CONNECT:  
             

Ένας… γλωσσοδέτης, «φύλακας» της νεανικότητας της επιδερμίδας

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για τις γλυκοζαμινογλυκάνες ή GAGs, όπως τις αποκαλούν χάριν ευκολίας, σίγουρα όμως γνωρίζετε τη μία από αυτές, το διάσημο υαλουρονικό οξύ …

Οι GAGs στην επιδερμίδα: Οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGs), είναι δομικές πρωτεΐνες (πολυσακχαρίτες) υπεύθυνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος . Παράγονται στο χόριο από τους ινοβλάστες και συνθέτουν το μικροπεριβάλλον των κυττάρων, -βρίσκονται δηλαδή στις μεμβράνες τους και στη μεσοκυττάρια ουσία του συνδετικού ιστού. Η μεγαλύτερη και γνωστότερη γλυκοζαμινογλυκάνη είναι βέβαια το υαλουρονικό οξύ.

Οι GAGs σε δράση: Τα υδρόφιλα μόρια αυτά, βοηθούν στην «προσέλκυση» νερού στα κύτταρα, διατηρώντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη. Ο σημαντικότερος ρόλος τους ωστόσο είναι η προστασία και επανόρθωση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους να συγκρατούν την υγρασία. Με άλλα λόγια, προσφέρουν μηχανική υποστήριξη εκ των έσω που προσδίδει συνοχή, απαλότητα, ελαστικότητα και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα. Η μείωση της παραγωγής GAGS που παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου, οδηγεί σε ξηρότητα , έλλειψη ελαστικότητας και ρυτίδες.

Οι GAGs στα καλλυντικά: Η βιομηχανία της ομορφιάς, έχοντας ερευνήσει τη λειτουργία των GAGs αναζητά διαρκώς τους τρόπους και τα ενεργά συστατικά εκείνα που θα διεγείρουν τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών με στόχο την ενυδάτωση σε βάθος, την ενίσχυση του μεταβολισμού των κυττάρων και την προστασία του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας.

Ανάμεσα στα συστατικά που έχουν αποδείξει τη δράση τους ως προς την ενεργοποίηση της παραγωγής GAGs , είναι οι υδρολυμένες γλυκοζαμινογλυκάνες, (ένα σύμπλοκο συστατικών φυτικής προέλευσης που περιέχει συνήθως υαλουρονικό οξύ, λιπίδια και σάκχαρα) , το υαλουρονικό οξύ μεσαίου και μικρού μοριακού βάρους, τα άλφα υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ), τα πεπτίδια χαλκού αλλά και συστατικά που μιμούνται τη δράση των GAGs-όπως για παράδειγμα το αποκλειστικό μόριο της LOréal, Pro-Xylane) .

Οι GAGs στη διατροφή: Τα φρούτα και τα αμυλώδη λαχανικά, ιδίως τα παντζάρια, η γλυκοπατάτα, η σόγια και τα παράγωγά της όπως και τα κομμάτια του κρέατος που βρίσκονται κοντά σε συνδετικούς ιστούς-το μπούτι από το κοτόπουλο ή το μοσχαρίσιο «ποντίκι» - θεωρούνται καλές πηγές γλυκοζαμινογλυκανών.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

clean beauty

 

2019-10-16
​Η «καθαρή ομορφιά» είναι ...in

Δεν είναι μόνο φυτικά, δεν είναι μόνο «οικολογικά», δεν είναι μόνο φιλικά προς την επιδερμίδα. Τα...  

 

2019-11-14
​Κουβεντιάζοντας για το δέρμα, μετά τα 40

Πριν λίγες μέρες σας ρωτήσαμε για τις αλλαγές που παρατηρείτε να συμβαίνουν στο δέρμα σας, για τις...  

 

2019-11-20
​Αντιοξειδωτικά: τι γυρεύουν στα καλλυντικά μας;

Δεν είναι καινούργια ανακάλυψη, δεν ανήκουν στα “it”συστατικά, ούτε απαιτούνται τεχνολογίες αιχμής...  

beauty decade

 

2020-01-07
​Back to the future :10 χρόνια που άλλαξαν την ομορφιά

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες των 20’ς. Η νέα δεκαετία του 21ου αιώνα μας επιφυλάσσει δίχως άλλο...  

urban pollution

 

2020-02-03
​Σε τι… αέρα ζει η επιδερμίδα μας;

Μπορεί να μην κυκλοφορούμε με μάσκες στο πρόσωπο, η αστική ρύπανση όμως υπάρχει και μας αφορά γιατί...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;