CONNECT:  
           

Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

microbeads Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν στο μέλλον το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι περιβαλλοντολόγοι χτύπησαν έγκαιρα το καμπανάκι κινδύνου και ευτυχώς εισακούστηκαν. Η βιομηχανία καλλυντικών πήρε πρώτη το μήνυμα και τώρα οι κυβερνήσεις των χωρών, η μια μετά την άλλη, δηλώνουν έτοιμες να τους "κλείνουν την πόρτα"!

Είναι τόσο μικρά που μόλις και μετά βίας καλύπτουν το μάτι του Αβραάμ Λίνκολν στο σεντ ενός δολαρίου! Ο λόγος για τα μικροσφαιρίδια (microbeads) , τους μικρόκοκκους από πλαστική ύλη οι οποίοι, εδώ και μια περίπου δεκαετία, αντικατέστησαν τα «επιθετικά» για την επιδερμίδα φυσικά συστατικά (τριμμένα κελύφη καρπών ή οστράκων) στις φόρμουλες πολλών προϊόντων καθαρισμού και απολέπισης αλλά και σε αρκετές οδοντόκρεμες. Σύμφωνα όμως με επιστήμονες ερευνητές, το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό που τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων στις μεγάλες πόλεις δεν κατορθώνουν να τα φιλτράρουν με αποτέλεσμα να καταλήγουν ως έχουν-δεν είναι βιοδιασπώμενα-, από το σιφόνι του νιπτήρα μας στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια. Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά προκαλείται, εκτός από τα μικροσφαιρίδια των καλλυντικών, από τον κατακερματισμό μεγαλύτερων κομματιών πλαστικών αποβλήτων και από τις μικρές συνθετικές ίνες υφασμάτων. Έχει υπολογιστεί ότι αρκεί ένα μόνο ντους για να φτάσουν στη θάλασσα 50-95.000 πλαστικά μικροσωματίδια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός περιβάλλοντος της Μεγάλης Βρετανίας τον Ιούνιο, 84 τόνοι μικροπλαστικών ρυπαίνουν κάθε χρόνο το περιβάλλον, μόνο από τα απολεπιστικά προϊόντα προσώπου που χρησιμοποιούνται στη χώρα!

Οι συνέπειες παρουσίας τους στο υδάτινο οικοσύστημα ακόμα ερευνώνται. Οι υδροβιολόγοι όμως που ασχολούνται με την μελέτη των μικροπλαστικών επισημαίνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα μικροσκοπικά αυτά κομμάτια λειτουργούν σαν σφουγγάρια που απορροφούν τοξίνες –πχ. παρασιτοκτόνα και χημικούς επιβραδυντές φλόγας- που φτάνουν επίσης στο νερό. Υπάρχει επομένως κίνδυνος, να μολύνουν τα εκατοντάδες είδη του οικοσυστήματος, από το θαλάσσιο πλαγκτόν και τα θαλασσινά μέχρι μεγάλα ψάρια και οι τοξίνες να φτάσουν αργά ή γρήγορα, μέσω της τροφικής αλυσίδας, στο πιάτο μας. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά σκοτώνουν τα μικρά ψάρια -τα καταπίνουν νομίζοντας ότι είναι τροφή- πριν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία.

Τι κάνουμε;

Έθεσαν λοιπόν το ερώτημα: Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να αποδειχθεί ότι οι μικρόκοκκοι αυτοί βλάπτουν το περιβάλλον πριν τους αφαιρέσουμε από τις καλλυντικές φόρμουλες; Μάλλον όχι. Ευτυχώς , το αγωνιώδες ερώτημα των επιστημόνων δεν έμεινε αναπάντητο. Όλες σχεδόν οι πολιτείες της Αμερικής έδρασαν άμεσα καταθέτοντας νομοσχέδια που απαγορεύουν την παραγωγή προϊόντων με μικροσφαιρίδια-ο νόμος ισχύει ήδη από την 1η Ιουλίου. Το ίδιο έκαναν ο Καναδάς, η Αυστραλία και αρκετές χώρες της Ασίας. Η ευαισθητοποίηση ήταν μεγάλη και στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία και το Βέλγιο πρωτοστατούν στη θέσπιση παρόμοιων νομοθετικών ρυθμίσεων. Η διεθνής καμπάνια κατά της χρήσης μικροσφαιριδίων στα καλλυντικά ονομάστηκε «Beat the Micro Bead” και μέσα από την ιστοσελίδα της ενημερώνει , ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί το καταναλωτικό κοινό. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Greenpeace- το ελληνικό τμήμα της συγκεντρώνει υπογραφές στο πλαίσιο της εκστρατείας "Πες όχι στα βλαβερά μικροπλαστικά". 84 ΜΚΟ από 35 χώρες στηρίζουν την προσπάθεια και 412 μάρκες καλλυντικών από 95 χώρες, έχουν επίσης δεσμευτεί ότι θα απομακρύνουν τους συνθετικούς μικρόκοκκους από τα προϊόντα τους. Πρόσφατα, περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να δεσμευτούν ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα τα απαγορεύσουν. Η Γαλλία φέτος το καλοκαίρι , ψήφισε το νομοσχέδιο περί Βιοδιαθεσιμότητας σύμφωνα με το οποίο τα καλλυντικά προϊόντα με μικροσφαιρίδια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί μέχρι το 2018. Το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει αναλάβει δυστυχώς κάποια ανάλογη πρωτοβουλία μέχρι σήμερα....

Μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, όπως η L'Oreal, η Procter & Gamble ή η Johnson & Johnson και η καλλυντική βιομηχανία της Ευρώπης, στο σύνολό της, έχοντας δεσμευτεί εδώ και καιρό, να καταργήσουν εντελώς τη χρήση μικροσφαιριδίων μέχρι το 2020, αναπτύσσουν νέες φόρμουλες, με βιοδιασπώμενα απολεπιστικά συστατικά στα προϊόντα τους. Στον ίδιο άξονα κινούνται -ή θα πρέπει να κινηθούν- και οι ελληνικές μάρκες καλλυντικών. Για παράδειγμα η ΚΟΡΡΕΣ, προχώρησε στην ανάπτυξη μιας φυσικής εναλλακτικής λύσης για τα -μόλις- δύο από τα 400,προϊόντα της, στα οποία είχε επιλεγεί η χρήση συνθετικών μικροσφαιριδίων . Η νέα microbeads- free εκδοχή τους ολοκληρώθηκε και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 .

Διαβάστε επίσης

 

Σχετικά θέματα
Συστατικά στο...εδώλιο
2016-06-25
Συστατικά στο...εδώλιο
 
Απολέπιση ναι, αλλά πώς;
2015-12-21
Απολέπιση ναι, αλλά πώς;
 
Μύθοι και αλήθειες για τα συντηρητικά και τις σιλικόνες
2016-01-26
Μύθοι και αλήθειες για τα συντηρητικά και τις σιλικόνες
 

 

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Skingurus 4th birthday

 

2017-12-01
Κλείσαμε τα 4!

Τα μεσάνυχτα της 1ης Δεκεμβρίου του 2013, το www.skingurus.gr ανέβαινε στο διαδίκτυο κι εμείς ξεκινούσαμε...  

 

2017-05-25
''Εδώ που τα λέμε'', η σωστή σειρά εφαρμογής των καλλυντικών μας... μετράει

Τι πάει πρώτο στην καθημερινή ρουτίνα της ομορφιάς; Τι απλώνουμε σε στεγνή και τι σε νωπή επιδερμίδα;...  

The insiders@gynaika

 

2017-09-28
4 beauty editors μιλούν για ομορφιά

Στο τελευταίο τεύχος της, η "Γυναίκα", το εμβληματικό γυναικείο περιοδικό, συναντά και συνομιλεί...  

Botanifique TestLab

 

2017-10-12
​And the winners are….

Πριν λίγες μέρες, σας προσκαλέσαμε να συμμετάσχετε στο νέο μας TestLab για να ανακαλύψετε την Botanifique™,  τη...  

 

2017-05-11
''Εδώ που τα λέμε'', η επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση γίνεται απαιτητική...

Η σημερινή μας συζήτηση με τις υπέροχες οικοδέσποινες του γυναικείου μαγκαζίνο της ΕΡΤ2 , περιστράφηκε...  

Galenic VIP CLUB

 

2017-05-05
Και οι 7 θα είναι υπέροχες!

Πριν λίγες μέρες, σας ρωτήσαμε αν θα θέλατε να γίνετε μια από τις 7 πρέσβειρες της Galénic,...  

 

2017-03-23
''Εδώ που τα λέμε'' για... βραδινό καθαρισμό

Στο τακτικό πλέον τηλεοπτικό ραντεβού της Πέμπτης, μιλήσαμε για τη σημασία του βραδινού ντεμακιγιάζ...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;