμεσα από την επιφανειακή στιβάδα με αποτέλεσμα να μειώνονται σοβαρά οι πιθανότητες να φράξουν οι πόροι και να δημιουργηθούν μαύρα στίγματα. Γι αυτό και ενδείκνυται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κυστικής ακμής.

Γιατί ξεχωρίζει. Το γλυκολικό οξύ δεν εισχωρεί στους πόρους. Κάνει όμως βαθιά απολέπιση στην επιφανειακή στιβάδα. Απομακρύνοντας λοιπόν τα νεκρά κύτταρα διατηρεί καθαρούς τους πόρους της επιδερμίδας. Η ειδοποιός διαφορά του είναι ότι εξασφαλίζει πλούσια δράση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις- άρα σε υψηλή συγκέντρωση- στη λίστα των συστατικών του προϊόντος που έχουμε επιλέξει. Για την κατ οίκον χρήση του, η συγκέντρωση στη σύνθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις χρησιμοποιούνται μόνο από δερματολόγους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα με γλυκολικό οξύ, έστω και σε χαμηλότερη συγκέντρωση, είναι πιο αποτελεσματικά όταν το περιλαμβάνουν στην καθαρή του μορφή από τις συνθέσεις στις οποίες συνδυάζεται με άλλα ενεργά συστατικά, όπως για παράδειγμα ενυδατικούς παράγοντες.

 

 

 

© Copyright 2017 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skincare myths

 

2017-12-13
​10 μύθοι για την περιποίηση της επιδερμίδας

Γκουγκλάρουμε στο διαδίκτυο, για να λύσουμε κάθε απορία μας γύρω από την επιδερμίδα και τη φροντίδα...  

everything about retinol

 

2017-09-15
Ρετινόλη: όταν την γνωρίσεις, δεν την αποχωρίζεσαι

Σε πείσμα της μεγάλης τεχνολογικής εξέλιξης στη σύγχρονη κοσμητολογία και την πληθώρα νέων ενεργών...  

 

2015-11-27
Πόση κρέμα είναι αρκετή;

Αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως, για την ενυδατική που σας «πέφτει  βαριά» ή  το αντιρυτιδικό serum  που...  

menopause skin

 

2017-10-16
​50+: η άλλη ομορφιά

Σίγουρα δεν είναι  ευχάριστο να ξυπνάς με μια ακόμα ρυτίδα, να παλεύεις με τον αδυσώπητο νόμο της...  

 

2017-06-08
Η νύχτα θέλει… peeling

Υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε ότι το εικοσιτετράωρο δεν μας φτάνει. Ευτυχώς, μια νέα κατηγορία...  

konjac sponge skin benefits

 

2017-07-10
Σφουγγάρι konjac : εσείς ακόμη καθαρίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια;

Η ρίζα του ομώνυμου φυτού χρησιμοποιείται για τις διατροφικές ανάγκες των λαών της Άπω Ανατολής...  

SENSITIVE SKIN

 

2017-04-26
Η  επιδερμίδα στο... κόκκινο

Ξηρότητα, κοκκινίλες, αίσθηση τραβήγματος, και καύσου. Προειδοποιητικά μηνύματα  από μια επιδερμίδα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;